Potrivit analistilor transilvaneni, dezamagirea manifestata fata de elita politica romana l-a ridicat in culmi pe candidatul dreptei, Klaus Iohannis, in turul doi al alegerilor prezidentiale. Reprezentantul Institului pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale, sociologul Tamas Kiss, a declarat agentiei ungare MTI ca nemultumirea manifestata fata de elita politicii romane a avut drept rezultat participarea masiva a alegatorilor la scrutin si victoria lui Klaus Iohannis, citeaza agentia de presa Rador.

"Au decis voturile de protest", a adaugat sociologul maghiar. Potrivit cercetatorului, la succesul repurtat de Klaus Iohannis a contribuit in mare masura si faptul ca "a reusit sa interpreteze foarte bine rolul celui din afara". In acest rol el a fost ajutat si de originea sa germana, dar si de "infatisarea sa care difera de cea obisnuita in politica de la Bucuresti". Acest aspect a fost argumentat de Tamas Kiss prin rezultatele sondajului realizat recent de Institului pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale. "Intr-o ierarhie a modernizarii, romanii ii vad pe germani la un nivel superior fata de ei, si cred ca un german poate trage dupa el intreaga tara".

"Lucrurile nu stau, insa, asa din punctul de vedere al maghiarilor", a spus sociologul, citand concluziile sondajului amintit. Rezultatele alegerilor prezidentiale au creat aproape o atmosfera euforica in randurile maghiarilor, insa presedintia lui Klaus Iohannis, "nu va aduce, mai mult ca sigur, nici un rezultat in privinta nazuintelor de autonomie", a declarat Tamas Kiss, care a adaugat: "Nu cred ca din partea lui Klaus Iohannis maghiarii trebuie sa se astepte la masuri dezavantajoase sau ofensatoare, insa in cadrul elitei politicii romane exista un consens in sensul ca trebuie mentinut caracterul unitar national al statului roman si nu trebuie adoptate diferite autonomii si nazuinte privind regionalizarea tarii. Din acest consens face parte si Iohannis".

Un alt politolog din Transilvania, Mikos Bakk, sustine ca rezultatul alegerilor prezidentiale "s-a inclinat" in favoarea candidatului dreptei datorita faptului ca Iohannis a reusit sa mobilizeze tinerii alegatori care pana acum nu au votat sau care au fost impotriva sistemului. Potrivit profesorului Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, si lipsa organizarii in mod corespunzator a procesului de votare al romanilor din diaspora a intors situatia impotriva lui Victor Ponta. In opinia sa, rezultatul alegerilor arata ca romanii din diaspora au influente mult mai puternice - datorita legaturilor cu familiile lor din tara - asupra opiniei publice decat s-a crezut pana acum. Potrivit politologului, in judetele Harghita si Covasna, participarea la urne a fost cea mai scazuta la nivel national, deoarece - in pofida faptului ca atmosfera publica era favorabila lui Klaus Iohannis - UDMR a facut campanie in mod indirect pentru Victor Ponta.

Citeste articolul integral pe Rador.ro