Declaratia socanta a lui Iohannis despre Ceausescu. Klaus Iohannis si-a exprimat categoric opinia despre regimul comunist si dictatorul Nicolae Ceausescu. Acesta a descris sentimentele pe care le are fata de comunisti si parerea dura despre omul care a condus tara pana in 1989. Opinia presedintelui ales al Romaniei este ferma si contrazice curentul care sustine ca erau lucruri bune in comunism. Cuvantul ales pentru a-l eticheta pe Ceausescu este chiar socant in comparatie cu discursul general al lui Iohannis care nu contine exagerari sau exprimari stridente. "Sunt un anticomunist convins si cred ca Ceausescu a fost unul dintre cei mai toxici romani", spune presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis. Afirmatia este facuta in cartea autobiografica "Pas cu pas" pe care Iohannis a lansat-o in campania electorala. Dupa ce acesta a fost ales sef al statului cartea s-a vandut ca painea calda, fiind epuizat intregul tiraj de 15.000 de exemplare, noteaza EVZ.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

DW: Un presedinte burghez, in sensul vechii democratii sasesti. Curtea Constitutionala a validat vineri rezultatul alegerilor prezidentiale, oferind presedintelui ales si celui sortant ocazia unor mesaje si a unor replici revelatoare. Aspectul cam neglijent al ceremoniei a trecut pe planul al doilea, caci intalnirea celor doi presedinti, situatie fara precedent, a prilejuit un scurt dialog esential. Presedintele ales, Klaus Iohannis, si-a descris in cateva fraze viziunea despre misiunea prezidentiala, dupa care a definit modul in care se va raporta la Constitutie: "Voi fi presedintele care respecta Constitutia in litera si spiritul ei" si a intarit apoi: Vreau sa reconectez presedintele Romaniei la Constitutie". A fost, evident, o critica implicita la modul in care presedintele Traian Basescu isi exercitase mandatul. Felul cum a subliniat, prin intonatie, partea legata de spiritul Constitutiei si sugestia unei reveniri la o corecta raportare fata de legea fundamentala n-au lasat loc la nicio indoiala. De altfel, replica presedintelui Traian Basescu a venit cu promptitudine. Calmul cu care a vorbit a sugerat ca reflectase indelung asupra mandatului sau si ca are deja la dispozitie o viziune autojustificativa cat se poate de clara, informeaza Deutsche Welle.

Monica Macovei: Victor Ponta avea acces la informatii de la servicii. De ce a propus-o pe Alina Bica? Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a explicat, vineri seara, la Digi24, de ce nu a fost de acord cu numirea si propunerea, in 2013, a procurorul-sef al DIICOT Alina Bica, in prezent urmarita penal intr-un dosar de coruptie. Ea a subliniat ca premierul Victor Ponta, in momentul in care a propus-o pe Alina Bica, avea privilegiul de a avea acces la informatii de la servicii si putea sa nu faca aceasta propunere. In actualul scandal in care este implicata sefa DIICOT, cel mai grav lucru i se pare Monicai Macovei functia in sine ocupata de Alina Bica. Este cu atat mai grav ca a ajuns intr-o astfel de functie, cu cat faptele care i se reproseaza au fost comise inainte de a ajunge in aceasta pozitie, a aratat Monica Macovei.

Noua arma secreta a armatei rusesti - programul "Armata". Armata Rusiei va introduce anul viitor o noua familie de vehicule blindate de lupta, numite colectiv "Armata", pentru a inlocui tancurile existente, anunta presa ruseasca. Productia noilor vehicule blindate va incepe, cel mai probabil, in ianuarie 2015, iar aproape 25 de asemenea vehicule vor fi prezentate la parada de Ziua Victoriei din Moscova, anul viitor. Dezvoltata de corporatia Uralvagonzavod (UVZ) in orasul indepartat Nijni Taghil din muntii Ural, "Armata" are mai multe variante, inclusiv un tanc principal de lupta, un vehicul de infanterie si alte vehicule suport pentru transportul persoanelor. Fortele terestre rusesti vor prezenta aproape 25 de noi masinarii de acest fel in timpul paradei militare, scrie Adevarul.ro.

