Cazul Bica. Va fi chemat Gigi Becali la audieri? George Becali a vorbit inca de acum doi ani despre lantul coruptiei de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. El spunea intr-o emisiunea Romania TV ca mita pentru o retrocedare rapida la ANRP putea ajunge pana la 30% din valoarea despagubirii si ca varful de lance al spagilor era constituit din Ioan Oltean, fostul chestor al Camerei Deputatilor si omul de afaceri Dorin Cocos. Tot atunci, Gigi Becali spunea ca Elena Udrea nu era implicata in afacerea sotului ei de atunci, Dorin Cocos. "Cum este cinstit? Oameni care trebuie sa ia despagubiri, trebuie sa ii dea lui Oltean si lui Cocos 30% ca altfel nu iese nicio despagubire? Asa e cinstit? Bani, bani. Actiuni la Fondul Proprietatea pe care le vinzi imediat. Sute de milioane de euro. Care esti cinstit sa le dai 30% lui Oltean si lui Cocos?", declara Becali, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Mostenitori penali de vita nobila. Cum a inhatat ilegal printul Paul padurea de la Snagov. Un raport al Curtii de Conturi din 2012 arata modul fraudulos in care printul Paul ar fi intrat in posesia a 47 de hectare din Padurea Snagov, domeniu public al Municipiului Bucuresti, care nu a fost niciodata in proprietatea Casei Regale. Paul al Romaniei (numele din buletin al lui Paul Lambrino) este cercetat in dosarul in care Viorel Hrebenciuc si fiul sau Andrei sunt invinuiti pentru implicare in retrocedarea ilegala a 90.000 de hectare de padure, din Suceava. Mai exact, procurorii anticoruptie spun ca exista dovezi ca printul si sotia sa ar fi incercat sa obtina ilegal reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare situat pe raza orasului Brosteni, judetul Suceava, anuntaAdevarul.

Segmentul din autostrada Sibiu-Orastie deschis cu doua zile inainte de turul doi al alegerilor are deja fisuri. Cum comenteaza CNADNR. La 12 zile de la deschiderea traficului pe lotul al treilea din autostrada Sibiu-Orastie, care are o lungime de 22 de kilometri si pe care autoritatile s-au ambitionat sa il inaugureze cu doua zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, pe drum au aparut deja primele fisuri, informeaza CNADNR. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a precizat ca lucrarile pe lotul 3 al autostrazii Sibiu-Orastie nu au fost inca receptionate, precizand ca "fisurile sunt de natura superficiala" si nu afecteaza siguranta traficului. In plus, compania de drumuri da asigurari ca "in cazuistica de specialitate, astfel de degradari superficiale s-au constatat in exploatarea si a altor autostrazi si drumuri noi", informeazaGandul.

De ce isi demoleaza combinatul din Galati furnalele. Pe platforma siderurgica de la Galati, a fost demolat si Furnalul nr. 6, construit in 1981, care nu mai era operational de 20 de ani si nu mai putea fi reparat. Este al treilea furnal demolat pe platforma combinatului ArcelorMittal, dupa ce in ultimul an au mai fost demolate Furnalele nr. 1 (construit in 1968) si nr. 2 (1969). Si acestea erau oprite de foarte multi ani, pentru ca nu mai erau la nivelul actualelor tehnologii din industria otelului, aveau capacitati mici de productie, performante tehnice reduse, un nivel scazut de automatizare si un grad mare de poluare a mediului, scrieRomania Libera.

Ati imprumutat bani unor prieteni si nu i-ati mai primit inapoi? Cum pot deveni mesajele de pe Facebook probe in proces. Zeci de mii de romani umbla prin instanta sa-si recupereze banii dati cu imprumut rudelor sau prietenilor. Inainte erau mai ingaduitori insa, de cand a venit criza fiecare ban conteaza, spun avocatii, asaltati de asemenea cazuri pe care le rezolva pe cale amiabila sau in sala de judecata. In cazul unor birouri de avocatura sau de executare silita cererea a crescut si cu 20%. Sunt putini cei care n-au trecut macar o data in viata prin aceasta situatie: i-au imprumutat bani unui prieten care a uitat sa-i mai dea inapoi, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Folclor constitutional. CCR va judeca in curand o speta similara cu cea a primarului Klaus Iohannis. In joc nu se afla doar soarta presedintelui ales, ci in primul rand capacitatea statului roman de a institui o ordine rationala. Procesul pe care Klaus Iohannis, presedintele ales, il are cu ANI continua sa suscite comentarii nelinistitoare. Amanarile instantelor de judecata nu fac la randul lor decat sa intretina nesiguranta care este, fireste, instrumentata politic, semanand de pe acum neincrederea in noua administratie. Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa mai multe amanari, a admis in principiu recursul pe care l-a inaintat ANI, stabilind primul termen pentru 14 ianuarie 2015, informeazaDeutsche Welle.

CSM a exclus din magistratura doi procurori. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decisi excluderea din magistratura a doi procurori de la Parchetul Bicaz si aplicarea unui avertisment in cazul altuia. "Sectia pentru procurori a aplicat lui Mihai Vlad Budai, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Bicaz, sanctiunea disciplinara constand in 'excluderea din magistratura', pentru (...) 'nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente' si 'exercitarea functiei cu rea-credinta'", informeaza un comunicat al CSM, scrieEVZ.

Controverse pe tema schimbarilor de dupa Revolutie: Romania dupa 25 de ani, sub lupa economistilor. Schimbarile profunde petrecute in tara noastra dupa Revolutie i-au determinat pe economisti sa creada ca drumul parcurs in acesti 25 de ani putea fi mai bun, dar si ca pentru viitorul apropiat sunt destule sanse sa transformam Romania intr-o tara in care se poate trai decent. Vorbind in cadrul unei conferinte de prezentare a lucrarii "Romania dupa 25 de ani", lansata de Finmedia, mai multi economisti de marca au subliniat plusurile, minusurile, castigurile si dezechilibrele pe care le-au observat in ultimul sfert de secol. Iar pentru relansarea Romaniei si plasarea ei in locul pe care si-l merita in randul tarilor europene, economistii au vorbit despre transpunerea in viata de zi cu zi a unor valori ca eficienta, echitatea, disciplina, regasirea identitatii, respectul intre membrii diverselor clase sociale, increderea reciproca, deschiderea spre dialog, reducerea disparitatilor sau dezvoltarea umana, anuntaAdevarul.