Fuga din infern. Kim, barbatul care a evadat de doua ori din Coreea de Nord. Din Coreea de Nord poti evada o data si poate fi aventura vietii. Daca evadezi a doua oara, este fara indoiala un miracol, iar povestea este pe masura. Povestea unui nordcoreean care a reusit sa fuga de doua ori din lagarul comunist pare rupta dintr-un scenariu SF si impresioneaza prin curajul protagonistului, dar socheaza in egala masura prin detaliile calvarului trait in cel mai izolat stat din lume. Nascut in China, intr-o familie de coreeni care a fugit in Coreea de Nord, tocmai cand Revolutia Culturala a lui Mao Zedong trecea prin sita societatea chineza, barbatul, identificat doar sub numele de Kim, avea sa poarte pana in adolescenta stigmatul provenientei sale transfrontaliere. "Chinezoaica", asa cum i se spunea la scoala, a fost mereu ironizat si terorizat de colegi pentru simplul fapt ca s-a nascut in China. Dupa terminarea liceului, autoritatile nord-coreene nu i-au permis sa se inroleze in armata din acelasi motiv si l-au surghiunit la o mina de aur din nord-estul tarii, dupa care a fost repartizat la o fabrica de armament, noteaza EVZ.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum am primit 50 de lei ca sa-l aplaud pe Victor Ponta. Zvonul ca PSD ofera bani participantilor la mitingul organizat miercuri, la Sala Palatului din Bucuresti, s-a raspandit cu repeziciune in cercurile studentesti. Tot ce trebuia sa faci era sa te inscrii pe o lista, sa fii prezent in sala ca sa aplauzi furtunos, iar la final sa incasezi suma. Am hotarat sa merg la primul miting din viata mea nu in calitate de jurnalist, ci de aplaudac platit. Povestea, in cele ce urmeaza. Miercuri dupa-amiaza, acompaniati de o burnita rece, ajungem in fata Salii Palatului din Bucuresti, eu si un grup de studenti, intr-o multime pestrita in care predomina pensionarii, secondati indeaproape de elevi de liceu. La numaratoare ies, totusi, vreo patru mii de persoane. Suntem "condusi" de un baiat de vreo 22-23 de ani care, timid, face prezenta si mai spune cate o gluma, ca sa inveseleasca atmosfera. Cei mai multi dintre studentii veniti sunt deja nervosi, duc lipsa de umbrele, si se uita chioras la pensionarii care isi fac loc in fata si formeaza o coada la intrare. Integral in Adevarul.ro.

Intr-o comuna din Romania, oamenii vor vota "cu buletinul printre morti". Cum a ajuns sectia de vot sa fie mutata in cimitir. O sectie de vot mai putin obisnuita va functiona in ziua alegerilor intr-o comuna din Suceava. Din cauza lipsei de spatiu pentru votare, oamenii isi vor vota presedintele intr-un cimitir. Asa a hotarat primarul, iar alegatorii se supun. Vor merge duminica la vot printre cruci si morminte. Asa va fi sectia de vot din satul Meresti, judetul Suceava. E un loc amenajat in cimitir, unde se tin de obicei pomenile mortilor. Cabinele de vot au fost deja instalate, iar duminica satenii sunt asteptati sa parcurga drumul printre cruci ca sa voteze. In disperare de cauza, primarul a apelat la acest loc, dupa ce scoala a ars in urma cu 3 saptamani, iar caminul cultural e intr-o stare deplorabila. Satenii se supun deciziei, dar sunt dezamagiti de modul in care se ocupa primaria de bunul mers al satului, informeaza stirileprotv.ro.

Voluntarii si crowdfundingul, sula din coasta prezidentialelor. Monica Macovei era chiar pe scaunul de la receptie. Intr-un pulover de un mov inchis, cu ochelarii pe nas si cu o caciulita pe cap. Sau cel putin asa am avut impresia. De fapt, doamna de la intrare nu era candidatul independent pe care-l stiam de la TV sau de prin pozele de pe net, ci o pensionara care, alaturi de ceilalti 30-40 de voluntari care se strang din cand in cand in sediu, o sprijina pe Macovei neconditionat si neremunerat. Macovei e plecata in tara. La Galati, imi spune Daniel Serban, seful de campanie. Asta se intampla abia la a doua mea vizita in sediul din Rosetti, pe care l-am remarcat intamplator, datorita culorilor de pe afise. Bleumarin si rosu, tipice campaniilor electorale americane. Coincidenta sau nu, intreaga campanie a Monicai Macovei urmeaza un tipar aproape suta la suta american. Si daca mai exista vreun dubiu, s-a nascut si in Romania, in sfarsit, o noua mentalitate, cea de implicare, de activism social, scrie vice.com.ro.

