"Pas cu pas" langa presedinte la Bruxelles. Cum s-a desfasurat prima vizita externa a lui Klaus Iohannis. Presedintele Klaus Iohannis a efectuat joi si vineri prima sa vizita externa la Bruxelles. Seful statului le-a facut cunoscute liderilor europeni dorintele sale: intrarea in Schengen si ridicarea mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe Justitie. Presedintele s-a intalnit, ieri, cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk si cu presedintele Executivului european, Jean Claude Juncker. Astazi, seful statului a purtat discutii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe care l-a invitat in Romania. N-au lipsit emotiile, provocate de o aterizare in conditii de turbulelente meteo dar si de o actiune anti-terorista, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Talpes, despre provocarile minoritatilor, in 2015: Viktor Orban gandeste prin prisma Ungariei milenare. Nu avem nici oameni pregatiti sa spuna unde a gresit. Generalul Ioan Talpes, fost sef la Serviciului de Informatii Externe al Romaniei, a vorbit, intr-o editie speciala Adevarul Live, despre posibilitatea modificarii frontierelor actuale ale Romaniei. Adevarul: Ar trebui sa avem o Constitutie care sa spuna ca suntem stat federal? Ioan Talpes: Nu, ci o Constitutie care sa spuna ca suntem stat unitar. La Bruxelles si in toate comisiile se vorbea ca despre un adevar asumat ca romanii nu vor sa recunoasca celelalte nationalitati. Noi suntem stat national? Inseamna ca nu recunoastem drepturile celorlalti, e vorba de co-statalitate. Adevarul: Se apropie acest tip de revendicari de ideea geografiei etnice? Daca se va cere referendum pentru autonomie? Ioan Talpes: Exista un stat constituit. Transilvania si Banatul au venit la Romania dupa Primul Razboi Mondial in urma unei conflagratii, de cand au venit maghiarii. E vorba de lucruri care nu pot fi discutate in termeni simplisti. Integral in Adevarul.

Cu cat a scazut numarul copiilor romani intre 1990-2013. Schimbarile scot la iveala accentuarea procesului de imbatranire demografica. Numarul copiilor (sub 18 ani) inregistrati in Romania la inceputul anului 1990, de peste 6,6 milioane, a scazut cu aproximativ 3 milioane pana la inceputul lui 2013, ponderea lor fiind mai mare in mediul rural, se arata in Strategia pentru protectia copilului. Potrivit Strategiei nationale pentru protectia si promovarea drepturilor copilului, aprobata de Guvern in decembrie 2014 si publicata joi in Monitorul Oficial, daca la inceputul anilor 1990 in Romania erau peste 6,6 milioane de copii, in prezent sunt mai putin de 3,7 milioane de copii, mai exact 3.653.637 (la 1 ianuarie 2013). In acelasi interval, a avut loc, pe fondul cresterii sperantei de viata, o schimbare a structurii demografice, astfel ca, daca in '90 raportul era de aproximativ un copil la ceva mai mult de doi adulti, acum este de aproximativ un copil la patru adulti, informeaza Gandul.

Ce ii aduce pe medicii romani inapoi acasa din strainatate. "Pretul" platit pentru salarii si de 12 ori mai mari ca in tara. Banii nu sunt totul. Au ajuns la aceasta concluzie o parte dintre doctorii romani, care revin in tara dupa ce au muncit in strainatate, pe salarii chiar si de 12 ori mai mari, ca cele de aici. Le este dor de familie si de prieteni, si se simt singuri intr-o tara straina. Pe de alta parte, aici au mai multe sanse sa se afirme, decat in occident. In vreme ce mii de medici pleaca anual din tara in speranta unui trai mai bun, exista si specialisti care se intorc in Romania. Stefana Rosu se numara printre ei. Tanara s-a specializat in chirurgie vasculara la Timisoara si a plecat in cel de-al doilea an de rezidentiat in Dusseldorf, Germania, impinsa de salariul mic de doar 800 de lei. Dupa 8 luni s-a razgandit, scrie StirileProtv.ro.

DW: Aceasta pioasa cosmetizare nu face servicii culturii romanesti. Eminescu este de multa vreme in Romania un motiv de conflict politico-ideologic. Ar trebui sau nu republicate (citate) scrierile sale politice ? Presedintele Romaniei cu ocazia a 165 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu a citat un fragment dintr-un articol publicat in ziarul Timpul in 1881: "A fi bun roman nu e un merit, nu e o calitate sau un monopol special, ci o datorie pentru orice cetatean al acestui stat". Suna frumos, mai ales cand ai mizat pe ideea natiunii civice, care transgreseaza originea etnica. La finele anului trecut, Klaus Iohannis spunea unui ziarist din Germania: "Ma simt acum, odata ce am fost ales presedinte, foarte roman" (Wolfgang Scheida, Die Welt), anunta Deutsche Welle.

Complicii lui Sile Camataru, motive penibile pentru a scapa de arest: Vor sa faca shopping, sa plimbe catelul, sa se duca la facultate sau sa-si regleze aparatul dentar! Judecatorii au prelungit mai multe mandate de arestare in cazul a noua persoane: afaceristi israelieni sau camatari, cel mai cunoscut nume fiind cel al lui Vasile Balint, zis "Sile Camataru". Pe 29 decembrie 2014, Judecatoria Sectorului 1 a decis prelungirea arestarii, iar dosarul este in prezent pe rolul Tribunalului Bucuresti unde se judeca contestatiile. Potrivit motivarii din 4 decebrie 2014, data tot de Judecatoria Sectorului 1, mai multe persoane din acet dosar au facut solicitari inedite pentru eliberare. Sile Camataru a sustinut ca este o voctima a anchetatorilor, dar instanta a aratat ca el incearca tergiversarea dosarului, informeaza EVZ.

Revolutia Romana din decembrie 1989 (I): Istoria turismului sovietic. Confuzia continua sa planeze asupra multor evenimente si detalii ale Revolutiei Romane din decembrie 1989. Atat de mult incat fiecare noua revelatie din arhive pare sa complice la fel de mult pe cat si clarifica. Persistenta acestei ceti aparent perpetue este generata nu numai de eforturile constante de confuzie, dar si din cauza, poate chiar mai mult, a unor erori in agendele de investigare si absenta unor contexte adecvate, scrie Adevarul.