Presedintele si vicepresedintele CJ Hunedoara sunt arestati la domiciliu. Curtea de Apel alba a decis ca presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot sa stea in arest la domiciliu. Aceeasi decizie s-a luat si in cazul celorlalti patru inclupati din dosarul ce contine acuzatii de coruptie intocmit de DNA: ginerele lui Molot, Roberto Venter, vicepresedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, si oamenii de afaceri Milica Pup si Vasile Axinte. Decizia vine dupa ce DNA - Serviciul Teritorial Alba a solicitat in prima instanta, Tribunalul Alba, arest preventiv, iar aceasta a decis, joia trecuta, pentru toti cinci masura cercetarii sub control judiciar. Procurorii DNA au contestat sentinta, iar Curtea de Apel s-a pronuntat in aceasta seara, cu o sentinta definitiva. In urmatoarele 30 de zile, daca incalca cu rea credinta dispozitiile instantei, cei cinci sunt pasibil de arest preventiv. Acestia sunt obligati sa nu plece de acasa decat cu permisiunea instantei, sa nu comunice cu celelalte persoane implicate in dosar si sa se prezinte in fata procurorilor, ori judecatorilor ori de cate ori sunt chemati, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Harta rusinoasa a Romaniei, dupa 25 de ani de incompetenta a alesilor nostri: mii de kilometri de drum, scufundati in noroaie, n-au vazut niciodata asfaltul. Mii de kilometri de drumuri par uitate de autoritati si arata ca in urma cu sute de ani. Sate intregi sunt legate intre ele cu ajutorul unor ulite facute din pamant, o situatia care nu pare foarte diferita in unele zone ale Capitalei. "Adevarul" va prezinta povestea celor mai proaste drumuri din tara. In ultimii ani, peste 150 de kilometri de drumuri au fost modernizat in judetul Vaslui. Cum investitiile au fost facute la drumurile europene si nationale, Vasluiul ramane judetul cu cea mai proasta infrastructura, in care nu mai putin 51% din drumuri nu au fost niciodata asfaltate. Potrivit datelor centralizate la nivelul Consiliuliui Judetean Vaslui, drumurile de pamant reprezinta 43% din totalul celor 873 de kilometri de drumuri comunale. Din cei 938 de kilometri de drumuri din judet, 348,43 km au beton asfaltic - 37%, 20,62 km sunt din beton de ciment - 2% si 95,36 km din imbracaminte asfaltica usoara - 10%. Asadar, 49% reprezinta proportia drumurilor modernizate, in vreme ce restul sunt drumuri pietruite si de pamant. Un raport net defavorabil Vasluiului fata de situatia de la nivel national, unde proportia drumurilor asfaltate ajunge la 60%, anuntaAdevarul.

"Ba, daca mai razi ca prostul, ce ai spune daca ti-as rupe mana si te-as bate cu ea?!" Reglare de conturi pe "strada cu mafioti din PSD". Marian Vanghelie a descris la Gandul Live o scena imaginara in care s-ar intalni pe strada cu premierul Ponta, cu vicepremierul Dragnea si cu deputatul Ghita. "Pe domnul Dragnea pentru ca este las, nu neaparat fricos, este las, pervers, as incepe de la el, pe strada, nu a face decat i-as rupe rotula. M-as duce mai jos, pe strada asta de mafioti, mai incolo si as da de Ghita asta, pe domnul Ghita as pune pe cineva sa-l filmeze cand i-as dau doua bate pe spinare, ca sa il vada lumea real. Si cand ajung in capatul celalalt, Ponta fuge. Va fugi", a fost relatarea lui Vanghelie despre ce ar face daca s-ar intalni pe o strada de mafioti cu fostii sai colegi din PSD, informeazaGandul.

"Palatul dictatorului blestemat". Cum e vazuta Casa Poporului de un jurnalist strain intr-un reportaj realizat pentru CNN. John Malathronas, un cunoscut jurnalist de turism, a plecat pe urmele lui Nicolae Ceausescu in Bucuresti iar reportajul sau despre Casa Poporului, numit "Palatul dictatorului blestemat" a ajuns unul dintre cele mai populare materiale pe site-ul CNN. "Nicaieri acest proces ( n.r. caderea comunismului in Europa de Est) nu a fost atat de sangeros si de dur precum in ultimul act al domino-ului revolutionar: caderea lui Ceausescu, dictatorul care si-a condus tara pentru binele lui si al familiei sale, precum un stapan feudal. In prezent, in Bucuresti te poti alatura unui tur care trezeste amintiri dintr-o epoca dispretuita si care spune povestea ultimelor zile ale comunismului in Romania. Turul incepe in grandiosul Palat al Parlamentului, o amintire constanta a megalomaniei liderului comunist. Potrivit ghidului, aceasta este a treia cladire din lume ca volum dupa piramica azteca de la Teotihuacan si cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida" povesteste jurnalistul in reportajul preluat de CNN, scrieStirileProtv.ro.

