Cristian Troncota, fostul rector al Academiei Nationale de Informatii, afirma, intr-o declaratie citata de Adevarul.ro, ca in Consiliul Director al SRI s-a luat o hotarare in cazul Elenei Udrea cu care seful de atunci al serviciului, George Maior, "nu a fost de acord" astfel incat acesta a demisionat pentru a evita un "scandal".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Problema este ca intre Udrea si Coldea s-a produs un declin cu care domnul Maior nu a fost de acord. Pentru a evita un asemenea scandal, Maior a demisionat. Sa stiti ca SRI este condus de un Colegiu Director, in care votul este secret. In cazul Elenei Udrea, Consiliul Director a hotarat ceva cu care domnul Maior nu a fost de acord, iar domnul Maior a plecat", a declarat Troncota, citat de Adevarul.ro.

Fostul rector al institutiei de invatamant a SRI spune ca este o "prostie" declaratia Elenei Udrea potrivit careia "nici Basescu nu a condus Romania, nici sefii guvernelor, ci Coldea".

"Doamna Udrea vine si il ataca acum pe domnul Coldea, dar ne amintim ca, in urma cu ceva timp, l-a elogiat pe acelasi domn Coldea", a adaugat el.

In ceea ce priveste pozele de la Paris in care Elena Udrea apare alaturi de fosta sefa a DIICOT Alina Bica, in prezent in arest preventiv, Troncota a precizat: "Este avocat de meserie si ar fi trebuit sa stie ca SRI are competente pe teritoriul Romaniei. Este o prostie sa acuzi SRI ca a facut filajul de la Paris. SIE are competente in exteriorul Romaniei".

Troncota a facut de-a lungul timpului mai multe declaratii controversate, sustinand, spre exemplu, ca generalul Ion Mihai Paceta a fost agent sovietic.

Tot el a spus ca in asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu a fost implicat Carol al II-lea si ca o influenta in acest eveniment ar fi avut-o si cercurile masonice de la Paris, cu care Carol si Elena Lupescu ar fi tinut legatura.

George Maior si-a dat marti demisia de la sefia SRI, iar presedintele Klaus Iohannis i-a acceptat demisia.

Demisia a venit la o saptamana dupa ce Maior a criticat dur decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutional proiectul legii securitatii cibernetice si dupa ce presedintele CCR, Augustin Zegrean, a denuntat public presiunile SRI.

George Maior (47 de ani) a fost numit in functia de director SRI in 2006, nominalizarea sa fiind facuta de presedintele Traian Basescu pe principiul numirii de sefi de servicii din randul Opozitiei. Maior era la acea vreme membru PSD. George Maior a fost nominalizat in campania prezidentiala din 2014 de candidatul PSD Victor Ponta drept posibil premier, iar seful SRI nu a dezmintit public niciodata o intelegere cu Ponta pentru sefia guvernului.

Institutia este condusa de atunci de generalul Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI.

Coldea a fost acuzat recent de Elena Udrea, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca ar fi instrumentat o campania impotriva sa si ca i-ar fi cerut fostului sau sot, Dorin Cocos, sa ii dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghita pentru a-i sustine televiziunea Romania TV.