Raporturile romano-ruse si scrutinul prezidential. Configurarea raporturilor viitoare dintre Bucuresti si Moscova, o tema esentiala pentru romani, a lipsit aproape cu desavarsire din campania electorala pentru alegerea noului sef al statului. a fel, a lipsit si o dezbatere a candidatilor cu sanse, una care ar fi fost fireasca in orice democratie neoriginala. Or, date fiind prerogativele prezidentiale, subiectul politicii externe ar fi trebuit sa domine si campania si inexistenta dezbatere, dimpreuna cu tema independentei justitiei, a salvgardarii democratiei liberale, a reformarii economiei si consolidarii statului de drept, amenintat, prin coruptie, atat din interior cat si din exterior. E vorba, totusi, de viitorul unei tari aflate in proximitatea Rusiei lui Putin, ba chiar, prin romanii din Republica Moldova, situate partial in interiorul fostei Uniuni Sovietice. Este imperiul pe care tocmai incearca sa-l recladeasca noul tar, punand la bataie toate mijloacele diplomatice, politice, economice si militare ale unei mari puteri autoritare si antidemocratice prin definitie, scrie Deutsche Welle.

ActualitateaFoto: Colaj foto

Alegeri cruciale: Justitia si Vestul sau Partidul si Estul. Alegerile prezidentiale de anul acesta, al caror prim tur va avea loc duminica, au ca miza desemnarea succesorului lui Traian Basescu, dupa ce acesta a fost, timp de zece ani, seful statului. In aceste conditii, chiar si candidatii care il critica pe Basescu incearca sa pozeze in rolul de presedinte jucator. Insa, in campanie, prezidentiabilii au discutat foarte putin despre teme fundamentale cum ar fi justitia, statul de drept sau politica externa. Al doilea mandat al lui Traian Basescu expira in 21 decembrie, incheind in acest fel o perioada de 10 ani in care si-a asumat, de la inceput, rolul de presedinte-jucator, in contrapondere cu predecesorii sai, Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Traian Basescu s-a implicat inclusiv in rezolvarea unor probleme de natura economica, desi acestea nu intra direct in atributiile presedintelui. Pe de alta parte, el a mizat pe cartea justitiei, scrie Romania Libera.

Perchezitii la CNA. Laura Georgescu, sub tirul anchetelor DNA: A fabricat reclamatii pentru a amenda posturile TV. Consiliul Audiovizualului, implicat intr-un nou dosar. De luni, institutia nu va mai putea fuctiona din lipsa de membri. Antena 3 scapa din nou. Procurorii au plecat dupa aproximativ sase ore cu mai multe documente din birourile CNA. Desi sedinta a inceput in jurul orei 11.00, cu o ora intarziere, ieri, in jurul orei 13.00, s-a pus punct intalnirii, deoarece Lorand Turos a fost chemat de catre reprezentantii DNA. Cei mai afectati de blocajul Consiliului sunt reprezentantii televiziunilor, care sunt dependenti pentru rezolvarea problemelor de institutia ce reglementeaza forul audiovizual. Nu este pentru prima data cand Consiliul National al Audiovizualului (CNA) se situeaza in mijlocul unui scandal cu conotatii penale. Laura Georgescu este urmarita penal si acuzata de abuz in serviciu in cazul "Giga TV", scrie EVZ.ro

Cum a fabricat Ponta scandalul "vila lui Basescu". Premierul Victor Ponta a girat, ba chiar a amplificat o stire falsa transmisa de Antena 3, in care subiectul principal era Traian Basescu. Filmul manipularii arata astfel. La sfarsitul lunii septembrie, in emisiunea "Editie speciala" de la Antena 3, moderatoarea Oana Stancu "dezvaluia" ca, dupa incheierea mandatului la Cotroceni, seful statului are intentia sa ceara o vila de protocol pe malul lacului Snagov... Pentru mai multa credibilitate, Antena 3 a trimis la fata locului un reporter, care a stat de vorba cu paznicii... Insa reporterul Antenei 3 nu a pomenit niciodata numele lui Traian Basescu in timpul filmarii de la Snagov. Totul parea un reportaj despre starea vilelor aflate in protocolul de stat. Corelatia vila - Traian Basescu a fost facuta in studioul Antenei 3, de Oana Stancu si invitatii sai, dezvaluie Adevarul.

