Ambasadele rusinii. Ce scuze au reprezentantii diplomatici pentru umilirea romanilor care au vrut sa voteze. La sectia din Torino, mai multi romani au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce fortele de ordine italiene au facut uz de gaze lacrimogene pentru a imprastia sutele de persoane adunate in fata consulatului. "E razboi la Torino! Au dat cu gaze jandarmii! Stat roman, rusine!" scria pe Facebook consilierul local din Verbania, Adrian Chifu, despre asaltul fortelor de ordine asupra romanilor nervosi ca nu isi puteau exprima dreptul la vot. Alti martori au postat fotografii cu oameni care isi acopereau fetele, incercand sa scape de usturimea gazului. Despre astfel de incidente reprezentantii ambasadei Romaniei la Roma aleg sa pastreze tacerea. "Va sfatuiesc sa va adresati MAE, ca ei au informatiile centralizate pentru toata Italia. Misiunile diplomatice au actionat in baza cadrului legal, o misiune diplomatica nu poate sa depaseasca reglementarile. Nu se pot lasa portile deschise la o sectie de votare mai mult decat este prevazut in lege," ne-a transmis atasatul de presa din ambasada, Ovidiu Pufu, scrie Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

Presedintele german Joachim Gauck i-a scris lui Klaus Iohannis. Presedintele Joachim Gauck l-a felicitat pe noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, pentru castigarea alegerilor din 16 noiembrie. Redam mai jos textul integral al presedintelui german. "Preluati mandatul prezidential in vremuri marcate de mari provocari la adresa Europei si a tarii domniei voastre. Fiti sigur ca Germania va continua sa sprijine si in viitor Romania pe drumul reformelor care urmeaza sa fie facute - cu precadere in ceea ce priveste imbunatatirea statului de drept, scrie Deutsche Welle.

Cei 12 care stiu toate secretele neamtului Iohannis: "Dumnezeu misca inimile. Se simte omul oamenilor". Martin Bottesch este unul din cei mai apropiati oameni ai lui Klaus Iohannis. Fost presedinte al Consilului Judetean Sibiu, Bottesch a fost de asemenea coleg de catedra cu Iohannis, la Colegiul National "Samuel von Brukenthal". "Mie imi pare foarte bine ca a devenit presedintele Romaniei, il cunosc de mult timp si l-am apreciat intotdeauna pentru corectitudinea sa si pentru claritatea idelor sale, si pentru faptul ca a facut intotdeauna ceea ce a spus", a deeclarat, pentru Adevarul, Martin Bottesch. Medicul Radu Urdea, prieten de familie cu sotii Iohannis, a primit vestea cu bucurie chiar duminica seara, la sediul Forumului German din Romania (FDGR). "Ii doresc sa indeplineasca visul celor 20% care au facut diferenta intre turul I si turul II..", a declarat, pentru Adevarul, Radu Urdea.

"Puie Monta!" Cum au votat ieri analfabetii din Romania. Aseara in Piata Universitatii s-a strigat: "Puie Monta!" si pariez ca nimeni de acolo nu banuieste ca, odata cu ei, cineva din tara asta chiar a votat cu candidatul "Monta". Vi-o prezint pe Muscata, "decat-Muscata-si-atat" pe numele intreg, analfabeta, mama, tanara si sanatoasa, infipta in namolul din batatura ei din satul Dobreni, comuna Varasti, judetul Giurgiu, echilibrandu-se cu un plod atarnat la subtioara. Mana dreapta si-o odihneste in sold, dupa ce tocmai a fost la vot: "Monta! Monta! Sa ne bage curent si sa ne bage mancare!". "Decat Muscata si atat" nu e singura in lumea ei. In Romania sunt aproape un sfert de milion de analfabeti cu drept de vot, cetateni care nu stiu sa citeasca nici macar ce este scris pe unul din cele doua chenare pe care s-a pus stampila, scrie revista Vice.ro.

