Cel mai penal judet al tarii. Aici este kilometrul al demnitarilor corupti din Romania. Politicienii de aici au cel mai mare "lipici" la anchetele procurorilor DNA. Un singur judet al Romaniei este cu totul special pentru procurorii DNA, din perspectiva politicienilor grei prinsi cu spaga si afaceri ilegale. Pana acum, aici au fost prinsi mai multi politicieni corupti decat in orice alt judet al Romaniei. Seful judetului, parlamentari, primari sau chiar prefectul au sfarsit ca infractori dupa ce s-au ocupat procurorii de afacerile lor. Presedintele CJ Buzau, Cristinel Bigiu, a luat o spaga intr-o cutie de whisky si este arestat pentru luare de mita. Coruptia in judetul pe care l-a condus nu este insa ceva inedit. Arestarea presedin telui CJ Buzau, Cristinel-Marian Bigiu, acuzat de luare de mita, este cel mai recent caz de coruptie printre politicienii de top din judet. Statistica procurorilor DNA din ultima perioada arata ca politicienii din acest judet, indiferent de culoarea politica, au "lipici" la anchetele procurorilor anticoruptie, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

"Macelarul din Timisoara". Filmul interzis de Iliescu despre un martir al Revolutiei transformat de comunisti intr-un casap. "Recviem pentru Dominic", un documentar nominalizat la Globul de Aur, in 1990, nedifuzat vreodata pentru publicul din Romania, ascunde una dintre cele mai terifiante povesti din timpul Revolutei din 1989, de la Timisoara. Inginerul martir Dominic Paraschiv, supranumit pe nedrept "Macelarul de la Timisoara" si "teroristul", care a murit impuscat de soldati, este eroul filmului semnat de un celebru regizor austriac, Robert Dornhelm, nascut in capitala Banatului. Pelicula, care a trecut cu greu de filtrele celor care au condus Romania in primul an de democratie, a rulat in mai multe tari ale lumii si acum, abia dupa 25 de ani de la caderea regimului Ceausescu, va fi difuzata, in 19 decembrie, in orasul in care a pornit revolutia anti-comunista, anuntaAdevarul.

Inchisori secrete in Europa de Est. Raportul Senatului SUA care dezvaluie torturile practicate de CIA dupa atentatele de la 11 septembrie asupra detinutilor Al Qaeda nu identifica tarile unde au functionat centre de tortura. Ieri, fostul presedinte polonez, Aleksander Kwasniewski a recunoscut ca Polonia a lasat CIA sa gestioneze o inchisoare secreta pe teritoriul sau, dar a insistat ca functionarii polonezi nu au autorizat tratamentul sever sau tortura detinutilor. Romania figureaza de asemenea pe harta inchisorilor secrete, alaturi de Lituania. CIA a inceput in toamna anului 2001, dupa atentatele de la 11 septembrie, sa planuiasca instalarea de inchisori secrete in strainatate, care au fost folosite intre 2002 si 2006. Washington Post, care a analizat raportul Senatului american asupra practicilor CIA aplicate detinutilor pentru a obtine informatii despre Al Qaeda, a identificat noua centre secrete, patru in Afganistan si restul la baza navala americana de la Guantanamo (Cuba), Polonia, Romania, Lituania si Thailanda, informeazaRomania Libera.

Ce faceau soferii RATB in timp ce pasagerii se sufocau vara in autobuze? 500 litri de motorina pentru vanzare, gasita in baze. Consumul de carburant creste vara din aerului conditionat si iarna din pricina aglomeratiei. Sunt explicatiile soferilor RATB cercetati pentru ca furau din autobuze. Anchetatorii au decins la mai multe baze ale Regiei Autonome de Transport din Capitala si au gasit o jumatate de tona de motorina ambalata si gata sa fie vanduta la negru. 20 de angajati ai RATB au fost retinuti. Sute de mii de bucuresteni au circulat toata vara cu autobuzele RATB sufocati de caldura, pentru ca multi soferi nu porneau aerul conditionat. Insa treceau in acte ca l-au folosit, spun procurorii care au facut perchezitii in 25 de puncte ale Regiei Autonome de Transport Bucuresti. Anchetatorii sustin ca soferii si mecanicii RATB au furat sute de litri de motorina din autobuzele regiei, scrieStirileProtv.ro.

DW: Avocatul Guvernului. Cu ocazia zilei internationale a drepturilor omului, "Comunitatea Uniti Salvam" solicita demisia lui Victor Ciorbea, din fruntea institutiei Avocatului Poporului. Contestatiile sunt insa mult mai numeroase. De la instalarea sa in functie, Victor Ciorbea a urmat cu strictete instructiunile Guvernului si a pus in lumina mai clar ca niciodata rolul central pe care il are institutia in mecanismele decizionale ale statului. Avocatul Poporului a devenit dupa 2003 poarta ingusta prin care se strecoara toate deciziile controversate sau de-a dreptul scandaloase si de aceea guvernele in functie se straduiesc sa instaleze in dreptul ei un gardian favorabil, anuntaDeutsche Welle.

Topul baronilor spagari. Suma totala praduita de sefii penali ai consiliilor judetene este uriasa. 70 de milioane de euro au furat din bani publici. Procurorii au descoperit ca baronii locali administreaza fondurile publice de care dispun in favoarea lor sau a prietenilor. Totalul prejudiciilor descoperite de anchetatori se ridica la 69,6 milioane de euro. Ultimul baron picat in plasa procurorilor DNA: presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin (PSD). Baronul banatean e suspectat de fapte de coruptie, a fost ridicat de anchetatori de la locuinta sa, miercuri dimineata, cand au avut loc perchezitii la sediul CJ, la Directia Apelor Banat si la mai multe primarii din judet. Liderul baronilor penali este insa celebrul Nicusor Constantinescu, informeazaEVZ.

"The Guardian": Ce s-a ales de copiii lui Ceausescu. Povestea lui Visinel, un copil din orfelinatele groazei. In 1989, orfelinatele Romaniei au socat intreaga lume, dupa ce au fost dezvaluite ororile care se petreceau in spatele peretilor scorojiti si a gratiilor acelor locuri odioase. Insa ce s-a intamplat cu copiii de atunci, se intreaba "The Guardian", intr-un material despre orfanii sistemului comunist. Unul dintre ei, Visinel Balan, a fost de acord sa-si spuna povestea pentru publicatia britanica. Atunci cand Revolutia a luat sfarsit, presa mondiala a descoperit arhipelagul de orfelinate ale lui Ceausescu si imagini infioratoare au fost aratate in jurul lumii: copii cu dizabilitati ce erau legati de pat, copii sasii ce nu puteau sa vorbeasca, bebelusi subnutriti lasati nesupravegheati in patuturi cu bare de metal, corpuri mici de copii puse unele peste altele in pivnite. Imaginile au socat romanii, la fel de mult ca si strainii. Copiii institutionalizati erau, in general, tinuti departe de ochii publicului, scrieAdevarul.