"Votati pentru Ponta": mai multi preoti ortodocsi s-au implicat deschis in campania pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Romania, cerand credinciosilor sa sustina un "candidat ortodox", scrie France-Presse.

"Sa votam pentru cei care sunt ortodocsi, pentru Victor Ponta, deoarece doar el ne poate uni", a spus preotul Sebastian, in cadrul unei slujbe la manastirea Teghea din Satu-Mare (nord-vest), potrivit imaginilor difuzate marti de televiziunea Nord Vest TV.

"Vicepresedintele consiliului judetean Mircea Govor (membru al PSD) este alaturi de noi si ne incurajeaza sa votam", a continuat el.

Intr-o inregistrare publicata de Gandul.info, Govor ameninta sa nu mai sustina preotii care nu fac campanie pentru Ponta in cadrul slujbelor.

O amenintare sustinuta, potrivit acestuia, de episcopul Iustin Sigheteanul care l-ar fi sfatuit sa trimita in fiecare biserica o persoana insarcinata sa se asigure ca preotii respecta consemnul.

"Este vorba de cazuri izolate. Preotii nu trebuie sa se implice in politica partizana si nici sa dea sfaturi de vot credinciosilor", a sustinut, pentru AFP, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe, parintele Constantin Stoica.

"Preotul in discutie va fi sanctionat", subliniaza BOR, care trebuie "sa-si pastreze neutralitatea".

Potrivit televiziunii publice TVR Cluj si mai multor martori, preotii din judetul Cluj au primit circulare din partea arhiepiscopiei pentru a le cere sa incurajeze voturile pentru Ponta.

Astfel de mesaje au fost distribuite duminica si la manastirea Cozia (sud).

Biserica Ortodoxa, majoritara in Romania, unde 88% din populatie se declara ortodoxa, a beneficiat in ultimii ani de subventii de mai multe milioane de euro din partea guvernarii de stanga.