Baroul Bucuresti a clarificat cea mai importanta necunoscuta din ecuatia tezei de doctorat a premierului Ponta. Intr-un document oficial semnat de prodecanul doctor Ion Dragne, Baroul Bucuresti a confirmat, in exclusivitate pentru "Romania libera", ca premierul a devenit avocat pe -baza titlului de doctor. Pe de alta parte, lucrarea sa de doctorat - "Curtea -Penala Internationala" - pe baza careia a obtinut titlul academic, a fost demascata drept plagiat de cea mai importanta revista stiintifica din lume, "Nature".

Ce se intampla

1.Daca premierul renunta la titlul de doctor, asa cum a anuntat la sfarsitul anului trecut, atunci are o mare problema. Teoretic, intrarea sa in profesia de avocat care s-a facut pe baza titlului de doctor, nu ar mai avea o baza, din moment ce el renunta la acest titlu. Premierul, -insa, prin renuntarea la titlul de doctor nu admite faptul ca lucrarea sa este un plagiat. Astfel incearca sa evite o eventuala decizie in justitie pe tema plagiatului sau (de fals).

2.Premierul nu mai renunta la titlul de doctor. Va da dovada de inconsecventa si, desigur, imaginea sa va fi serios afectata. Mai ales dupa ce a si creat cadrul legal prin celebra ordonanta de urgenta care permite doctorilor sa renunte unilateral la acest titlu, data la finalul anului trecut.

integral in Romania libera

Cristian Dogaru, conferentiar la University Campus Suffolk din Ipswich, a declarat pentru HotNews.ro ca a trimis astazi oficial o petitie Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, in care i-a cerut sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta care amnistiaza plagiatorii. Dogaru este initiatorul scrisorii deschise "NU modificarii legii educatiei care va face posibil ca doctorii sa poata renunta la titlul de doctor". Citeste mai jos petitia integrala si argumentele folosite pentru a arata ca adoptarea acestei Ordonante de Urgenta incalca Constitutia.

Cristian Dogaru a declarat pentru HotNews.ro ca a trimis astazi, 8 ianuarie 2015, o petitie Avocatului Poporului. Demersul vine dupa ce Guvernul Ponta a adoptat pe 29 decembrie 2014 o Ordonanta de Urgenta care stabileste, printre altele, ca persoanele cu titlul stiintific de doctor pot sa renunte fara sa dea explicatii la acest titlu.

In cadrul petitiei, el argumenteaza ca "in aceasta ordonanta de urgenta se incalca art. 115 alin. 4 din Constitutia Romaniei care precizeaza ca '[G]uvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora'". Dogaru arata caguvernul nu a motivat in cuprinsul ordonantei urgenta reglementarii.

"In al doilea rand, va reamintesc ca aceasta propunere de ordonanta de urgenta vine in contextul in care la data de 16 Decembrie 2014 domnul prim ministru Victor Ponta a trimis o scrisoare adresata rectorului Universitatii din Bucuresti prin care declara ca renunta la titlul de doctorca urmare a 'acuzatiilor publice cu privire la teza mea de doctorat'", se arata in petitie.