Rusia a testat cu succes cel mai nou submarin nuclear. Russia Today: Racheta Bulava poate distruge un oras intreg. Marina ruseasca a facut o demonstratie de forta in aceasta saptamana testand cu succes o racheta intercontinentala Bulava dupa un sir lung de teste problematice, relateaza AP. Potrivit sursei citate Ministrul rus al Apararii a anuntat ca submarinul nuclear Yuri Dolgoruky a lansat de sub apa, in Marea Barents, o racheta intercontinentala Bulava spre peninsula Kamceatka aflata la 9.000 de kilometri distanta. Armata rusa considera testul unul de succes. Postul RT, unul apropiat Kremlinului, a trimis la bordul submarinului o echipa care a filmat exercitiul militar. "Inauntrul unui submarin nuclear in momentul in care lanseaza o racheta care poate distruge un oras intreg" este titlul materialului prezentat de RT, potrivit stirileprotv.ro

Regina Maria printre capeteniile indienilor Sioux. Vizita Reginei Maria a Romaniei in Statele Unite ale Americii a facut multa senzatie in epoca si, multa vreme dupa incheierea ei, a suscitat interesul publicului. Regina isi impresionase gazdele prin frumusetea si eleganta ei, prin inteligenta si voiciune, prin zambetul ei impartit, cu generozitate, tuturor. Primul indian pe care l-a vazut Regina a fost nu in Vest, ci in Est, la Syracuse, in statul New York, pe 25 octombrie, cand un razboinic in mare tinuta s-a urcat pe platforma vagonului, langa suverana, si a stat acolo atata vreme cat ea a conversat cu lumea stransa in gara sa o salute si sa o vada. Dar o intalnire in adevaratul inteles al cuvantului, cu dansuri si cantece, discursuri si schimburi de cadouri, va avea loc pe 1 noiembrie 1926, scrie Romania libera.

De ce pierde Politia procesele cu soferii bauti. 500 de etilometre de la Rutiera sunt in ilegalitate. Politia Rutiera a pierdut, in luna iunie, un proces intentat de un puternic om de afaceri din "Top 300 Capital". Judecatorii au explicat ca afaceristul a demonstrat ca etilotestul folosit de politisti nu este omologat si ca doar rezultatul cu etilometrul constituie proba in instanta. Desi a cumparat etilometre sofisticate, Politia Rutiera nu le poate folosi, din lipsa de bani. Costul de intretinere al acestora este mare si, pentru ca nu sunt duse la Biroul de Metrologie Legala, agentii au pierdut mai multe procese cu soferii. Politisti folosesc, in continuare, etiloteste. Politia Rutiera ia partea etilotestului si explica faptul ca in procesele pierdute, legea nu a fost citita pana la capat, dezvaluie EVZ.ro

Oficiali nord-coreeni, executati in public dintr-un motiv absurd. Cel putin 50 de persoane, printre care s-au numarat si cativa oficiali nord-coreeni , au fost executate in public anul acesta de regimul dictatorial de la Phenian, din cauza ca au vizionat seriale TV sud-coreene, introduse ilegal in tara, potrivit independent.co.uk. Oficialii, care au fost acuzati si de luare de mita si adulter, ar fi persoane apropiate unchiului lui Kim Jong-un, Jang Song-thaek, care a fost executat anul trecut. Presa si internetul se afla sub un control strict in Coreea de Nord, dar, in ciuda conditiilor dure, emisiunile si serialele de televiziune straine au devenit din ce in ce mai populare, in ultimii ani, citeaza Gandul.