Victor Spirescu, primul roman care a venit in Marea Britanie dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, la 1 ianuarie 2014, afirma ca abia asteapta sa se intoarca in Romania, desi castiga 60.000 de lire sterline (76.000 de euro) pe an, relateaza Daily Mail, in editia electronica, citata de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

La un an dupa sosirea sa in Marea Britanie, Victor Spirescu nu numai ca a castigat destui bani, ci a si invatat multe despre cultura britanica, unele lucruri nefiindu-i deloc pe plac. Pentru inceput, el si-a format o opinie destul de ferma despre modul in care se comporta britanicii, despre care crede ca nu sunt chiar atat de civilizati. "Oamenii sunt atat de galagiosi in Marea Brianie. Merg la metrou si aud aceste fete vorbind. Wow! Ce zgomot fac", afirma el, scrie dailymail.co.uk.

"Iar fetele beau atat de mult aici. Vineri noaptea, fetele sunt atat de bete, iar eu nu sunt de acord cu acest lucru. In Romania nu vezi asa ceva. Ma sperie fetele britanice. Imi este dor de cultura din Romania, de traditii", adauga el.

"Nu ma intelegeti gresit, fetele britanice sunt frumoase - au gene bune. Dar se comporta foarte diferit de fetele din Romania. Ele sunt egale cu barbatii. Nu prea stiu ce parere sa am despre acest lucru. Am nevoie de o fata care sa gateasca pentru mine si sa imi spele hainele, dar deocamdata fac acest lucru singur. Cultura este o problema", afirma el.

De la intentia sa de a lucra intr-o spalatorie, atunci cand a ajuns in Marea Britanie, tanarul a ajuns acum sa castige in jur de 250-300 de lire sterline (320-380 de euro) pe zi instaland tubulatura de ventilatie in cladirile din Londra, ceea ce inseamna peste 60.000 de lire sterline pe an.

Tanarul locuieste insa impreuna cu alti sase romani intr-o casa din Newbury Park, Essex, platind o chirie de 600 de lire sterline (766 de euro) pe luna. Locuinta lui Victor este de fapt o camera cu un pat dublu, un dulap, o canapea si un fotoliu. Pe pat are asternuturi in culorile steagului Marii Britanii, iar alaturi se afla un steag al Romaniei.

Planul lui este sa economiseasca bani pentru a se intoarce in Romania, unde vrea sa nu mai fie nevoit sa munceasca vreodata. "Am venit aici sa fac bani, nu sa ii cheltuiesc", afirma el. "Sunt bani buni aici. Castig 250 de lire sterline pe zi, uneori 300 de lire sterline. Trimit bani acasa in Romania la fiecare doua saptamani", adauga el.

Tanarul plateste taxe pentru venitul sau la fel ca orice britanic, este liber-profesionist si nu a primit niciodata beneficii sociale, afirma cotidianul britanic.

"Oamenii spun ca romanii vin aici sa fure locuri de munca de la englezi, dar nu este adevarat. Oricine poate gasi de munca in Anglia daca isi doreste cu adevarat. Este de munca. Dar poate oamenii nu vor acest lucru. Dar daca cineva vrea sa stea acasa, sa fie lenes, sa stea pe ajutor social, este alegerea sa. Pe mine nu ma deranjeaza, dar eu prefer sa muncesc", explica el.