Profesoara de Religie de la o scoala din Craiova i-a pus pe elevi sa semneze in locul parintilor solicitarea de a face ora, iar pe cei din apropierea scolii i-a trimis sa aduca de acasa cererile semnate de parinti, relateaza Gazeta de Sud. Directorul scolii a declarat pentru publicatie ca "in consiliul de administratie vom lua in calcul sanctionarea profesorului". Intre timp, profesorul Emil Moise de la Buzau de la care a pornit sesizarea de neconstitutionalitate a legii educatiei, a depus petitie la Ministerul Educatiei, prin care ii cere lamuriri ministrului Campeanu si in care sustine ca "mentinerea si punerea in aplicare in continuare a prevederilor legii educatiei declarate neconstitutionale constituie un abuz".

Religia in scoliFoto: basilica.ro

Publicatia Gazeta de Sud scrie ca a primit urmatoarea sesizare de la parintii unor elevi de clasa a VII-a de la Scoala nr. 24 "Sfantul Gheorghe" din Craiova: "Marti, profesoara de religie le-a solicitat copiilor sa aduca fiecare scris pe o foaie acceptul pentru ora de religie, cu semnatura parintelui. Azi (ieri - n.r.), cand cei mai multi copii nu au venit cu acest ᅡbiletᅡ semnat de parinti, li s-a solicitat de catre profesoara de religie sa completeze ei aceasta cerere, iar celor care locuiesc in cartierul Brazda lui Novac sa se deplaseze acasa si sa se intoarca cu cererile semnate, pana la ora 13.00, cat profesoara este in scoala. Copiii care nu au avut posibilitatea sa mearga acasa pentru a lua semnatura parintilor au fost pusi sa scrie si sa semneze cererile in locul parintilor".

Directorul scolii, Radu Nicolae, a declarat pentru Gazeta de Sud ca a aflat ce s-a intamplat. Acesta a afirmat ca "nu este normal sa trimiti copilul din timpul orelor de curs acasa pentru a-ti aduce un acord scris semnat de parinte, la fel cum nu este corect sa pui copilul sa scrie si sa semneze o astfel de cerere in numele parintelui. Maine (azi - n.r.) vom avea consiliu profesoral si vom dezbate aceasta problema, iar in consiliul de administratie vom lua in calcul sanctionarea profesorului care a avut astfel de initiative".

Radu Nicolae a precizat pentru publicatia citata ca, cel mai probabil, profesoara "a recurs la un astfel de gest de teama ca va ramane fara ore din toamna. Oficial insa, incadrarea se face la fel ca anul trecut, orele de religie sunt prinse in continuare in trunchiul comun. Mai este insa o problema pentru care ar trebui gasita rezolvare de pe acum. Daca din toamna parintii nu vor opta pentru ora de religie, sa vedem cum vom rezolva aceasta problema, cum vom umple catedra minima pentru profesorii de religie, in caz ca nu se vor mai aduna suficienti elevi"

Inspectorul scolar judetean, Georgica Florea-Bercea, a declarat pentru Gazeta de Sud ca le-a "cerut reprezentantilor scolii, dar si inspectorului de specialitate din cadrul inspectoratului scolar, sa discute cu profesorii de religie din unitatile de invatamant pentru a nu se mai intampla astfel de situatii. (...) In perioada 6-13 februarie, noi lucram deja la incadrarile pentru anul scolar viitor. In plus, parlamentul este cel care trebuie sa decida ce se intampla si cum va pune legea educatiei in acord cu hotararea Curtii Constitutionale. In plus, hotararea Curtii nu poate produce efecte retroactiv".

Situatia aceasta se inregistreaza dupa ce Monitorul Oficial a publicat vineri, 23 ianuarie 2015, decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), care spune ca este neconstitutional ca elevul care nu vrea religia sa trebuiasca sa depuna solicitare pentru a se retrage de la aceasta ora.

HotNews.ro l-a contactat la inceputul saptamanii pe ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, care a declarat ca "pozitia Ministerului este urmatoarea: ceea ce s-a publicat in Monitorul Oficial se aplica din septembrie 2015", si ca parintii trebuie sa depuna solicitare la scoala pentru ca elevii sa faca ora de Religie incepand cu anul scolar urmator.

Potrivit Constitutiei, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate timp de 45 de zile, termen in care Parlamentul trebuie sa modifice aceste articole de lege. Liliana Preoteasa, subsecretar de stat in Ministerul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca "ceea ce s-a suspendat este modalitatea de optiune, nu faptul ca Religia este in trunchiul comun, deci obligatorie. Prevederile [din legea educatiei declarate neconstitutionale - n.red.] se refera strict la modul in care elevii si parintii opteaza pentru ora de Religie, iar asta se schimba in momentul in care ei fac optiunile, adica septembrie 2015".

Emil Moise, profesorul de filosofie din Buzau care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii educatiei ce reglementeaza inscrierea la ora de Religie, a declarat insa pentru HotNews.ro ca "pana cand Parlamentul va schimba legea, Constitutia spune ca se suspenda dispozitiile neconstitutionale. Asta inseamna ca nu mai putem preda Religia in aceste 45 de zile, pentru ca a picat cadrul legal".

In urma cu o zi, pe 28 ianuarie, Emil Moise a declarat pentru HotNews.ro ca a depus la Ministerul Educatiei o petitie, semnata de mai multe organizatiile neguvernamentale, prin care ii cere ministrului Sorin Campeanu si subsecretarului de stat Liliana Preoteasa sa spuna daca declaratiile de mai sus "sunt reale", calificand pozitia oficialilor drept "instigare la nerespectarea legii", refuz de respectare a prevederilor Constitutiei Romaniei "cu privire la aplicarea de indata a dispozitiilor Deciziei Curtii Constitutionale".

Semnatarii petitiei sustin ca "mentinerea si punerea in aplicare in continuare a prevederilor legii educatiei declarate neconstitutionale constituie un abuz sanctionat ca infractiune prin prevederile Codului penal" si anunta ca urmeaza "sa initieze procedurile legale pentru a fi respectate drepturile copiilor".

Citeste si: