Razboiul pandeste Romania. Putin, un doctor Frankenstein care vrea sa scoata Imperiul Tarist din mormantul istoriei. Presedintele Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID), Alexandru Cumpanasu, a realizat o analiza cu privire la situatia critica din Ucraina si cum poate afecta razboiul de peste hotare Romania. Putin este personajul principal interesat sa readuca in prezent fantome infioratoare ale istoriei. "Langa noi are loc un razboi in plina desfasurare cu posibilitatea transformarii acestuia in conflict regional. Rusia nu poate crea un fost Imperiu in aceasta zona fara ocuparea Ucrainei. Asa ca razboiul din Ucraina reprezinta pentru Vladimir Putin inceputul sau sfarsitul unei doctrine exprimata de 15 ani: recrearea Imperiului Rus Tarist din tenebrele istoriei. La fel ca doctorul Frankenstein, care incerca sa creeze un monstru, Putin va esua, spune autorul analizei. Dar, in actiunea lui risca sa provoace daune uriase, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum sa faci 1,9 milioane de dolari canadieni intr-o luna. Scrisoarea Gabriel Resources catre presedintele Klaus Iohannis valoreaza o mica avere. Scrisoarea trimisa recent de Gabriel Resources catre presedintele Iohannis, in care statul roman era amenintat cu un proces international, a dublat pretul actiunilor companiei. Investigatia unui avocat clujean a dus la concluzia ca pretul actiunilor ar fi manipulat pentru castiguri de milioane de dolari. Firma care a cumparat 4,3 milioane de actiuni Gabriel Resources in urma cu o luna poate face un profit de 1,9 milioane de dolari canadieni. Efectul acestor scrisori pe Bursa din Toronto a fost extrem de important: pretul actiunilor Gabriel Resources - firma care are 80% din actiunile RMGC - a crescut semnificativ, ajungand la 0,81 de dolari canadieni. Aceasta s-a intamplat pe data de 21 ianuarie 2015, cand stirea despre scrisori a ajuns si in presa din Canada, anunta Adevarul.

Cum va arata Centrul de Comanda al NATO din Romania. Seful reprezentantei SUA la NATO: "Vom avea experti care sa faciliteze sosirea eventuala a fortelor de reactie rapida". Ambasadorul Douglas Lute, seful Reprezentantei permanente a SUA la NATO, a explicat miercuri intr-o teleconferinta care este rolul celor 6 centre de comanda si control ale NATO, care vor fi infiintate pe flancul estic al Aliantei, inclusiv in Romania, si cum vor fi ele organizate pentru a pregati calea pentru mobilizarea eventuala a Fortei de Reactie Rapida a NATO, in caz de conflict. Oficialul a dat asigurari ca aceste "centre de receptie" nu constituie amenintari pentru Rusia, fiind mici si proportionate, cu mai putin de 100 de angajati fiecare. Lute a anuntat totusi ca in iunie, NATO urmeaza sa ia alte decizii importante, printre care si eventuala prepozitionare de forte si echipamente in Estul Europei, informeaza Gandul.

Cum cheltuieste Constanta 155 de milioane de euro. Maine, consilierii locali din Constanta vor vota bugetul de venituri si cheltuieli al municipiului pe anul 2015. O parte din opozitie, in special Asociatia M10, infiintata de Monica Macovei, a criticat modul in care este alcatuit. Filiala Constanta, condusa de Mihai Petre, a analizat propunerile si a conchis ca este vorba despre un "buget al risipei si al unor cheltuieli (de functionare si dezvoltare) considerabile ce ridica mari semne de intrebare". La un venit de 683.891 mii lei (155.429.772 euro), cheltuielile totale se ridica la 735.904 mii lei (167.250.909 euro). Dintre acestea, cheltuielile de functionare se ridica la 561.365 mii lei (127.582.954 euro), echivalentul a 76,28% din total cheltuieli, iar cheltuielile de dezvoltare se ridica la 174.539 mii lei (39.667.954 euro), echivalentul a 23,71% din total cheltuieli. Nu mai putin de 92,19% din totalul cheltuielilor de dezvoltare (160.915 mii lei - 36.571.590 euro) este alocat sectiunii "Alte servicii in domeniile locuintelor, serviciilor si dezvoltarii comunale", de aceea consideram ca sunt necesare clarificari cu privire la ce inseamna "alte servicii", scrie Romania Libera.

