Ispravile ministrilor remaniati. Ce au lasat in urma tehnocratii. "Adevarul" va prezinta un bilant al activitatii ministrilor care nu se mai regasesc in noua formula guvernamentala: Razvan Nicolescu, Florin Jianu, Constantin Nita, Ioana Petrescu, Aurelia Cristea si Razvan Cotovelea. Ioana Petrescu (34 de ani), absolventa de Harvard, a devenit ministru al Finantelor in luna martie a acestui an, dupa ce anterior, din septembrie 2013, a fost consilier al premierului. Desi nu este membru de partid si a creat mari asteptari pe fondul pregatirii profesionale, Petrescu a facut in mandatul sau mai multe greseli. Integral in Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Sondaj Avangarde: O majoritate zdrobitoare vrea Parlament cu doar 300 de deputati si renuntarea la imunitatea alesilor. Potrivit unui sondaj Avangarde, efectuat intre 6 si 12 decembrie, 80% din cei chestionati doresc ca, in cazul organizarii unor alegeri anticipate, sa fie respectat referendumul din 2009, cand s-a decis reducerea numarului de parlamentari la 300. Doar 6% au apreciat ca referendumul nu trebuie respectat, iar 14% nu au putut aprecia. Sondajul mai arata ca 68% din respondenti considera ca alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei a fost un lucru bun, aflam din EVZ.

PSD, reformat cu forta. Ii va supravietui lui Ponta? Tandemul Ponta-Dragnea nu mai are rabdare pana la Congresul din martie si deja impune in partid masuri dure: baronii vizati acum de DNA sunt indepartati, iar cei care nu au inca dosare penale sau care au reusit sa-si tergiverseze verdictele sunt fortati sa renunte la putere. Destructuarea baronilor. Trei sunt palierele de atac la baronii PSD - influenta, banii si durata mandatului -, iar semnalul a fost dat, culmea, de baronul de Teleorman, Liviu Dragnea. Acesta a vorbit despre necesitatea separarii functiei politice de cea administrativa, scrie Romania Libera.

Ion versus John. Comparatie intre profilul psihologic al romanilor si cel al americanilor. Ion - sociabil si creativ, John - disciplinat si independent. "Poporul ideal" nu exista pentru psihologi, motiv pentru care in incercarea de a determina trasaturile "sufletului romanesc", cercetatorii clujeni au comparat personalitatea romanilor cu cea a americanilor. In comparatie cu John, Ion este mai putin disciplinat, mai supus autoritatii si accepta greu schimbarea. De asemenea, Ion este mai creativ si mai flexibil emotional, potrivit Adevarul.

Nababul de la CFR, care nu-si plateste impozitele. Noaptes, mai sarac cu 6,4 milioane de lei. Dupa patru ani de judecata, Alexandru Noaptes a primit o putrenica lovitura fi nanciara. Cat a fost director, un investitor misterios i-a alimentat conturile. Imediat, sotia acestuia incepea cumparaturile de lux. In acest timp, nababul nu si-a platit impozitul pe teren. Fostul nabab de la CFR, Alexandru Noaptes, a ramas fara 6,4 milioane de lei din avere. Instanta Suprema a decis confiscarea sumei deoarece familia sa nu o poate justifica, scrie EVZ.

Mark Gitenstein: Ambasadorul SUA in Romania va fi un diplomat de cariera; greu de spus cat va dura procesul. Fostul ambasador al SUA la Bucuresti Mark Gitenstein a declarat pentru Mediafax ca este "foarte descurajat" de faptul ca numirea unui nou ambasador in Romania dureaza atat de mult, dar a subliniat ca succesorul sau va fi un diplomat de cariera. Gitenstein a precizat ca in cei doi ani de cand si-a incheiat mandatul in Romania a facut presiuni pe langa Administratia Obama pentru ca aceasta sa actioneze in vederea unei nominalizari, aflam din Gandul.

UE forteaza Ucraina sa taie in carne vie. Cu putin timp inainte de sarbatori au loc negocieri diplomatice intense intre Ucraina si UE. Iateniuk merge la Bruxelles, iar Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe viziteaza Kievul. Tema principala: banii. Vistieria statului este goala, iar un vecin cu stare era chemat sa salveze tara. Astfel arata Ucraina la jumatatea lunii decembrie a anului 2013, cand fostul presedintele, Viktor Ianukovici, pleca intr-o vizita oficiala la Moscova. Omologul sau rus, Vladimir Putin, a oferit Ucrainei un credit de 15 miliarde de dolari. Continuarea pe Deutsche Welle.