Spaga: Contract de vanzare-cumparare pentru 12.000 de hectare pe numele lui Andrei Hrebenciuc. Biroul lui Andrei Hrebenciuc (29 de ani), fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, a fost perchezitionat ieri de procurorii DNA, care instrumenteaza dosarul "Retrocedarilor ilegale". Au fost sase perchezitii in Bucuresti si Brasov, si au fost vizate birourile unor cabinete de avocatura. La inchiderea editiei, perchezitiile erau in desfasurare, iar surse judiciare explicau ca mai multe persoane urma sa fie duse la audieri la sediul DNA-Brasov, fara a preciza cine sunt acestea. Numele lui Andrei apare in interceptarile din dosarul tatalui sau. Procurorii au explicat ca deputatul urma sa primeasca o spaga de 12.000 de hectare, pentru a facilita o retrocedare de 43.000 de hectare de teren. In acest dosar mai sunt cercetati seful Romsilva, Adam Craciunescu, deputatul Ioan Adam si senatorul Ilie Sarbu, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Istoria alegerilor prezidentiale. 1990, Ion Iliescu si pacaleala democratiei originale. In acest sfarsit de an vom avea alegeri prezidentiale si se vor implini 25 de ani de la Revolutie. Ziarul "Adevarul" va propune o serie de articole despre cum ne-am ales presedintii si despre cum s-a transformat Romania in acest sfert de secol. O incursiune in istoria noastra recenta care ne-ar putea ajuta sa intelegem mai bine trecutul si sa ne construim mai atenti viitorul. Totul a pornit in 1990, anul in care s-au organizat primele alegeri libere dupa aproape 50 de ani de dictatura comunista. A fost un scrutin marcat in mod decisiv de contextul istoric si de framantarile sociale din acea perioada. Revolutia din decembrie 1989 eliberase tara de sub jugul regimului ceausist, dar o lasase suspendata intr-o confuzie generala, anuntaAdevarul.

Cat vor plati romanii pentru campania electorala a lui Ponta? Pentru a doua oara in doar o saptamana, Guvernul a trimis zeci de milioane de euro primarilor, sub pretextul asigurarii incalzirii in sezonul rece. Fondurile masive directionate spre autoritatile locale in prag de alegeri, dar si numeroasele masuri sociale cu impact electoral din ultima perioada vor fi decontate dupa alegeri de intreg poporul. Cum? Prin noi taieri la unele capitole si, de ce nu?, prin accize mai mari. In sedinta de guvern de marti, premierul Victor Ponta si-a dat seama ca mai sunt ceva bani prin vistieria guvernamentala si s-a gandit sa-i trimita primarilor. Este vorba de 152 milioane lei, transferate din Fondul de rezerva bugetara in pusculita vicepremierului Liviu Dragnea. Banii au fost alocati, dupa cum ne-a comunicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, pentru plata arieratelor spitalelor si primariilor, dar si pentru asigurarea incalzirii in sezonul rece, informeazaRomania Libera.

Are labele picioarelor retezate, este orb si surd, insa statul ii refuza pensia de handicap. Drama unui batran din Iasi. Intr-o Romanie in care unii medici si functionari pot fi cinici, batranilor loviti de soarta nu le mai ramane decat sa se roage la Cel de Sus. Un barbat de 84 de ani, din Iasi, se lupta sa obtina un certificat de handicapat, desi nu se mai poate deplasa de 60 de ani. Labele picioarelor i-au fost retezate intr-un accident, dar comisia de handicap il considera "usor bolnav" si refuza sa-i dea o pensie cu care si-ar putea duce traiul. "Nu mor, nu vine moartea, daca ar veni moartea, mai bine ar fi...", spune Emil Croitoru. La cei 84 de ani, nea Emil e tintuit la pat. De 60 de ani nu mai poate merge, dupa ce o placa de beton i-a retezat labele picioarelor. Acum nu mai vede si nu mai aude. Acum traieste cu 350 de lei pe luna, pensia primita dupa anii de munca. Daca functionarii din Comisia de Handicap l-ar incadra la gradul 2, ar primi inca 200 de lei, insa institutia sustine ca e "usor bolnav", scrieStirileProtv.ro.

DW: Ce inseamna respectarea statului de drept? In cele din urma este bine sa se stie: cine pe cine controleaza? Presedintele controleaza serviciile secrete sau serviciile il controleaza pe presedinte? Au existat in Romania cateva momente foarte intense de dezbatere constitutionala. Unul dintre ele s-a desfasurat in toamna lui 2009 si a vizat limitele dreptului unui presedinte de a desemna un prim-ministru, al doilea a privit participarea la reuniunile Consiliului European si, in fine, al treilea este cel ale carui ecouri nu s-au stins inca si care se refera la raporturile dintre seful statului si serviciile de spionaj, anuntaDeutsche Welle.

Un procuror DIICOT a fost retinut pentru ca a luat mita o oaie. Un procuror de la DIICOT Tulcea a fost retinut, miercuri, de DNA, care il acuza ca nu a pus sechestru pe mai multe animale, intr-un dosar pe care il avea in lucru, iar in schimb a primit mita o oaie. Procurorul Victor Grigoras, de la DIICOT Tulcea, a fost retinut, miercuri, de anchetatorii DNA, si urmeaza sa fie dus la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile, pentru luare si dare de mita. Potrivit surselor citate, procurorul Grigoras avea in lucru un dosar care viza infractiuni economice, iar in cadrul acestuia erau cercetati o ferma de animale si administratorii acesteia. Procurorul ar fi trebuit sa puna sechestru pe mai mult animale de la aceasta ferma, pentru recuperarea prejudiciului in dosar, dar nu a luat aceasta masura, primind in schimb drept mita o oaie, informeazaEVZ.

Povestea nestiuta a Anei Aslan, romanca din Braila care a revolutionat lumea cu secretele tineretii. Ana Aslan este savantul roman care a ajutat milioane de oameni din intreaga lume sa imbatraneasca frumos. Pe plan mondial, numele sau este echivalentul tineretii fara batranete, insa acasa, in orasul natal, putini mai stiu cine a fost de fapt. Ana Aslan nu are o casa memoriala in Braila, desi imobilul in care a venit pe lume si a locuit in primii ani de viata inca mai exista si se afla intr-o stare destul de buna. Doua nume de referinta ale Brailei a adapostit aceasta casa construita in secolul XIX, fapt consemnat in cele doua placi memoriale pe care le poarta pe frontispiciu. Pe o latura se afla placa de marmura dedicata lui Constantin Hepites, initiatorul primei farmacopei (manual de farmacie) din Tara Romaneasca, care a trait in perioada 1804 - 1890. Pe o alta latura se afla placa memoriala dedicata Anei Aslan (1897 - 1988), cea care a intemeiat primul institut de geriatrie din lume, scrieAdevarul.