Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, dupa rusinea de pe DN1. "Eu imi dau demisia, singur, nu trebuie sa mi-o ceara nimeni, daca e sa fugim de munca". Actualul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, le promite romanilor ca nu vor mai sta intepeniti, cu orele, de sarbatori, intre Comarnic si Brasov, decat, cel mult, vreo patru ani. Ca solutie de avarie, le pregateste inca un DN, pe Valea Doftanei. El a declarat pentru gandul.info ca nu se gandeste la demisie, "o treaba usor de facut, cand n-ai chef de munca", ci se preocupa, in aceasta perioada, de "rezolvarea aranjamentelor financiare necesare, care vor crea posibilitatea demararii lucrarilor importante, prevazute in masterplanul general de transport - tronsonul Comarnic - Brasov, pe A3; tronsonul Pitesti - Sibiu, pe A1, un nou DN, pe Valea Doftanei, largirea cu o banda, pe anumite zone a drumului de pe Valea Oltului, eventual Autostrada Transilvania-Moldova, precum si autostrada Constanta-Tulcea-Braila".

ActualitateFoto: Colaj foto

Previziuni politice. Schimbarea Guvernului, marea dilema a lui 2015. Soarta Guvernului Ponta, alegerile la varful PSD, tensiunile din noul PNL si capacitatea presedintelui Klaus Iohannis de a face fata asteptarilor electoratului propriu sunt cateva din provocarile anului politic 2015. Prima dintre marile dileme este legata de soarta premierului si liderului PSD Victor Ponta, in conditiile in care acesta a fost marele invins al prezidentialelor si in contextul in care pot fi anticipate presiuni din partea unor liberali pentru preluarea guvernarii. Daca va reusi sau nu Victor Ponta sa se mentina la guvernare tine si de modul in care vor evolua lucrurile in planul majoritatii parlamentare, reconfirmata deocamdata dupa alegerile prezidentiale prin votul de incredere care a fost dat Cabinetului Ponta 4. Pe de alta parte, toate partidele vor juca din perspectiva alegerilor locale si parlamentare care vor avea loc in 2016. Un comentariu EVZ.

Viata si moartea unei romance eroine care l-a impresionat pe liderul SUA din scaunul cu rotile. Becky Oprean, o tanara de origine romana stabilita cu familia in SUA, imobilizata in scaun cu rotile, a murit, in cea de-a doua zi din an, dupa ce, alaturi de familia ei, si-a dedicat viata incurajarii persoanelor cu dizabilitati din toata lumea. Pentru ajutorul pe care l-a oferit miilor de suferinzi, fostul presedinte american George W. Bush a decorat-o pe Becky, in ultimele lui zile de mandat la Casa Alba, in ianuarie 2009. Viata familiei Oprean, care a locuit in Bucuresti, a fost, insa, bulversata complet dupa ce, la doua luni de cand cei doi soti si baiatul lor mai mare, Mike, au ajuns in America, in septembrie 1987, Lidia Oprean a adus pe lume o fetita, Becky, diagnosticata cu spina bifida, o malformatie grava a coloanei vertebrale. Drama familiei Oprean a fost transformata intr-o binecuvantare, Becky ajungand sa fie, din scaunul cu rotile, o incurajare pentru mii de oameni din toata lume si mai ales din Romania, scrie Adevarul.ro.

Comentariu DW: Merkel la zenit. Angela Merkel primeste aprecieri din toate partile. Publicatia londoneza "Times" a desemnat-o "personalitatea anului 2014". Pentru revista americana "Time", Merkel este unul din cei 100 cei mai influenti oameni ai planetei. Prezenta presedintelui Frantei la majoritatea reuniunilor la nivel inalt nu stirbeste cu nimic insemnatatea cancelarului Angela Merkel si a ministrului federal de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Nu. Europeana Angela Merkel are, in mod deliberat, un partener de partea sa. Cu 9 ani de experienta in grupul celor mai puternice state industrializate, este cel mai longeviv politician din G7 si cea mai buna cunoscatoare a sufletului rus - pentru cei care gandesc si simt ruseste. Or, pentru europeni, toate acestea conteaza mult. Nimeni nu stie cum va evolua criza din Ucraina, sub aspect politic. S-ar putea ca, in urma crizei diplomatice din 2014, Merkel sa se afle in pozitia de-acum cativa ani, cand a izbucnit criza financiara, comenteaza Christoph Strack in Deutsche Welle.

Voiculescu cere indurare Justitiei. Mogulul si-a pus toate sperantele in milostivenia unei judecatoare. Dan Voiculescu joaca, maine, la Curtea de Apel Bucuresti, ultima carte in procesul ICA, dosar in care a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru spalare de bani. Mogulul media Dan Voiculescu a apelat la o cale extraordinara de atac si a cerut rejudecarea cazului sau. Daca cererea sa este acceptata de completul de divergenta format din trei judecatori, el este pus imediat in libertate si procesul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) se reia de la zero. Decizia definitiva va fi luata de judecatoarea Corina Daescu, dupa ce ceilalti doi magistrati din complet nu s-au pus de acord asupra rejudecarii cazului. Continuarea in EVZ.

Doar 8 kM de liziera in 12 ani. S-a aprobat in 2002, a primit banii necesari de-abia 12 ani mai tarziu, in 2014, iar acestia au fost cheltuiti in proportie mai mica de 10%, astfel decurge Programul privind infiintarea perdelelor forestiere de protectie. Desi exista un program national de plantare a lizierelor de padure care sa protejeze carosabilul de sulurile de zapada iar costurile de implementare ale acestui program nu sunt uriase, respectiv 2.500 de euro pentru plantarea unui hectar de perdea forestiera, Romania are in prezent doar 700 de hectare de liziere de protectie. Necesarul este de 20.000 de hectare, adica de aproape 30 de ori mai mult. Aceasta inseamna ca exista 1.752 de kilometri de autostrazi si drumuri nationale neprotejati in caz de viscol, scrie Romanialibera.ro.

Defilarea limuzinelor de lux la ceremonia de inscaunare ca arhiepiscop a lui Ioachim Bacauanul. Ierarhii BOR au venit cu Porsche, Mercedes sau Audi. Ioachim Bacauanul (60 de ani), ales pe 16 decembrie de Sfantul Sinod al BOR ca arhiepiscop al Romanului si Bacaului, a fost intronizat oficial in cadrul unor ceremonii fastuoase, care au avut loc in Bacau in seara zilei de 3 ianuarie si care s-au finalizat pe 4 ianuarie, in Roman, cu o slujba arhiereasca, urmata de una de intronizare, cu primirea insemnelor chiriarhale. Ierarhi paziti de bodyguarzi Pe rand, au sosit preafsintiti din Buzau, Ramnic, Timisoara, dar si Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, care a fost loctiitor de arhiepiscop al Romanului si Bacaului, de la moartea lui episcopului Eftimie, pe 2 noiembrie 2014. Inaltele fete bisericesti s-au imbarcat pentru venirea la Bacau in limuzine Porsche, Mercedes, Audi sau Toyota. Una dintre masinile parcate in fata bisericii, un Porsche Cayenne, porneste la de un pret de catalog de 75.000 de euro, potrivit Adevarul.ro.