Variantele de buget pe 2015: iesim din tinta sau cresc taxele. Desi mai este putin pana la fi nele anului, Romania nu are inca un buget pentru 2015, dar variantele care se intrevad nu sunt imbucuratoare. Guvernul are de rezolvat, pe de o parte, problema facilitatilor anuntate in ultimele saptamani, in preajma alegerilor prezidentiale. Acestea constau in cresteri de salarii pentru bugetari, in cresteri de pensii si facilitati fiscale, si presupun cheltuieli de peste 10 miliarde de lei. Totodata, guvernantii nu au lamurit cum vor calcula accizele la anul si daca au sau nu in vedere introducerea de noi taxe sau majorarea celor existente, tocmai pentru a acoperi golul lasat de facilitatile electorale. Ieri, premierul Victor Ponta a cerut in sedinta de Guvern ca proiectul de buget sa fie elaborat pana la viitoarea vizita a delegatiei FMI si Comisiei Europene in Romania, care va avea loc in aceasta luna. Nu exista inca niciun detaliu legat de ce va include acest proiect, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Mazare si-a descoperit rude nemtesti. Matusa Hilde si varul Misi, invocati la doua zile dupa victoria lui Iohannis. Radu Mazare, primarul Constantei, si-a exprimat increderea in Klaus Iohannis, invingatorul de la alegerile prezidentiale din 16 noiembrie 2014. Mazare a vorbit pentru prima oara despre rudele sale de origine germana de la Constanta. Mazare a vorbit pentru prima oara despre rudele sale de etnie germana din Constanta. "Matusa mea Hilde este sasoaica si membra activa in Forumul German la Constanta. Nah! Si varul meu Misi este sas. Am mai avut un var, dar a murit. Ambii sunt evaghelici. Si eu vorbesc germana!", a precizat Mazare. Primarul Constantei mai are o afinitate cu germanii. In vara anului 2009, el a imbracat o uniforma de ofiter SS si a defilat, cu fiul sau costumat in ordonanta, pe scena de la o prezentare de moda din Mamaia. Scandalul provocat a fost imens generand reactii pe plan international, anuntaAdevarul.

Robert Negoita vrea sa construiasca o sala de spectacole, de aproape 3.000 de metri patrati, in Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR): "Nu va place? Mutati-va din sector!". O cladire cu terasa "inierbata", intinsa pe o suprafata de aproape 2.600 de metri patrati, ce va adaposti o sala multifunctionala de spectacole, cu nu mai putin de 1200 de locuri pentru public. Acesta este cel mai recent proiect al Primariei Sectorului 3. Planul ambitios ar fi bun, daca locul ales pentru acest imobil nu ar fi chiar o fasie de teren din Parcul Alexandru Ioan Cuza, atrage atentia Grupul Civic "Prietenii Parcului IOR". Locuitori ai Sectorului 3, membrii grupului contesta planul edilului Robert Negoita, atragand atentia asupra efectelor negative ale unui astfel de proiect: eliminarea a catorva mii de metri patrati din spatiul verde, praf, zgomot si aglomeratie, informeazaGandul.

Migratia voturilor intre cele doua tururi de scrutin. Analizele facute de doua institute de sondare a opiniei publice, CURS Avangarde si IRES, arata ca cei mai disciplinati votanti au fost cei ai Monicai Macovei si Elenei Udrea, care au urmat indemnurile candidatilor favoriti pentru turul al doilea in proportii covarsitoare. Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale obtinand cele mai multe voturi din randul tinerilor, in timp ce Victor Ponta a fost votat in cea mai mare parte de persoane de peste 50 de ani, potrivit unui studiu IRES. Acelasi institut arata ca, din totalul celor care l-au votat pe Klaus Iohannis, 45% au fost femei, in timp ce electoratul masculin a fost de 55%. Cei mai multi dintre romanii care au pus stampila pe candidatul ACL la presedintie sunt tineri cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani - 38% din votantii sai, urmati de cei cu varste intre 34 si 49 de ani - 32%, intre 50 si 64 de ani - 22%, in timp ce batranii de 65 de ani si peste reprezinta 9% din totalul celor care l-au votat, scrieRomania Libera.

Clasamentul in care Klaus Iohannis este pe primul loc in Europa. I-a depasit pe Facebook pe Merkel, Sarkozy si Hollande. Klaus Iohannis a devenit primul politician din Europa care atinge 1 milion de fani pe Facebook. Singurul care se apropie de aceasta cifra este Sarkozy, care are insa nevoie de cateva mii de fani pentru a atinge milionul. Pagina fanpagelist face un clasament al paginilor de Facebook in functie de fiecare categorie in parte. Daca ar fi luate in calcul si paginile din Romania, ceea ce nu se intampla, Klaus Iohannis i-ar depasi categoric pe foarte multi dintre marii politicieni ai Europei si ar fi primul dintre ei care depaseste 1 milion de fani. Singurii politicieni care il depasesc pe Iohannis sunt cei din SUA, iar noul presedinte al Romaniei ar intra in top pe locul 15. Chiar si-asa, Joe Biden si John McCain sunt depasiti de Iohannis, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Votul prin corespondenta, o tema mai grea decat pare. Votul electronic, atat de atragator la prima vedere, prezinta totusi anumite dificultati. Europa are deja o istorie a votului electronic incarcata de controverse, de avansuri si de renuntari. In cel mai recent mesaj al sau publicat pe Facebook, presedintele ales, Klaus Iohannis, indeamna partidele politice "sa inceapa urgent discutiile pe legea votului electronic si a votului prin corespondenta". Urgenta este reala, deoarece adoptarea si apoi pregatirea punerii in aplicare a unei asemenea legi pretind ca, cel mai tarziu la inceputul anului 2016, legea sa fie promulgata. Asadar au ramas doar doua sesiuni parlamentare (fara zilele ramase pana la Craciun) pentru a dezbate si adopta o lege a votului prin corespondenta si a votului prin Internet, informeazaDeutsche Welle.

Sorin Ovidiu Vintu cere sa iasa din puscarie pe motive medicale. Afaceristul Sorin Ovidiu Vintu a cerut judecatorilor intreruperea executarii pedepsei de doi ani de inchisoare. E sustine ca bolile de care sufera nu pot fi tratate in sistemul medical din penitenciar. Solicitarea lui SOV a fost inregistrata la Judectoria Sectorului 5, dar magistratii au declinat, pe 24 octombrie, solutionarea dosarului la Tribunalul Bucuresti. Cererea afaceristului ajuns la Tribunalul Bucuresti, dar nu a primit termen pentru solutionare. Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat definitiv, in ianuarie 2014, de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul favorizarii lui Nicolae Popa, condamnat in 2006 in legatura cu prabusirea FNI. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a mentinut astfel decizia data in 2 octombrie 2012 de Tribunalul Bucuresti si confirmata de Curtea de Apel Bucuresti in iunie 2013, scrieEVZ.