Mita pentru inmatricularea la Ruse a bolizilor de lux. Politistii romani si bulgari imparteau frateste spagile de la samsarii de masini. Pentru 20 de euro sau 100 de lei, politistii de frontiera inchideau ochii la faptul ca traficantii scoteau din tara masini de lux de mii de euro. Cele mai multe erau inmatriculate la Ruse si se intorceau in Romania, cu numere bulgaresti. Zece politisti de la punctul de frontiera Giurgiu-Ruse au fost arestati, ieri, de judecatori, intr-o ancheta fara precedent in Romania. Ei sunt acuzati ca primeau spaga de la samsarii de masini pentru a permite ca masinile care aveau numere de inmatriculare provizorii, "rosii", sa paraseasca teritoriul tarii. Mita minima acceptata de politisti, atat romani, dar si bulgari, era de 20 de euro sau 100 de lei/masina. Samsarii voiau sa inmatriculeze autovehiculele in orasul bulgaresc Ruse, deoarece taxele de inmatriculare si asigurarea masinii sunt mai mici ca in Romania, noteaza EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Casa Regala, de la stindardul democratiei la coabitarea cu politica damboviteana. "Adevarul" va prezinta cum au evoluat relatiile Casei Regale cu autoritatile din Romania de dupa 1990. Un traseu paradoxal al monarhiei, inceput ca stindard al Opozitiei democratice post-revolutionare si continuat, abrupt, cu apropierea de regimul Iliescu-Nastase, mai ales prin aportul Principelui Radu Duda. Revolutia din decembrie 1989 avea sa-l readuca in prim planul scenei politice si sociale romanesti pe regele Mihai I. Inca din ianuarie 1990, fostul monarh al tarii a devenit stindardul opozitiei democratice care in disputa cu noua putere post-revolutionara, Frontul Salvarii Nationale, condusa de Ion Iliescu, au pus de la inceput pe ordinea de zi a negocierilor politice, posibilitatea reintoarcerii la monarhie a Romaniei. Corneliu Coposu, liderul PNTCD, considera ca actul de abdicare al regelui Mihai I din 30 decembrie 1947, era nul de drept, in conditiile in care a fost realizat sub presiunea Armatei Rosii si a santajului condamnarii la moarte a 1.000 de tineri studenti anticomunisti aflati in arestul Politiei.

DW: Intransigenta morala agitata haotic. Agentia Nationala de Integritate intervine din nou si cere urgentarea procesului cu primarul Sibiului Klaus Iohannis, ceea ce echivaleaza cu un amestec nepermis in lupta electorala. Agentia Nationala de Integritate a cerut ca judecarea recursului impotriva lui Klaus Iohannis sa se faca mai repede. La inceputul saptamanii, Inalta Curte de Casatie stabilise primul termen al recursului in 18 noiembrie, adica dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale, dar ANI a intervenit, iarasi, solicitand o accelarare a procesului si pronuntarea unei sentinte definitive inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale. Intre timp, legea pe care s-a intemeiat sesizarea ANI a fost modificata in Parlament, in ciuda opozitiei presedintelui Traian Basescu, care solicitase o reexaminare cu argumente lipsite de consistenta. Dar legea are efecte doar pentru viitor, asa incat procesul lui Klaus Iohannis impotriva ANI continua. In prima instanta, primarul Sibiului a castigat. Se poate spune ca in acest moment el are de partea sa nu doar o dreptate subiectiva, ci si dreptatea obiectiva continuta intr-o sentinta judecatoreasca, noteaza Deutsche Welle.

