Parlamentarii romani au lucrat doar 65 de zile pe parcursul anului 2014. Deputatii si senatorii au avut doar 65 de sedinte de plen in anul 2014. Practic, daca punem zilele cap la cap, rezulta ca au muncit doar trei luni intr-un an, efort pentru care au fost platiti regeste. Deputatii au inceput anul 2014 cu vacanta traditionala din luna ianuarie. In februarie, Camera Deputatilor a avut sedinte programate in toate zilele de luni si marti, cand se da votul in plen pe proiectele legislative. Insa sedinta de plen nu inseamna automat prezenta obligatorie, cele mai multe intruniri ale deputatilor tinandu-se la limita cvorumului. Dupa patru luni de munca, a venit vacanta de vara, care a tinut doua luni fara o zi. In toamna a venit campania pentru alegerile prezidentiale si alesii au plecat, chipurile, sa munceasca in teritoriu, astfel, in luna octombrie au fost inregistrate doar trei sedinte de plen, conform calendarului publicat pe site-ul Parlamentului. Senatorii au lucrat tot 65 de zile in plen dupa aceeasi reteta: trei luni integrale de vacanta, plus absenta din timpul campaniei pentru prezidentiale, scrie Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Primul mare corupt care lauda DNA. Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei: "Ne convine sau nu, e o institutie puternica si credibila. Asa ca, jos palaria!" Trimis in judecata de procurorii anticoruptie si condamnat la trei ani de inchisoare, fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a laudat activitatea DNA intr-un interviu acordat "Gazeta de Sud" spunand ca este o institutie credibila si puternica. Solomon a vorbit si despre experienta din puscarie, despre situatia politica si activitatea noului primar si a precizat ca vrea sa-si dedice timpul nepotului sau pe care il vede primar al orasului peste 30 de ani, anunta EVZ.

Comisia Europeana: Iohannis si Juncker vor vorbi saptamana viitoare despre MCV. Ce se vede in Romania dupa 13 rapoarte pe Justitie. Purtatorul de cuvant al CE, Margaritas Schinas, a declarat pentru Gandul ca presedintele roman Klaus Iohannis si noul presedinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, vor discuta despre MCV saptamana viitoare, la Bruxelles. Declaratiile presedintelui Iohannis, de la sedinta CSM de marti, despre nevoia ca "obiectivul major al sistemului judiciar" sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) este o dovada ca "obsesia presedintelui Basescu de a scapa de MCV" s-a perpetuat si in noua conducere de la Palatul Cotroceni, a comentat pentru Gandul Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman pentru Politici Europene (CRPE). "Presedintele Iohannis a fost prost sfatuit si preia acelasi cadru mental prost al presedintelui Basescu", a criticat Ghinea, care a contribuit la mai multe analize si cercetari cu privire la rolul MCV pentru consolidarea luptei anticoruptie in Romania. Gandul va prezinta, in continuare, o analiza a acestui instrument impus de UE Romaniei si Bulgariei pentru a putea adera, in 2007, la spatiul comunitar, precum si principalele reactii la declaratiile presedintelui Iohannis pe acest subiect, informeaza Gandul.

Amenzi pentru taierile ilegale din Parcul National Retezat. Doua dintre firmele care exploateaza masa lemnoasa in Parcul National Retezat, zona Rau de Ses, au fost amendate pentru taieri ilegale si avize de transport neconforme in urma controalelor autoritatilor de mediu. Defrisarile din zona de conservare a Parcului National Retezat, despre care Romania libera a scris la sfarsitul anului trecut, au fost posibile in urma unei derogari din februarie 2014 date de Ministerul Padurilor si Apelor, la cererea Ocolului Silvic Retezat. Astfel, Ocolul Silvic si Administratia Parcului au insistat pentru respectiva derogare pentru ca, spun ei, acea zona era atacata de ipide, insecte care devoreaza scoarta copacului. Ca urmare a derogarii, Romsilva, prin Directia Silvica Hunedoara, a scos la licitatie aproape 10.000 de metri cubi de masa lemnoasa. Desi firmele castigatoare ar fi trebuit sa scoata din padure doar arborii marcati de Ocolul Silvic, o investigatie a ONG-ului Agent Green a aratat ca in zona se fac taieri ilegale, pentru ca sunt pusi la pamant si arbori sanatosi, nemarcati, scrie Romania Libera.

