Cine mai profita de pe urma Revolutiei. De ce creste numarul revolutionarilor care primesc indemnizatii de la o luna la alta? Au trecut 25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989 si statul roman acorda, inca, mii de indemnizatii catre asa-zisii "luptatori remarcati pentru fapte deosebite". Povara e pusa pe umerii bugetului public si depaseste 40 de milioane de euro anual. Conform datelor furnizate de Casa Nationala de Pensii, in acest moment sunt 10.449 de cetateni care incaseaza indemnizatii speciale pe baza legii 341, cunoscuta si sub numele de legea recunostintei. Valoarea medie a unei indemnizatii este de 1.508 lei pe luna, scrie Adevarul.ro.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Monopolul lui Raed Arafat pe interventiile de urgenta. Unde s-au dus 600 de milioane de euro de la SMURD? Un inalt demnitar a dezvaluit pentru Evenimentul zilei miza interventiilor in situatii de urgenta, banii primiti de la buget, si rolul pe care il joaca in alocarea lor secretarul de stat Raed Arafat. Ancheta in cazul tragediei de pe lacul Suitghiol a ajuns la procurorii militari. Guvernul va solicita un audit extern la Departamentul de Interventii in Situatii de Urgenta (DISU), condus de medicul Raed Arafat. Anuntul a fost facut ieri de premierul Victor Ponta.

1 milion de pachete de tigari de contrabanda. Captura impresionanata a politistilor ieseni a fost facuta accidental. O vila, un microbuz si un camion pline cu tigari de contrabanda, mai exact cu un milion de pachete: este descoperirea uluitoare facuta de polistii ieseni. Anchetatorii spun ca este cea mai mare cantitate de tutun descoperita de-a lungul timpului in Romania intr-un singur loc. Marfa provine din Ucraina si Republica Moldova, relateaza StirileProtv.ro.

Putin: Occidentul incearca sa puna in lant ursul rusesc. Liderul de la Kremlin e indragostit. Occidentul incearca "sa puna ursul rus in lant si sa-i smulga coltii si ghearele", a declarat, joi, presedintele rus Vladimir Putin in timpul celei de-a zecea conferinta de presa anuala care a durat trei ore si jumatate si la care au luat parte aproape 1300 de jurnalisti rusi si straini. Putin a amintit, de asemenea, ca adesea se fac auzite in Occident declaratii conform carora "Siberia nu apartine pe drept Rusiei". "Sa sterpelesti Texasul de la Mexic este corect, iar ceea ce facem noi pe propriul pamant nu este correct", si-a exprimat indignarea liderul rus. Citeste mai multe pe Adevarul.ro.

Jurnal. 19 decembrie 1989, Timisoara. Sa platesti cu viata e mult prea scump. Marti, inainte de a pleca la serviciu foarte devreme, pentru ca oricum nu am dormit cine stie ce, am o discutie cu mama: sa fiu prezent, sa fac ce mi se spune, sa evit zonele de conflict. Deduc ca e in tema cu cele de azi noapte, precis a urmarit de dupa perdea cele intamplate. Aflu de decizia de a o duce pe sora mea la rude, in afara Timisoarei. Inteleg grijile, dat fiind pericolul omniprezent al gloantelor, chiar si in dulapurile bucatariilor. Integral pe Vice.com.

Deutsche Welle: Un proces complicat de speculatii nebuloase. Din momentul in care CCR a validat legea incompatibilitatilor, intreaga povara apasa pe umerii Inaltei Curti, de la care se asteapta nu doar o sentinta in cazul Iohannis, ci si unificarea jurisprudentei. In data de 16 decembrie, Curtea Constitutionala a decis in privinta constitutionalitatii unui articol de lege privind incompatibilitatea. Este vorba de acel text care interzice unui primar sa fie reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local, cum ar fi, de exemplu, societatile de stat care asigura alimentarea cu apa a unei localitati.

H. R. Patapievici, la 25 de ani de la Revolutie: "Oamenii traiesc intr-o societate in care nu este fericirea pe strada, dar macar poti trai fara sa fii urmarit zilnic" . La 25 de ani de la caderea comunismului, Horia Roman Patapievici crede ca Romania se afla intr-un context favorabil. "Rusii nu sunt la noi in tara, sunt la ei in tara. E adevarat ca Putin face tot felul de miscari, dar suntem in NATO, suntem in UE si de aici decurg avantaje enorme. In plus, suntem pentru prima oara in libertate. Ne facem legile, daca le facem proaste, noi le face proaste", a spus filosoful in cadrul unui interviu pentru Gandul in care a vorbit despre comunism si despre efectele lui care sunt resimtite si astazi in societatea romaneasca.

PE a ratificat Acordul de asociere UE-Georgia. Parlamentul European a ratificat, joi, Acordul de asociere Uniunea Europeana - Georgia. Acordul prevede aprofundarea asocierii politice si masuri de integrare economica intre UE si Georgia, inclusiv deschiderea etapizata a pietelor comerciale. Acordul a fost ratificat cu 490 de voturi pentru, 76 impotriva si 57 de abtineri, conform unui comunicat oficial al Parlamentului European, anunta RomaniaLibera.ro.