Doua inregistrari audio pe care publicate in premiera de RiseProject arata cum vedea Dorin Cocos lumea din jurul lui, in 2005, atunci cand se afla in plina ascensiune si autoritatile anticoruptie inca nu functionau. Acum zece ani Elena Udrea ocupa o pozitie - cheie in stat, fiind sefa cancelariei prezidentiale si nu subiect a trei mandate de arestare. Nici Dorin Cocos nu se afla in inchisoare, ci in postura de afacerist prosper si influent care facea bani cu statul.

In 2005, la cateva luni dupa ce Traian Basescu a castigat primul sau mandat, presa dezvaluia legaturile multiple ale Elenei Udrea cu ceea ce insusi Basescu numise "mafia personala a lui Adrian Nastase" sau "mafia de Baneasa". Inregistrarile pe care RISE le publica au fost facute in septembrie 2005, in cursul unei documentari pentru cotidianul Evenimentul Zilei, aflat atunci in portofoliul grupului elvetian Ringier.

Dorin Cocos spunea acum zece ani ca functia Elenei Udrea nu-i aduce niciun avantaj financiar, ca nu va face niciodata trafic de influenta "pentru ca tine la Elena" si respecta politica presedintelui in materie de coruptie, ca nu s-ar mai putea uita "in ochii acestor oameni" si ca prefera sa administreze afaceri pe termen mediu, "cu grad mic de risc". Cocos mai credea ca "lumea o uraste pe Elena" pentru ca ocupa "o pozitie-cheie in stat", dar si pentru ca e "o femeie frumoasa pe care multi stau geana".

In a doua inregistrare, facuta tot in 2005, Cocos se detasa informal de fostul sau partener, controversatul Alexandru Bittner, apropiat al lui Adrian Nastase, dar cazut in dizgratia lui Traian Basescu. El explica sintetic metodele prin care propria lui grupare ar fi spalat comisioanele ilegale obtinute din trafic de influenta, mai vorbeste despre contracte cu statul luate prin firme-paravan, retele de interpusi, concesiuni in rezervatii naturale, dar si despre fondatorul "mafiei din Baneasa".

Citeste aici tot articolul si asculta cele doua inregistrari