Elicopterele IAR-330 Puma, construite acum aproape jumatate de secol. Istoricul accidentelor in care au fost implicate. Realizate in anii 60 dupa un model francez, elicopterele IAR-330 Puma a fost modernizate in ultimii ani - insa au si inregistrat o serie de accidente tragice. Accidentul de vineri (vezi aici toate informatiile pe acest subiect) este al patrulea in care este implicat un aparat IAR-330 Puma Socat. Pe 16 august 2001, un elicopter militar IAR 330 Puma Socat, cu trei oameni la bord, s-a prabusit de la 50 de metri inaltime, in localitatea Boteni (judetul Dambovita). Accidentul s-a produs in timpul unui zbor de antrenament, iar aparatul a cazut chiar in curtea Bazei 61 Aeriene Titu. La bordul elicopterului se aflau doar membrii echipajului, toti trei fiind raniti. integral in stirileprotv.ro.

Reportaj: Localnicii din Stejaris, unde s-a prabusit elicopterul: O zi de cosmar, pacat de oamenii aia. Localnicii din Stejaris, judetul Sibiu, unde, vineri, s-a prabusit elicopterul militar povestesc ca a fost "o zi de cosmar". La fiecare poarta, tineri si batrani s-au rugat pentru sufletele militarilor morti. Satul Stejaris este situat la aproximativ 80 de kilometri de municipiul Sibiu, departe de orice drum circulat intens. Oamenii povestesc ca ulitele desfundate ale localitatii sunt rareori batute de straini, iar intr-o zi obisnuita cel mult cinci autoturisme deranjeaza linistea satului. Vineri a fost insa o zi complet atipica pentru acest sat, iar vestea ca un elicopter s-a prabusit pe dealuri a cazut ca un traznet, noteaza Mediafax.ro.

Alegeri prezidentiale 2014. Mesaj pe un buletin de vot anulat de BEJ Iasi: "In Romania specia dominanta nu mai e omul, ci magarul". Se pare ca in Romania specia dominanta nu mai este omul, ci magarul", "Refuz sa fiu complice la inscaunarea unui presedinte care ma ia de prost" sau "Nu am stiut ce trantor sa aleg" sunt doar cateva dintre mesajele pe care iesenii le-au scris pe buletinele de vot anulate de BEJ Iasi. Potrivit datelor prezentate de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Iasi, 6.142 de buletine de vot au fost anualte la cele 714 sectii amenajate in judet la alegerile prezidentiale. Multe dintre buletinele de vot nu au fost insa anulate din nestiinta alegatorilor, ci din cauza mesajelor pe care acestia au vrut sa le transmita. Purtatorul de cuvant al BEJ Iasi, Marian Grigoras, a postat pe contul sau de Facebook mai multe fotografii cu mesaje scrise de alegatori pe buletinele de vot anulate, scrie Adevarul.ro.

DW: Perspectivele guvernului actual. După toate aparenţele, Washingtonul ar prefera o schimbare rapidă de guvern la Bucureşti, în timp ce oficialii europeni sunt mai răbdători, părând înclinaţi să privilegieze stabilitatea. Uneori poate exagerăm cu interpretările. Dar câtă vreme nu avem acces permanent şi neîngrădit la politicienii însărcinaţi cu marile probleme ale lumii, nu avem încotro. Deunăzi, doi oficiali americani, Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională şi Frank Rose, negociator cu România pentru acordul privind scutul antirachetă, au dat de înţeles că Washingtonul este încântat de alegerea candidatului Opoziţiei, Klaus Iohannis, şi au exprimat nerăbdarea de a începe colaborarea cu noua administraţie. Au sugerat emisarii americani o schimbare de guvern la Bucureşti? Continuarea in Deutsche Welle.