Deschide inversarea raportului de forte calea spre anticipate? Daca s-ar organiza alegeri generale duminica viitoare, alianta PSD-PC-UNPR ar lua 38,8% din voturi, iar PNL-PDL 41,7%. Pragul electoral ar mai fi trecut, la limita, doar de PMP si UDMR, astfel ca oamenii lui Calin Popescu Tariceanu si Dan Diaconescu ar disparea din Parlament. Schimbarea ordinii intre cele doua mari blocuri politice, concomitent cu un salt spectaculos la capitolul incredere pentru Klaus Iohannis si oamenii din jurul sau, ar putea repune pe tapet ideea oportunitatii declansarii alegerilor anticipate. In mod evident, actuala opozitie ar fi avantajata daca s-ar ajunge la anticipate: ar castiga cele mai multe mandate de parlamentar si, impreuna cu PMP si UDMR, ar putea contura o noua majoritate. Totusi, din punct de vedere procedural, este foarte greu sa se ajunga la alegeri inainte de termen, fapt care tempereaza si elanul liderilor dreptei, anuntaRomania Libera.

DW: Urmatoarele trei luni. Dreapta trece in fruntea clasamentului pentru alegerile legislative. Este pentru prima data cand se intampla acest lucru in ultimii 5 ani si prima data in perioada recenta cand dreapta trece de 40%. Potrivit unui sondaj de opinie realizat la inceputul lunii decembrie, PNL (PNL+PDL) ar castiga alegerile parlamentare (INSCOP). Noul PNL ar obtine 41,7%, PSD 38,8%, dupa care urmeaza partidele aflate pe muchea pragului de admitere: PMP cu 5,6% si UDMR cu 5,1%. Se vede asadar ca noii liberali au castigat din octombrie si pana acum nu mai putin de 10%, gratie victoriei lui Klaus Iohannis. Este pentru prima data in ultimii 5 ani cand dreapta trece in fruntea clasamentului pentru alegerile parlamentare. Situatia aceasta este extrem de incitanta si contine multe tentantii. Unii dintre liderii PNL, Catalin Predoiu, a declarat ca lupta impotriva coruptiei nu va putea fi continuata eficient decat cu "un guvern pe linia noii politici stabilite prin votul din 16 noiembrie". El a mai spus insa ca "mutarile presedintelui Iohannis din urmatoarele trei luni vor fi cruciale pentru mersul justitiei, anticoruptiei si democratiei in Romania", informeazaDeutsche Welle.

Radu Mazare contesta raportul ANI - "Doamna inspector ANI s-a grabit ca fata mare la maritat, o dau in judecata". Primarul Constantei, Radu Mazare, a anuntat, astazi, ca il va recuza inspectorul ANI care a sesizat DNA cu privire la posibila savarsire de catre el a infractiunii de conflict de interese. In plus, il va da in judecata pentru abuz in serviciu, cerandu-i si daune, acuzandu-l ca nu a asteptat documentele care atestau ca, pentru aceleasi suspiciuni, in 2012, DNA l-a scos de sub urmarire penala, iar in 2010 instanta a anulat raportul ANI. Radu Mazare s-a prezentat astazi in fata IPJ Constanta, unde a dat cu subsemnatul in dosarul in care este cercetat sub control judiciar pentru luare de mita in dosarul campusului Social Henri Coanda, inarmat cu mai multe documente. El a informat presa ca instiintarea de la ANI a primit-o ieri. "Asa ca, o recuz pe doamna inspector ANI, Elena Galan, care nu a avut rabdare, conform legii, sa primeasca punctul meu de vedere in 15 zile cum spune legea, ii fac plangere penala pentru abuz in serviciu, ca a incalcat legea, si ii cer daune" a informat Mazare. El a prezentat mai multe documente, conform carora, in 2009, ANI l-a reclamat pentru acelasi lucru, scrieEVZ.

Exceptiile capitalismului de cumetrie: Florin Talpes, romanul care exporta inteligenta in toata lumea. Florin Talpes (58 de ani) a fost, in 1990, unul dintre primii antreprenori IT din Romania. In acesti 25 de ani in care miliardarii de carton au dat tunuri si s-au imbogatit peste noapte, el a urmat politica pasilor marunti si a construit un brand urias: antivirusul Bitdefender, cu 500 de milioane de licente vandute in toata lumea. Ati fost printre primii intreprinzatori privati din industria IT care s-a format in Romania dupa 1990. Cum ati inceput? Florin Talpes: Eram foarte entuziasti si credeam ca industria software, cu care ma ocupam eu si sotia mea, este de mare viitor. Am intrat in legatura cu cineva care stia potentiali clienti in Franta. Am mers la Paris, era vorba de o firma care facea jocuri video. Aveau un joc de tenis si nu prea reuseau sa asigure continuitate mingii. Mingea, cand era lovita, avea o miscare sincopata. Si se chinuiau de cateva luni sa rezolve problema asta. Au zis "daca rezolvati problema, aveti primul contract de la noi". Am stat doua zile si doua nopti, ei spusesera ca ne asteapta in doua saptamani cu o solutie. In doua zile eram inapoi la ei, le rezolvaseram problema. Asa am primit primul contract. Integral inAdevarul.