Zvacnirile ultimei saptamani de campanie. Afacerea "Megapower" a lui Ponta si "Adoptiile" lui Iohannis. Ancheta finalizata in anul 2000 de actualul premier, pe atunci procuror la Parchetul General, este readusa in atentia publica. Artizanul afacerii Megapower a fost trimis in judecata de Victor Ponta, si a fost condamnat la zece ani. Cornel Moldovan a fost gratiat de Ion Iliescu, scrie EVZ. De cealalta parte, purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, l-a acuzat joi, pe liderul PNL Klaus Iohannis ca ar fi fost implicat in traficul international de copii. Acuzatia, reluata ieri de Firea sub forma a 10 intrebari, vizeaza implicarea directa a familiei Iohannis in cazuri de adoptie din anii '90. Un subiect pe care primarul Sibiului nu l-a elucidat niciodata in totalitate, noteaza EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Romanii si seful statului. Cum ar fi aratat tara daca ar fi votat doar Moldova si Oltenia? Ardealul si Banatul, o alta Romanie. Statisticile celor sase runde de alegeri prezidentiale care au avut loc in Romania dupa 1990 contureaza un profil de alegator aferent fiecareia dintre regiunile istorice ale tarii si pot indica, cu o marja ridicata de siguranta, cum se va vota la scrutinul din noiembrie 2014. Alegerile prezidentiale din 2009 au fost un prilej pentru un grup de sociologi clujeni sa efectueze un studiu riguros referitor la comportamentul electoral al romanilor de-a lungul celor sase cicluri electorale pentru alegerea presedintelui din ultimii 25 de ani. Integral in Adevarul.

Familiile care conduc Romania. In aceeasi zi in care a fost arestat preventiv Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, iesea din sediul DNA, cu catuse la maini, omul de afaceri Paltin Gheorghe Sturdza, improprietarit ilegal cu peste 40.000 de hectare de padure. Potrivit procurorilor, acesta mai are o calitate pe langa cea de beneficiar al retrocedarii ilegale: este nas de cununie pentru deputatul PSD de Brasov Ioan Adam. Cu alte cuvinte, Adam a intervenit la judecatori pentru ca acestia sa admita o cale extraordinara de atac in favoarea nasului sau. In acelasi dosar al retrocedarilor ilegale, gasim a treia relatie de rudenie: Viorel Hrebenciuc este nas cu fostul sef al SPP Dumitru Iliescu, de la care a si aflat ca "este pe mandat" la DNA. Continuarea in Romania Libera.

Noi vrem pamant muncit! In tara poreclita "granarul Europei", 93% din agricultori abia traiesc din ce cultiva. In doar 30 de ani, cererea de alimente pe pamant se va mari cu 70 la suta ca urmare a cresterii numarului populatie si a veniturilor iar batalia viitorului se va da pe mancare si pe apa. Sunt date seci, venite de la ONU, care ar trebui sa ne dea fiori reci. Multe state iau masuri si cumpara pamant agricol acolo unde li se permite - in Romania spre exemplu. Oficialii de la Bucuresti vin cu date pompoase. In 2013, tara noastra a ocupat locul 1 in Uniunea Europeana la capitolul suprafata cultivata cu porumb. Cand tragi linie, afli insa ca de fapt suntem in coada clasamentului. Un reportaj Stirile Pro Tv.

Comentariu: Zona euro fara raspunsuri. Disputa in jurul politicii economice a zonei euro continua. Cumpatare sau mana larga? Noua Comisie Europeana urmeaza sa faca recomandari. Un bilant cam slabut pentru un summit european, comenteaza Bernd Riegert. Multe state europene ar trebui sa ia exemplu de la Estonia. Tara are un nivel al datoriilor extrem de mic si n-are aproape nicio dobanda de achitat. In acelasi timp, Estonia cea orientata catre economie digitala se lauda cu una dintre cele mai mari cote de investitii din comunitatea celor 28. Un miracol? Nu. Un comentariu Deutsche Welle.

Sarbatori agricole si orgii sexuale. Drama sclavelor romance din Italia. Marturiile unui preot din regiunea sicialiana Vittoria, combinate cu explozia numarului de avorturi din zona, au scos la iveala drama a peste 1.000 de romance, exploatate de patroni si folosite drept sclave sexuale, scrie "Corriere della Sera". In Vittoria, o comuna siciliana cu 60.000 de locuitori, in fiecare saptamana au loc sase avorturi. Rata este una uriasa, raportata la numarul locuitorilor, iar primarul localitatii a cerut lamuriri Ministerului Sanatatii, transmite cotidianul italian "Corriere della Sera". Fenomenul ar fi cauzat de avansul semnificativ inregistrat in ultimii ani de agricultorii din zona, care si-au angajat muncitoare din Romania pe care le folosesc si ca sclave sexuale, anunta Adevarul.

Dupa 18 ani, Viorel Hrebenciuc isi ia "adio" de la Parlament. Plenul Camerei Deputatilor se reuneste astazi pentru a luat act de demisia lui Viorel Hrebenciuc, dar si pentru transarea cazului Ion Dinita. Deputatii se reunesc astazi in sedinta de plen pentru a lua act de demisia lui Viorel Hrebenciuc, dar si pentru a se lua o decizie in privinta ridicarii imunitatii deputatului Ioan Dinita, implicat in dosarul baronului de Brasov, Aristotel Cancescu. Parlamentarii au primit sms-uri duminica pentru a fi prezenti la sedinta, trimis de presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, care i-a informat ca la sedinta de astazi va fi prezent si presedintele PSD, Victor Ponta, scrie EVZ.