Baroul Bucuresti: Victor Ponta a devenit avocat pe baza titlului de doctor. Premierul ar putea returna banii incasati. Vezi celelalte efecte. Victor Ponta a devenit avocat fara concurs, pe baza titlului de doctor, se arata intr-un raspuns oficial al Baroului Bucuresti, trimis RL. In aceste conditii, persoanele reprezentate de actualul premier in procese i-ar putea cere acestuia compensatii financiare, daca se vor considera prejudiciate. O alta problema ridicata este aceea daca Ponta ar putea fi reprimit in barou, dupa ce-si termina cariera politica. Baroul Bucuresti a clarificat cea mai importanta necunoscuta din ecuatia tezei de doctorat a premierului Ponta. Intr-un document oficial semnat de prodecanul doctor Ion Dragne, Baroul Bucuresti a confirmat, in exclusivitate pentru "Romania libera", ca premierul a devenit avocat pe -baza titlului de doctor. Pe de alta parte, lucrarea sa de doctorat - "Curtea -Penala Internationala" - pe baza careia a obtinut titlul academic, a fost demascata drept plagiat de cea mai importanta revista stiintifica din lume, "Nature".

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ce credea Coposu despre tortionarul Alexandru Visinescu. Marturii la proces. Tortionarul Alexandru Visinescu s-a prezentat, joi, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), unde magistratii au luat in discutie un nou termen din dosarul in care acesta este acuzat de crime impotriva umanitatii. Astazi a fost audiata fiica unuia dintre detinutii politici care a fost inchis in penitenciarul pe care Visinescu l-a condus, dar si primul sef de cabinet al lui Corneliu Copos. Prima a declarat ca tortionarului i se spunea "porc de caine", anunta Adevarul.

Nemernicii cu epoleti. Cosmarul politistei umilite de sefi: "M-a injurat si mi-a reprosat ca nu se poate simti bine la nunta". "Evenimentul zilei" continua seria dezvaluirilor in cazul politistilor de la IPJ Bistrita Nasaud, arestati pentru coruptie. Astazi va prezentam declaratiile facute de agenta Gabriela Gaie, pe care superiorii voiau sa o elimine din sistem: "Pai, fa-o sa se sinucida!". Inspectorul sef al Politiei Bistrita -Nasaud, Ioan-Ovidiu Muresan, seful Serviciului Rutier, Roberto Hasnas, si seful Politiei Nasaud, Leon Closca, au fost arestati la sfarsitul lunii noiembrie anului trecut, in unul din cele mai scandaloase dosare de coruptie din 2014. Acestia sunt acuzati ca au musamalizat accidente de circulatie grave si ca au primit diverse foloase materiale, pentru a interveni pe langa alti politisti pentru a opri anchete penale, informeaza EVZ.

Din lipsa banilor, elevii liceului din Strehaia invata cu gecile pe ei, desi unitatea are o centrala moderna. Cei aproximativ 1.000 de elevi de la Liceul Matei Basarab din Strehaia (Mehedinti) invata la temperaturi cu putin mai ridicate decat cele de afara, imbracati in geci si cu caciuli, intrucat focul pentru centrala termica a unitatii se face cateva ore pe zi, din cauza lipsei banilor pentru combustibil La Liceul "Matei Basarab" din Strehaia, elevii stau la ore imbracati in haine groase, cu paltoane si caciuli, in conditiile in care in clase temperaturile sunt cu putin mai ridicate decat cele de afara, astfel ca unii copii au renuntat sa mai vina la scoala. "Este foarte frig. Ne chinuim. Nu ne dam gecile jos pentru ca nu putem, este foarte frig", spune o eleva de clasa a XI-a. "Este foarte frig, ne trebuie manusi, stam cu paltoanele pe noi, avem cea mai friguroasa clasa din liceu", afirma, la randul sau, un alt elev al liceului din Strehaia. Si profesorii sunt nemultumiti de conditiile in care isi desfasoara activitatea, scrie Gandul.

Interviu cu Matei Visniec de la Paris: "Ceea ce au trait americanii in 2001, Franta traieste acum". "Nimic nu va mai fi la fel dupa data de 7 ianuarie"", este de parere Matei Visniec, unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi romani. Locuieste in Franta de aproape 30 de ani, asa ca intelege perfect spiritul francez republican si incearca sa-l explice intr-un interviu acordat corespondentului Stirilor ProTv, trimis la Paris, Catalin Radu Tanase. Potrivit lui Matei Visniec, nu este doar un atac sangeros, ci un atac la adresa libertatii presei, intr-o tara in care secolul luminilor a eliberat energii din care chiar spiritul critic s-a nascut. Integral pe StirileProtv.ro.

DW: Capcanele terorismului si victoria libertatii. Ne priveste? Evident! Nu doar pentru ca a fost atacata Franta, Europa, libertatea, pentru ca suntem in NATO si UE. Ci pentru ca daca nu-i rezistam, noaptea ratiunii ne va invalui continuand sa ni-i ucida pe cei dragi. E deci obligatoriu, daca nu ne-am pierdut si ultimul rest de respect fata de noi insine, sa ne solidarizam total cu victimele neantului islamist abatut prin faptele unor teroristi asupra publicatiei Charlie Hebdo. E elementar, ca expresie a instinctului nostru de conservare, sa ne solidarizam cu Franta, cu valorile si democratia ei, aflate, impreuna cu intreaga lume libera, la ceas de cumpana, informeaza Deutsche Welle.

Seful Fiscului: Am sistat emiterea deciziilor pentru alocatii, ca sa se rezolve problema trebuie modificata legea. Fiscul a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contributiile datorate din dobanzile incasate la alocatiile pentru copii, insa asteapta modificarea legii, astfel incat sa se permita amnistierea fiscala in cazul sumelor deja imputate, a declarat, joi, seful institutiei, Gelu Stefan Diaconu. "Este o anomalie legislativa (...) Am sistat emiterea deciziilor, asteptam modificarea cadrului normativ si, probabil, o eventuala decizie legislativa privind amnistia fiscala pentru sumele datorate in baza deciziilor de impunere care deja s-au emis", a precizat Diaconu, intr-o conferinta de presa la care au participat premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, Darius Valcov. El a aratat ca Fiscul nu a facut altceva decat sa aplice legislatia, iar situatia poate fi corectata doar prin modificarea cadrului legal, scrie Adevarul.