Imaginile dezastrului din cea mai urata zi de toamna a lui 2014: cod rosu de inundatii in Vest, copaci smulsi in toata tara. Toamna isi arata in aceste zile cea mai urata fata a ei. A fost cod rosu de inundatii in vestul tarii, pentru ca apele au depasit cotele de pericol si s-au apropiat de casele oamenilor. In alte zone, printre care si Capitala, vantul puternic doboara copacii pe autoturisme si sosele. Iar in nord ninge si multe drumuri s-au albit de zapada. Atentie, va fi foarte frig in toata tara. Temperaturile au scazut cu 10 grade sub valorile normale pentru aceasta perioada. La munte vor fi si minus 17 grade. Daca joi seara a nins in Semenic, vineri ninsoarea a cazut peste Neamt, Suceava, Botosani si Bacau. Drumurile care nu au fost acoperite de zapada au cazut insa prada poleiului. Adevarate capcane pentru soferii care doar zilele trecute se bucurau de un soare cald si nici prin gand nu le trecea sa-si schimbe cauciucurile, informeaza stirileprotv.ro.

Fenomenul retrocedarilor ilegale. In ultimii ani, zeci de mii de hectare de padure au fost restituite pe baza unor documente false si ajutorul unor hotarari judecatoresti. Inspectorii Curtii de Conturi au inventariat, in urma cu doi ani, cele mai mari suprafete de paduri retrocedate unor falsi mostenitori. Astfel, s-a ajuns in situatia absurda ca 9.000 de hectare de padure sa ajunga in posesia femeii care facea curat in odaia adevaratului mostenitor. Fata din casa a primit prin testament un pat si un dulapior. In alte cazuri, padurile au ajuns la samsarii de terenuri sau avocati care au "mirosit" imediat afacerea. In raport, sunt prezentate cazurile unor asa zisi mostenitori testamentari din judetele Bihor, Maramures, Bacau, Vrancea si Suceava, scrie EVZ.

DW: Justitia moldoveneasca, cea mai corupta din lume. Republica Moldova are cea mai corupta justitie din lume! Este concluzia Raportului Competitivitatii Globale (2014-2015), realizat de World Economic Forum. Moldova s-a clasat pe ultimul loc in clasamentul global privind coruptia in sistemul judecatoresc - locul 144. Moldova sta cel mai prost la capitolul "platile ilegale si mita pentru obtinerea hotararilor judecatoresti favorabile". Totodata, expertii au constatat ca justitia din Republica Moldova este lipsita aproape in totalitate de independenta. La acest capitol, Republica Moldova s-a clasat pe locul 141. Chiar daca este cea mai saraca tara din Europa, banii publici se cheltuiesc in Moldova foarte ineficient. Moldova ocupa locul 102 la capitolul "risipa banilor publici". UE face eforturi enorme pentru a imbunatati starea de lucruri din justitia moldoveneasca, dar deocamdata, la nivelul societatii, nu se simte nici un impact. Sondajele arata ca cetatenii percep justitia ca pe un domeniu ce degradeaza intr-un ritm socant, noteaza Deutsche Welle.

Loviturile de gratie in finalele prezidentiale, la TV. De ce n-a contat democratia lui Ratiu, dar am mizat pe "blestemul comunistilor" lui Basescu. Dezbaterile electorale televizate, in special cele intre candidatii la presedintie, starnesc un interes mediatic urias. Romania postrevolutionara n-a facut exceptie de la regula. Institutiile abilitate din Romania n-au avut, pana in 2000, instrumente necesare masurarii cu precizie a audientelor inregistrate de televiziuni. Cu toate acestea, mai multe surse indica faptul ca dezbaterea televizata din 17 mai 1990, in ultima zi din campania pentru prezidentiale, a fost probabil cea mai urmarita emisiune din istoria televiziunii in Romania. Presedintele TVR de atunci, Razvan Theodorescu, declara in urma cu cativa ani ca, potrivit masuratorilor sociologice rudimentare pe care le-au facut la vremea respectiva, 86% din populatia Romaniei s-a uitat la emisiunea care s-a intins pe o durata de aproape trei ore, desi initial fusese programata sa se incheie dupa 120 de minute, conform Adevarul.