Baronii penali din PSD au stors bani pana si din suferinta bolnavilor. Ultimele anchete ale DNA deschise impotriva unor presedinti de Consilii Judetene au dezvaluit o noua metoda de sifonare a banilor publici: prin acordarea frauduloasa a contractelor din sistemul de sanatate. Fonduri uriase sunt directionate de sefi de judete catre firme de casa sau catre afaceristi care dau spaga. Detaliile apar in dosarele de la DNA ale unor baroni locali: Adrian Duicu, Victor Mocanu, Gheorghe Bunea-Stancu, Ion Prioteasa sau Aristotel Cancescu. Un nou caz a iesit la iveala ieri, dupa ce procurorii au facut perchezitii la presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca (PSD), la mai multe societati comerciale si la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Slobozia. Procurorii au indicii ca modul in care a fost achizitionat un program informatic de gestiune a activitatii a fost unul fraudulos. Potrivit DNA, spitalul a incheiat intr-o singura zi trei contracte, prin achizitie directa, toate situate ca valoare sub plafonul de 30.000 de euro impus de lege pentru metoda achizitiei directe. Totul in conditiile in care un program similar exista deja in institutie, scrie EVZ.ro.

Cum se vad alegerile prezidentiale in presa internationala: "Va pica Romania testul anticoruptie? Fosta tara comunista trebuie sa aleaga". Presa internationala avertizeaza ca alegerile prezidentiale reprezinta "un test" pentru o fosta tara comunista marcata de scandaluri de coruptie. Jurnalistii straini noteaza ca Victor Ponta, candidatul cel mai bine plasat in sondaje, starneste ingrijorari cu privire la respectarea independentei justitiei, in timp ce Iohannis este prezentat drept un neamt calm, iar Macovei este descrisa, in doua cuvinte, ca fiind "cruciata anticoruptie". Agentia de stiri Associated Press scrie ca Romania este "un aliat fidel al Statelor Unite, care au un scut antiracheta la Deveselu", ca romanii "sunt in mod traditional antirusi", dar mentioneaza o serie de acuzatii la adresa lui Victor Ponta, care este suspectat ca ar favoriza o politica prorusa. Totodata, jurnalistii amintesc ca premierul neaga aceste acuzatii. Integral in Adevarul.ro.

Contractul semnat de EADS Deutschland si Fujitsu Siemens Computers. Cine sunt subcontractorii prin care s-ar fi dat mita. Contractul dintre statul roman si firma germana EADS este unul dintre cele mai mari din istoria Romaniei: a ajuns, in final, la 750 de milioane de euro. Pretul securizarii frontierelor a crescut prin deja clasicele acte aditionale. Digi 24 prezinta, in exclusivitate, contractul EADS si lista subcontractorilor prin care, potrivit anchetatorilor, s-ar fi dat spagile catre oficialii care au negociat. Subcontractorii EADS au primit avizul serviciilor secrete SRI si DGIPI. Negocierea contractului pentru securizarea frontierelor incepe, in 2003, pe vremea ministrului de Interne Ioan Rus. Chestorul sef Toma Zaharia, supranumit T-Zeu, era in 2004 secretar de stat si prim-adjunct al lui Ioan Rus. El a fost desemnat, prin ordin de ministru, negociator cu germanii de la EADS.

DW: Spune si tu cu cine votezi! S-a observat, pe buna dreptate, ca a devenit o moda sa spui cu cine votezi. Dar nu e un simplu joc de societate, ci poate chiar un mod de a compensa lipsa dezbaterii din cadrul campaniei propriu-zise. Parea indecent pana nu demult sa intrebi pe cineva cu cine voteaza. Ba, mai mult, domina o cultura a discretiei, ca si cum votul si optiunile politice ar fi ceva intim, ca sexualitatea. E totusi straniu, caci votul universal este forma cea mai directa de implicare in afacerile care ii privesc pe toti deopotriva. Este temelia republicii. Votul este, prin excelenta, ceva ce ar trebui afirmat deschis si nu tinut ascuns ca o forma de complot. Sa nu se inteleaga gresit. Votul la urne este si trebuie sa ramana secret, dar nimeni nu te poate impiedica sa-ti afirmi votul, dupa cum nu e nimic rau in insistenta unora de a afla cum au votat unii sau altii dintre concetatenii lor. Multi oameni, atunci cand ii intrebi cum au votat, se arata profund indispusi chiar si atunci cand nu au a se teme, pretinzand ca solicitarea e necuvenita, caci votul e "secret". In realitate, sensul secretului este inteles gresit. Constitutia iti ofera posibilitatea sa te protejezi de amenintari, dar nu iti pune votul in categoria secretelor de stat, noteaza Deutsche Welle.