Povestea romanului care s-a mutat in Austria pentru ca a obosit sa mearga pe jos.Ce inseamna in Romania "transport in comun". Satul de mersul pe jos, un roman s-a mutat in Austria. In tara facea zilnic naveta pana la serviciu cum putea, pentru ca satul lui nu este inclus pe harta transportului in comun. Asa se intampla, din pacate, in mediul rural de la noi. Cei care nu au masini nu se pot deplasa la oras. Dovada ca in 2014 am iesit pe locul doi in Europa la mersul pe jos. Victor are 44 de ani si locuieste intr-un sat aflat la 24 de kilometri de Bistrita. Zece ani a mers pe jos in fiecare zi 16 kilometri ca sa ajunga la serviciu si inapoi acasa. "Pe jos pana in Cepari, 8 kilometri, fie iarna, fie vara", spune Victor Herta. Asa ca specialistul in metalurgie, satul de mers pe jos, a plecat la munca in Austria, unde e gradinar. S-a dus in tara in care sistemul de transport public functioneaza ca un ceas. A lasat acasa 5 copii, anunta StirileProtv.ro.

DW: Anul 2015 şi riscul schimbărilor pripite. O veritabilă schimbare politică, una care să antreneze structurile de adâncime şi care să aibă efecte pe termen lung, are nevoie de o pregătire temeinică. Prima reuniune a noului PNL de la începutul acestui an a părut să clarifice, oarecum, intenţiile sale politice. Victoria lui Klaus Iohannis crease o mare nelinişte în partid şi unii dintre liderii săi au dat semne de nerăbdare, anunţând o ofensivă iminentă pentru schimbarea guvernului. Declaraţiile mai recente par să aduc însă mai mult calm, deşi continuă să se simtă tensiunea reţinută în spatele cuvintelor. Cătălin Predoiu, de pildă, care trece drept viitorul premier al opoziţiei şi care păruse cel mai nerăbdător dintre toţi, a făcut o declaraţie clarificatoare: „Vă spun clar şi răspicat că, în acest moment, nu se poartă negocieri politice în spatele uşilor închise.(…) Vrem să facem un demers serios, plecând de la o altă viziune despre România. Dacă vor fi forţe politice, subliniez, forţe politice, în Parlamentul României, care vor împărtăşi această viziune, atunci plecarea Guvernului Ponta va fi naturală“. Cătălin Predoiu, la TVR 1, informeaza Deutsche Welle.

Limuzinele sefilor BOR si patimile unui preot de la tara. Gerul Bobotezei este mult mai suportabil dintr-un Porche sau Mercedes, decat dintr-un Logan. Stiu asta inclusiv mai marii BOR, care intampina vitregiile vremii in culcusul moale al unui scaun de piele dintr-o masina de lux. Flacara credintei care da, printre altele, masura modestiei si cumpatarii crestinesti, nu mai este suficienta pentru incalzirea sufletului sefilor BOR. Modernitatea a patruns si in cadrul Bisericii, cel putin la nivelul parcului auto: dublu climotronic, ABS, ESP, scaune incalzite cu masaj, bluetooth, DVD, senzori de parcare etc. Pana la un punct comoditatea, chiar si pentru oameni care declara ca singura lor avere e credinta in Dumnezeu, poate fi acceptata. Ce nu poate fi acceptata este obedienta, luxul inutil si ipocrizia celor care, din masinile de lux, propovaduiesc cumpatarea, modestia si o viata crestineasca dedicata ajutorarii aproapelui. Lucru demonstrat, daca mai era cazul, de sefii BOR care si-au expus, duminica, limuzinele la intronizarea lui Ioachim Bacauanul ca arhiepiscop al Romanului si Bacaului, scrie Adevarul.