Alina Bica si Petre Toba vor fi audiati in dosarul lui Traian Berbeceanu. Fostul sef al DIICOT, Alina Bica, seful Politiei, Petre Toba si mai multi procurori urmeaza sa fie audiati in dosarul in care sunt judecati cei care l-au anchetat pe Traian Berbeceanu, fostul sef al Brigazii de Crima Organizata Alba. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis sa admita cererea venita din partea lui Berbeceanu cu privire la audierea mai multor persoane care ar avea cunostinta ca el ar fi fost anchetat in mod abuziv de catre procurorii DIICOT Alba, potrivit mediafax.ro. Decizia instantei supreme vine dupa ce, in 14 ianuarie, Traian Berbeceanu a cerut sa fie audiati in cazul sau Alina Bica, Petre Toba, precum si mai multi procurori care ar fi stiut de situatia din institutia unde lucra, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cardul de sanatate, inca o belea: nu merge softul. La mai putin de doua saptamani de la implementare, cardul de sanatate, care va fi obligatoriu din luna mai le da mari batai de cap nu doar medicilor de familie ci si specialistilor din ambulatoriu sau din spitale. Concret, cei mai multi dintre acestia se plang ca nu pot activa documentele electronice ale pacientilor care vin la consultatie pe motiv ca aplicatia in baza careia functioneaza cardul se blocheaza, iar sistemul nu mai raspunde la comenzi. Asteptandu-se sa intampine probleme, autoritatile le-au pus la dispozitie medicilor de familie un numar de telefon unde pot suna atunci cand intampina probleme. Medicii din ambulatoriu insa au fost nevoiti sa gaseasca singuri o solutie pentru a nu fi nevoiti sa plateasca ei analizele pe care le fac pacientilor: au ajuns sa xerocopieze cardurile pacientilor pe care ii consulta. Ulterior, toate copiile ajung intr-un dosar pastrat bine, sub cheie. Asa sustine doctorul Cosmin Alexandrescu, reprezentantul medicilor in ambulator, care are mari dubii ca documentul electronic va functiona fara cusur incepand cu 1 mai, data la care va deveni unicul instrument prin care se vor deconta serviciile medicale oferite asiguratilor romani, anunta Adevarul.

Cum a platit Ministerul de Interne 4,7 milioane euro fratelui lui Sebastian Ghita pentru un Call Center care nu functioneaza. Ministerul Afacerilor Interne a incheiat in 2009 un contract cu firma 2K Telecom, detinuta de Alexandru Ghita, fratele deputatului Sebastian Ghita, apropiat de premierul Victor Ponta, pentru achizitia unui sistem de Call Center cu cetatenii. MAI a platit initial 20 de milioane de lei pentru acest sistem, care nu este insa functional nici in ziua de astazi, conform unui Raport al Curtii de Conturi. O licitatie lansata de Ministerul Afacerilor Interne in iulie 2009, in timpul mandatului lui Dan Nica (PSD), pentru dezvoltarea retelei de voce-date a ministerului, a fost castigata pe 16 octombrie 2009, in timpul mandatului interimar al lui Vasile Blaga (PDL) de firma 2K Telecom, care apartine fratelui deputatului ex-PSD Sebastian Ghita, Alexandru Ghita. Contractul presupunea realizarea unui sistem Call Center in cadrul unui Centru de Contact cu societatea civila si cetatenii si MAI a platit firmei lui Ghita 20 de milioane de lei, cu tot cu TVA (aproximativ 4,7 milioane euro), pentru acest lucru, conform Sistemului Electronic de Achizitii Publice, informeaza Gandul.

Clasamentul celor mai scumpe servicii publice din tara. Serviciul de iluminat public este cu 4 lei mai scump la Focsani decat la Braila - reiese dintr-o harta interactiva din care romanii pot afla cat de eficiente sunt autoritatile din orasele in care locuiesc. Prima harta interactiva a serviciilor publice municipale, lansata ieri de Institutul pentru Politici Publice (IPP), le permite romanilor sa afle cat de costisitoare sunt serviciile oferite de autoritatile locale din orasul in care locuiesc, in comparatie cu alte orase din tara. Platforma online "Platesc taxe - merit servicii de calitate" compara costul accesului la servicii publice si performanta autoritatilor locale in furnizarea serviciilor de salubritate, alimentare cu apa si canalizare, termoficare, iluminat public si transport urban, folosind informatii provenind din surse oficiale, scrie Romania Libera.

Cine este omul care a acuzat Romania ca vinde arme Statului Islamic? Romania a fost acuzata de un politician irakian ca ar inarma Statul Islamic. Acuzatiile s-au dovedit a fi nefondate, dar par sa se inscrie intr-o serie de teorii ale conspiratiei care-i atribuie gruparii jihadiste tot felul de aliati statali. Politicianul care le-a lansat este un personaj foarte cotroversat la Baghdad. Presedintele Comisiei de Aparare si Securitate a Parlamentului irakian, Hakim Al-Zamili, a afirmat pe 31 ianuarie ca Statul Islamic ar fi cumparat din Romania munitie in valoare de trei sute de milioane de dolari, bani dati de o tara terta, vecina cu Irakul, pe care, insa, Al-Zamili nu a numit-o, anunta Vice.com.

Ce a mai ramas in picioare dupa pacea de la Minsk. Asa arata visul european de 10 miliarde de euro transformat intr-o ruina. In 2012, Ucraina si Polonia organizau impreuna Campionatul European de fotbal. Un efort colectiv care aduna zeci de miliarde de euro, stadioane, investitii in infrastructura, dar si multe scandaluri. In acel moment, Ucraina investea peste 10 miliarde de euro in modernizarea arenelor, constructia unor stadioane uriase, mult peste potentialul echipelor de club din campionat, in infrastructura feroviara, in fostul aeroport de lux din Donetsk si planuia sa isi recupereze acesti bani din turism si dezvoltarea fotbalului in urmatorii ani. Acum, cele 10 miliarde de euro, dintre care aproape jumatate au reprezentat bani de la bugetul de stat, au devenit un munte de moloz, in urma conflictului armat din ultimele luni, informeaza StirileProtv.ro.

DW: Psihologia neutralitatii si chestiunea ucraineana. Ar fi o lipsa de luciditate sa ignoram ca exista in societatea romaneasca o rezistenta muta fata de stilul ofensiv al politicii americane, care nu este deloc totuna cu acceptarea autoritarismului de la Kremlin. Negocierile de la Minsk pun inca o data in evidenta conduita discreta a diplomatiei romanesti. Romanii manifesta ceea ce am putea numi psihologia neutralitatii. In ciuda faptului ca sunt nevoiti de parteneriarul lor cu SUA sa ia pozitii mai ofensive, ei nu pot imagina o Ucraina desprinsa cu totul de spatiul culturii slave rasaritene si antagonica cu Rusia. Samuel Huntington a avut dreptate: apartenenta civilizationala este un factor determinant. Problema Romaniei este, intr-un mod mult atenuat, chiar problema Ucrainei: interesele sale de stat, definite prin tratate si afilieri strategice o aseaza in campul occidental, in timp ce stratul vechi de cultura crestina rasariteana o indeamna sa ia o anumita distanta si sa priveasca aspiratiile Rusiei cu mai multa intelegere, scrie Deutsche Welle.