"I-am cunoscut pe fratii teroristi!" Digi24 a stat de vorba cu un fost coleg de camera al fratilor Kouachi. Este un barbat care a venit si el pe strada unde se afla redactia "Charlie Hebdo", probabil a fost curios sa vada cu propriii ochi locul unde s-a petrecut tragedia. Trimisul Digi24 Raluca Lunculescu l-a abordat, pentru a afla ce gandeste, ca simplu cetatean francez, si a avut surpriza sa afle ca i-a cunoscut pe cei doi frati Kouachi. "Era cumva mirat. Ne-a spus pe scurt povestea: au crescut impreuna intr-un orfelinat, au impartit aceeasi camera o vreme si spunea ca erau niste copii normali, fara probleme, s-au inteles foarte bine, au fost camarazi o perioada, apoi a venit momentul in care s-au despartit, au plecat din acel orfeliat, fiecare pe drumul sau, n-au mai tinut legatura. Ulterior a aflat ca in 2008, fratele cel mic, Cherif Kouachi, a fost condamnat pentru actiuni teroriste si atunci a inceput sa-si puna unele semne de intrebare".

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

INTERCEPTARI DNA din dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii. "O sa ma zapaceasca la cap Rebega, finul lui Daniel Constantin". Interceptarile DNA din dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii arata ca, din discutiile cu Claudiu Vasilescu, administratorul de firme retinut in acest caz, incheierea unuia dintre contracte a reprezentat doar "un ajutor acordat altor persoane" si ca acela care solicita banii era europarlamentarul Laurentiu Rebega. "Pe parcursul discutiei, numitul Vasilescu Claudiu si-a exprimat dezinteresul fata de obiectul contractului constand in 'asigurarea productiei de materiale video', devoaland totodata caracterul fictiv al contractului: 'Am operatorul cu mine. Poate si acum sa faca, nu, facem o inregistrare... sa fie acolo'. In plus, acelasi Vasilescu Claudiu a tinut sa precizeze faptul ca incheierea acestui contract a reprezentat doar un ajutor acordat altor persoane ('Din punctul meu de vedere n-am nicio treaba, nicio apasare, e treaba lor. E treaba lor. I-am ajutat...i-am ajutat'.) si ca cel care solicita banii este numitul Rebega Laurentiu, parlamentar in Parlamentul European: 'O sa ma sune, o sa ma zapaceasca la cap...Rebega... Europarlamentar... Europarlamentarul lor... Finul lui Daniel... Finul lui Daniel Constantin', se arata in documentele de la dosar, noteaza EVZ.ro.

Cum apare Romania pe harta globala a terorismului. De la soldatul american impuscat cu bile in Mamaia la islamistul moldovean. In vreme ce in tara noastra se discuta tot mai frecvent despre masuri impotriva terorismului, statisticile globale ca suntem mai degraba evitati decat cautati de teroristi. Insa situatia ar putea sa se schimbe. Ce loc are Romania pe harta globala a terorismului? Potrivit oficialilor de la Bucuresti, dupa atacul asupra redactiei Charlie Hebdo securitatea nationala trebuie intarita, deoarece a aparut "o noua dimensiune a amenintarilor teroriste". Statisticile internationale spun insa ca Indicele Global al Terorismului pentru Romania este 0, ba chiar in scadere fata de anul trecut. Integral in stirileprotv.ro.

Atentat terorist in Franta. Care sunt trupele speciale care i-au anihilat pe teroristii care au atacat Charlie Hebdo. Autorii atentatului terorist din Franta au fost ucisi. La operatiunea de urmarire si anihilare a fratilor care au lansat atacul terorist impotriva redactiei publicatiei satirice Charlie Hebdo, si care vineri au mai luat ostatici in Paris si la tipografia din nordul Frantei, au fost mobilizati simultan, pentru prima data, trupele de elita ale Jandarmeriei si Politiei franceze, Raid si GIGN. Atacul asupra teroristilor de la tipografie si de la magazinul evreiesc a avut loc simultan. Cum actioneaza membrii RAID RAID (Recherche, assistance, intervention, dissuasion) este o unitate de elita a Politiei Nationale franceze si combate banditismul si terorismul. Este compusa din aproximativ 170 de membri, impartiti in grupuri de interventie si actioneaza numai la ordinul directorului sau. Poate dispune, de asemenea, de GIPN, Groupes d'Intervention de la Police Nationale, unitati de elita ale politiei regionale, informeaza Adevarul.ro.

Fata necunoscuta a lui Nicolae Ceausescu. Tovarasul ii juca pe degete pe capitalistii americani. Acum 40 de ani, pe 3 noiembrie 1974, secretarul de stat american Henry Kissinger sosea la Bucuresti pentru o intalnire cu Nicolae Ceausescu. Momentul era unul fierbinte in ambele tari: in Statele Unite, Richard Nixon, primul presedinte american care a vizitat Romania (1969) si la invitatia caruia Ceausescu facuse doua vizite in America (1970 si 1973), fusese inlocuit la Casa Alba, cu doar cateva luni in urma, de Gerald Ford. Iar in Romania se faceau pregatiri intense pentru Congresul al XIlea al PCR care, peste trei saptamani, va consolida puterea lui Ceausescu. Revista Periscop publica in numarul 3 de anul trecut stenograma intalnirii, la care au mai participat ministrul de Externe roman, George Macovescu, si ambasadorul SUA, Harry Barnes, noteaza EVZ.ro.

DW: Ordonanta care limiteaza libertatea. Avocatul Poporului este chemat din nou sa conteste la Curtea Constitutionala o ordonanta a Guvernului. Iata in continuare cateva argumente privind caracterul ei opus ideii de libertate. Guvernul a dat recent o noua ordonanta cu caracter cel putin suspect: aceea prin care un posesor al titlului academic de doctor poate renunta la acest titlu. Am mai scris despre acest subiect, dar dezbaterea continua, fireste, contestatarii cerand inca o data Avocatului Poporului sa incerce o stopare a ordonantei prin trimiterea ei la Curtea Constitutionala. A fost initiata si o petitie publica prin care se cere retragerea ordonantei si care a fost semnata pana in momentul redactarii acestui text de 2316 persoane, romani din tara si din strainatate. Integral in Deutsche Welle.

Vanghelie a cumparat agende de lux pentru presedintii de bloc: "Pierdeau colile pe care scriau urat in sedinte". Primaria Sectorului 5 al Capitalei, condusa de Marian Vanghelie, a platit 30.000 de euro pe 2.200 de agende, echivalentul unei garsoniere sau al unui apartament cu doua camere. In ultima zi din an, reprezentantii Primariei Sectorului 5 au achizitionat, in regim de urgenta, "agende de lux", cu 60,78 de lei bucata, potrivit anuntului de atribuire a achizitiei obtinut de EVZ. Contractul a fost semnat in acea zi, desi, potrivit unei Hotarari de Guvern aprobata pe 10 decembrie, niciun angajat din institutiile publice nu a lucrat pe data de 31 decembrie. Motivul: ultima zi din 2014 a fost declarata zi libera. Potrivit documentului obtinut de EVZ, autoritatea locala a cumparat 2.200 de agende, fiecare avand cate 224 de pagini. Acestea au fost achizitionate de la societatea Tropevm SRL, iar fiecare "agenda de lux" a costat 60,78 de lei. Un simplu calcul arata ca din vistieria sectorului s-au achitat 30.000 de euro pentru agendele care vor ajunge pe masa fiecarui presedinte si administrator al asociatiilor de locatari, potrivit edilului Sectorului 5, Marian Vanghelie.