​Cine este judecatoarea care decide soarta lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani inchisoare in dosarul ICA. Cererea de anulare a pedepsei va fi analizata in 6 ianuarie. Pe 6 ianuarie 2015, al treilea magistrat care va decide soarta lui Dan Voiculescu este judecatoarea Corina Cornelia Daescu de la Curtea de Apel Bucuresti. Curtea de Apel a stabilit ca pe data de 6 ianuarie 2015, de permanenta este Corina Cornelia Daescu. Ea va fi al treilea magistrat care va vota pentru rejudecarea si, implicit, eliberarea din arest a lui Dan Voiculescu, condamnat definitiv la zece ani inchisoare in dosarul ICA. Ea judeca in acest moment dosarul retrocedarilor din Constanta, unde sunt trimisi in judecata primarul Radu Mazare si presedintele CJ Constanta Nicusor Constantinescu. Chiar astazi, acest dosar a fost amanat pe motiv ca un supliment de expertiza nu poate fi efectuat in absenta unui expert care se afla la Bruxelles pana in februarie. Acelasi magistrat are in judecata cazul de coruptie al lui Mihail Vlasov, fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Talpes: Schimbarile din '89 nu numai ca au avut acordul Uniunii Sovietice, dar au fost facute cu sprijinul si la initiativa Moscovei. Fostul director al Serviciului de Informatii Externe, Ioan Talpes, a analizat, la emisiunea "Amintiri din viitor", de la Prima TV, momentele dramatice ale Revolutiei din 1989. Ioan Talpes spune ca Moscova s-a aflat in spatele miscarilor populare, nu numai din Romania, dar si in celelalte state socialiste din blocul sovietic. Invitat permanent in emisiunea "Amintiri din viitor", moderata de Magda Vasiliu, Ioan Talpes a incercat sa dea un raspuns la enigmele inca neelucidate ale rasturnarii regimului comunist in 1989. Fostul sef al SIE sustine ca au fost vehiculate mai multe neadevaruri decat adevaruri. "Faptul ca inca sunt intrebari, este normal. Categoric exista adevaruri, dar si neadevaruri legate de acele momente. In numele acelor neadevaruri, care au facut parte dintr-o formula de manipulare si intoxicare, s-au luat decizii la nivel statal", spune Talpes, anunta Adevarul.

Buget 2015. Generozitate pentru baroni si biserici. ANI, tinta UDMR. Dezbaterile din comisiile parlamentare asupra bugetului pe anul 2015 au scos la iveala prioritatile senatorilor si deputatilor atunci cand vine vorba de alocari financiare. Astfel, comisiile de administratie publica din Camera si Senat au aprobat aseara bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale, toate cele 1.002 amendamente depuse fiind avizate pozitiv. Potrivit raportului comisiei de administratie, cateva sume aprobate au un nivel-record. Astfel, Roberta Anastase (PDL) a obtinut peste trei miliarde de lei pentru realizarea sistemelor de canalizare si a statiilor de epurare a apelor uzate din comuna Plopu, din Prahova, informeaza Romania Libera.

Cine trebuia sa salveze echipajul SMURD? Barca nu avea cheie, Mazare da vina pe iarna, iar o echipa a fost oprita de ... lege. A trecut mai bine de o zi de cand s-a prabusit elicopterul SMURD, iar oficialii sunt obligati sa dea raspunsurile corecte la o multime de intrebari dureroase. De ce operatiunea de salvare a decurs atat de incet si cu multe ezitari, cine si cum ar fi trebuit sa intervina? De ce Agentia Romana pentru Salvarea Vietilor Omenesti pe Mare nu a putut sa plece imediat spre locul tragediei, blocata de o legislatie defectuoasa? Cei patru membrii ai echipajului SMURD au sfarsit absurd, dupa ce au salvat sute de vieti, pentru ca nimeni i-a putut ajuta la timp si pe ei, scrie StirileProtv.ro.

DW: Caderea lui Ceausescu - piese noi adaugate la puzzle. Nici dupa 25 de ani nu e clar ce manevre politice au dus la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu. Jurnalistul canadian de origine maghiara, Arpad Szoczi, incearca sa aduca noi informatii. 1989: in timp ce dictaturile comuniste din centrul si estul Europei cadeau una dupa alta, Nicolae Ceausescu parea sa se fi instalat pe vecie in fruntea partidului si a tarii. De la inceputul anilor 1970 si-a configurat tara dupa model nord-corean. Isi instalase membri ai familiei sau tovarasi loiali din cercurile apropiate in toate pozitiile cheie ale Partidului Comunist si ale aparatului de stat. Sotia sa, Elena, era prim vice-prim ministru, iar fiul sau, Nicu, era pregatit sa ii devina urmas la "tron". Securitatea era atotputernica. Iar Romania parea incremenita in timp, anunta Deutsche Welle.

Cazanciuc: "Peste 10.000 de locuri, deficitul din penitenciare. Nu se poate construi o noua inchisoare". Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat marti, dupa avizarea bugetului MJ in comisiile parlamentare, ca exista un deficit de 10.000 de locuri in penitenciare, precizand ca din resursele bugetare nu se poate construi o noua inchisoare. "Exista un deficit de peste 10.000 de locuri, in momentul de fata, in penitenciare, raportat la standardele in materie. O sa continuam sa facem mici investitii in anumite penitenciare. Din pacate, locatia in care se afla un penitenciar, de cele mai multe ori nu permite extindere, nu permite cresterea capacitatii de cazare si atunci nu avem alta solutie decat de a construi "de la zero" penitenciare, care se pot face in momentul de fata pe proprietatea ANP sau Ministerului Justitiei. E un efort bugetar foarte mare", a spus Robert Cazanciuc, informeaza EVZ.

Salvatorii care nu au putut fi salvati. Destinul celor patru eroi din elicopterul SMURD prabusit pentru care sistemul romanesc a pregatit doar moarte. Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta medicala Gabriela Camelia Harton (38 de ani), pilotul Petre Catuneanu (47 de ani) si copilotul Ginel Claudiu Cracanel (42 de ani) au avut ultima misiune de salvare cu un elicopter SMURD luni dupa-amiaza, 15 decembrie: o batrana din judetul Tulcea, cu afectiuni cardiace. La intoarcerea la baza, elicopterul s-a prabusit inexplicabil in apele inghetate ale Lacului Siutghiol, la doar 500 de metri de mal, si nimeni nu i-a putut salva pe cei patru. Prima victima a fost recuperata din apa dupa mai bine de 30 de minute de un barcagiu, iar ultima a fost gasita fara suflare dupa 12 ore, de autoritati, scrie Adevarul.