O admira pe Michelle Obama, preda engleza la liceu si se remarca prin eleganta. Cine este viitoarea Prima Doamna a Romaniei. Ii este alaturi sotului ei, Klaus, de 25 de ani, iar in rarele aparitii publice s-a remarcat prin distinctie si eleganta. Cu multa decenta, Carmen Iohannis se declara pregatita sa-si asume responsabilitatile, insa pana atunci, luni a mers la scoala ca sa-si tina orele. La Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Sibiu, acolo unde Carmen Iohannis preda engleza inca din 1990, elevii s-au bucurat sa-si primeasca inapoi profesoara si diriginta. Emotionata, Carmen Iohannis a marturisit ca gestul copiilor a surprins-o. "E o profesoara foarte buna. E apropiata de noi si ne iubeste ca si cand am fi copiii ei", recunoaste unul dintre elevii sotiei lui Klaus Iohannis, potrivit stirileprotv.ro

Fotoreportaj din orasul unde sunt produse cele mai mari submarine din lume. Cel mai mare doc industrial, unde sunt construite si submarinele nucleare utilizate de marina militara rusa, se afla in orasul Arkhangelsk si dateaza din 1939. Peste 25.000 de oameni lucreaza in prezent aici, iar in cei 75 de existenta au fost produse 131 de submarine nucleare, 31 de submarine diesel si 45 de nave. In anii 1970, in docul de la Arkhangelsk au fost construite si submarinele din clasa Typhoon, considerate cele mai mari din lume si mentionate in Cartea Recordurilor, potrivit English Russia. Docul se intinde pe o suprafata de peste 300 de hectare, cuprinde trei sute de departamente diferite, iar lungimea navelor construite aici este de 40 de metri, scrie EVZ.ro

Ce spunea Mircea Cartarescu in 2010 despre Iohannis? Opozant fervent al guvernului de stanga, Cartarescu a avut, in 2010, o revelatie. Intr-un editorial publicat in Evenimentul zilei, acesta i-a "prezis" lui Klaus Iohannis un viitor la Cotroceni. "Daca ma-ntrebati pe cine doresc ca presedinte al tarii mele dintre ei, raspund asemenea Cetateanului turmentat: eu nu poftesc pe nimeni. Dar, orice-am pofti noi, unul dintre ei tot trebuie sa se aleaga. De fapt, sa va spun pe cine poftesc eu cu adevarat. Eu il poftesc pe Klaus Johannis, cel care-a transformat Sibiul intr-un oras demn de Tirol sau Bavaria. Cred sincer ca dupa regele Carol, numai un alt neamt ne mai poate scutura nitel din vesnica noastra boicotare a istoriei. Si mi-ar placea nespus sa apara o miscare care sa-l propulseze pe primarul Sibiului in fruntea tarii macar la urmatoarele alegeri", a scris Mircea Cartarescu in 2010, aminteste Libertatea.ro.

Am fost la priveghiul PSD sa vad daca mai zambeste cineva. Seara in care Ponta a pierdut alegerile va intra in istorie drept seara in care nu Ponta, ci romanii au strigat "Daciana, dragostea mea". Au cantat-o de fapt, pentru ca cei 10 000 de oameni de pe Kiseleff, la doua sute de metri de sediul PSD, aveau "lozincile" pregatite inclusiv pe note muzicale. Printre gratiile din fata sediului PSD se vedea ecranul gigantic pe care cei de la Antena 3 fac spume. Cum intru in sediu, aud pe langa mine: "Ba, du-te-n spate, ca aia sar gardul!" Vreo douazeci de protestatari trecusera de jandarmi si ajunsesera in spatele cladirii, pregatiti sa faca scandal. N-au mai apucat. In sediul PSD, doar jurnalistii zambesc. Ponta nu iese deloc la declaratii, il trimite pe Dragnea la ora noua. Pana si SPP-istii au mutre acre. Nu stiu daca din convingere sau de oboseala, dar va fi o noapte lunga si pentru ei. Apar si primele bancuri: "De ce nu e Ponta la sediul PSD? A dus-o pe Daciana la Sibiu". Un pesedist mai in varsta da ignore la poante si intoarce urechea catre Antena 3,citim in fotoreportajul revistei Vice.ro