Ce fac romanii cand "evadeaza" din sere. Povestile barbatilor care ajung in Mafie si ale femeilor care devin prostituate. In fata unui castig mic, la negru, intr-o ferma din Sicilia, orice oferta de munca in marile orase de pe insula pare o uriasa oportunitate. Iar unii romani au picat in aceasta plasa, iar acum sunt dupa gratii pentru ca au nimerit, cu sau fara voia lor, in retele de droguri si prostitutie, controlate de mafie. Tinerii si tinerele care cunosc fenomenul tac malc si toata lumea este in ''Silenzio Stampa'' cand vine vorba despre denunturi. Urmariti un reportaj filmat cu o camera ascunsa. Fermele agricole din Sicilia au filmulete de prezentare pentru a-si lauda recoltele. In care prim planul le apartine romanilor, cei mai rapizi la recolta. Fie ca e vorba de portocale, masline, carciofi, ardei, rosii de sera sau de camp, romanii si romancele sunt cei care dau startul la cules, anunta StirileProtv.ro.

DW: Despre rusine si Codul Penal. Sistemul penal romanesc a fost supus in ultimii ani unei modernizari de conceptie, dar ne putem intreba daca inovatiile sunt pe deplin adecvate. Impresia pe care o ai privindu-i pe inculpatii de ultima ora este ca nu iau lucrurile in serios. "Ii puteti pune catuse Elenei Udrea, dar nu puteti pune catuse adevarului", a spus, teatral, vedeta vechiului regim. Dar e posibil ca grandilocventa aceasta parodica sa fie cat se poate de "serioasa". Acuzatii de azi, figuri de prim plan ale scenei publice, isi joaca ultima carte, transformand umilirea publica in contrariul ei. Catusele nu mai semnifica penitenta, ci gloria persecutatului. Este posibil ca un om care a jucat tot timpul cartea imaginii (politica democratica se face la televizor) sa mizeze in ultima clipa tot pe imagine si pe forta ei de iluzionare, informeaza Deutsche Welle.

Interceptari DNA: Baronul PSD Silvian Ciuperca s-a intalnit cu Ponta, Sarbu, Oprisan si Dragnea pentru a numi un membru in Consiliul National de Integritate. Presedintele Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca (PSD), a fost retinut pentru luare de mita si abuz in serviciu, alaturi de directorul Serviciului Achizitii din CJ, Cezar Valcan, in dosarul privind interventii la un consilier din Ministerul Sanatatii si la conducerea ADR Sud Muntenia. Potrivit anchetei DNA, Silvian Ciuperca efectua demersuri pentru a avea sustinerea in alegerea ca membru in Consiliul National de Integritate, institutie care supravegheaza Agentia Nationala de Integritate, Ciuperca Vasile Silvian a luat legatura cu senatorul Ilie Sarbu, cu Victor Ponta, Oprisan Marian, Dragnea Liviu ocazie cu care a aratat ca "i-a transmis lui Chelaru un document vizavi de povestea aceea cu favorizarea unei firme din Timisoara", scrie EVZ.

Un procuror arestat pentru coruptie a fost batut mar in penitenciar. Magistratul, cu 18 ani de experienta, a fost coleg de celula cu Relu Fenechiu. Magistratul Vasile Selaru a fost agresat in interiorul penitenciarului din Iasi, alegandu-se cu o coasa fisurata. Coleg de celula cu Relu Fenechiu, procurorul a fost eliberat intre timp, bataia primita contand in decizia luata de judecatori. Un procuror criminalist acuzat de fapte de coruptie a fost eliberat din Penitenciarul Iasi dupa ce anterior fusese batut crunt de un detinut al Penitenciarului de Maxima Siguranta din Iasi. Magistratul-suspendat Vasile Selaru a fost incarcerat in inchisoarea ieseana pana acum cateva zile, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a decis sa inlocuiasca masura arestului preventiv emisa pe numele sau cu arestul la domiciliu, anunta Adevarul.

Fostul ofiter SRI Adrian Radu: Ii cer premierului demiterea de urgenta a ministrului Justitiei pentru ca unul din consilierii sai e ofiter activ al SRI. Fostul ofiter al SRI Adrian Radu a aratat, in in exclusivitate in emisiunea "X-Press" de pe B1 Tv, ca unul dintre consilierii ministrului de Justitie este ofiter activ in cadrul Serviciului Roman de Informatii. Din acest motiv, Adrian Radu i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis demiterea de urgenta a generalului Florian Coldea de la SRI, iar premierului, demiterea ministrului de Justitie. "Fac un apel la presedintele Iohannis sa il demita de urgenta pe generalul Florian Coldea pentru savarsirea infractiunii articolului 26 din Legea sigurantei nationale si pe premier sa il demita de urgenta pe ministrul de Justitie", a spus Adrian Radu. Acesta a prezentat doua declaratii de avere, din 2013 si 2014, ale domnului Andronache Florian Teodor, consilier la ministerul Justitiei, din care reiese ca este ofiter SRI activ, informeaza B1tv.ro.