Dragostea lui Vosganian pentru Rusia trece pe la finul de cununie care pleda pentru afaceri cu Moscova. Pe cand era sef de cabinet, finul senatorului a consiliat un patron din industria gazelor, care era interesat de afaceri cu Moscova. Acuzat de DIICOT ca a intervenit la fostul premier Calin Popescu Tariceanu pentru a vinde gaze ieftine, din productie interna, catre miliardarul Ioan Niculae, senatorul Varujan Vosganian neaga orice implicare. Cu toate acestea, "Evenimentul zilei" a descoperit ca Vosganian il are ca fin de cununie si partener de afaceri pe Dumitru Cocea. Cel din urma a fost angajat pana in 2013 la Ministerul Economiei ca sef de cabinet al ministrului. In aceeasi perioada, a fost platit de SC GazProiect Brasov, pe postul de consilier tehnic, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Secretele trenului SF Hyperion, facut la Craiova, si cum a reusit fabrica Softronic sa-i cucereasca pe nemti si pe maghiari. Fabrica Softronic din Craiova, singura care produce rame si locomotive electrice in sud-estul Europei, se bucura de succes pe pietele externe, pretul mai mic fiind unul dintre atuurile companiei din Banie in fata competitorilor sai. Cunoscuta pe piata locala ca fiind constructorul trenului SF - Hyperion, care a circulat in perioada 1 august - 13 septembrie 2014 pe ruta Craiova-Bucuresti-Constanta, iar de la 15 septembrie pe ruta Craiova-Bucuresti-Brasov, compania Softronic a cucerit Vestul. Majoritatea locomotivelor produse in fabrica de la Craiova sunt exportate in Ungaria si in Germania, dar ele ajung si in Turcia, anunta Adevarul.

Razboi in PSD pentru legea electorala. Presedintele UNCJR, Marian Oprisan: Este o varianta mizerabila votata in Comisia de Cod Electoral, este o jignire, o decizie smechereasca. Presedintele UNCJR, Marian Oprisan, care este si vicepresedinte PSD, a reactionat dupa ce in Comisia de Cod Electoral s-a votat ca presedintii de Consilii sa fie alesi prin vot indirect, din randul consilierilor, si nu uninominal direct ca pana acum, afirmand ca decizia este "mizerabila", "cea mai mare jignire adusa cetatenilor", "o decizie smechereasca". El si-a acuzat colegul de partid, pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ca a contribuit la aceasta decizie "mizerabila din Parlament si ca va cere explicatii premierului Victor Ponta si lui Liviu Dragnea. Oprisan a adaugat ca daca Victor Ponta va sprijini aceasta propunere de modificare a legii electorale "nu are nicio legatura cu democratia", informeaza Gandul.

Propaganda, arma Rusiei in razboiul hibrid impotriva Occidentului si a Romaniei. Moscova a lansat o ofensiva propagandistica nemaiintalnita din perioada Razboiului Rece indreptata impotriva Occidentului prin extinderea rolului "televiziunii de stiri" a Kremlinului, RT, si prin lansarea unui serviciu-mamut de radio si de website-uri de stiri, botezat Sputnik, care ar trebui sa emita in intreaga lume. Tintele prioritare sunt fostul spatiu sovietic si fosta Europa Comunista, iar Romania nu este scutita. Atacul propagandistic este parte a noului razboi asimetric declansat de Rusia impotriva Vestului si trebuie sa isi gaseasca o riposta rapida. Profesorul si expertul European Council of -Foreign Relations, Andrew Wilson, unul dintre cei mai buni cunoscatori europeni ai Ucrainei, se intreba - intr-un articol scris in 2011 de ce mai are nevoie Vladimir Putin de "tehnologie politica" dupa ce a reusit sa obtina dominatia cvasi-totala asupra politicii si economiei ruse, scrie Romania Libera.

Comandantul sef al puscasilor marini a venit la noi in ajunul "Pacii de la Minsk". Ce au facut soldatii romani si americani. Generalul-locotenent Robert B. Neller, comandantul US Marine Corps, a sosit in februarie la baza militara de la Constanta. Ferit de privirile presei, generalul locotenent Robert B. Neller a venit pe 8-9 februarie la baza Mihail Kogalniceanu. Seful vestititilor puscasi marini americani a asistat la exercitii militare si s-a intalnit cu comandanti romani. Care a fost insa scopul acestei vizite, care a avut loc chiar incheierii "Pacii de la Minsk"? Potrivit unui comunicat al Fortelor Terestre, luni, 9 februarie, la baza militara Mihail Kogalniceanu a avut loc deschiderea oficiala a exercitiului multinational Black Sea Rotational Force 15.1 (BSRF) in cadrul unei ceremonii care a marcat totodata incheierea exercitiului Black Sea Rotational Force (BSRF) 14.1, anunta StirileProtv.ro.

DW: Atacurile de la Copenhaga si stilistica vagului. In toate aceste cazuri recente de terorism si antisemitism, discursul public si cel politic, in special, adopta un ton confuz si binevoitor, din care nu se intelege cine este vinovat si care ii este vina. Reactiile politice de dupa atacurile de la Copenhaga sunt bineintentionate, dar sufera de neclaritate. In general e condamnat "terorismul international" sau "terorismul", fara niciun atribut, dar modul acesta de exprimare impiedica o buna intelegere a situatiei. Ce s-a intamplat, in definitiv, cine si de ce a ucis? Cine sunt, de fapt, atacatorii? Mesajul presedintelui Romaniei se inscrie si el in aceasta ambianta prevenitoare, menita sa nu raneasca anumite susceptibilitati, informeaza Deutsche Welle.

Expertele contabile din dosarul lui Oprisan, eliberate din arest si puse sub control judiciar. Expertele contabile Ileana Cernea si Valentina Musuroiu, care au intocmit expertiza din dosarul presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, vor fi judecate sub control judiciar, dupa ce instanta a inlocuit masura arestului preventiv. Potrivit Mediafax, Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatiile formulate de Ileana Roxana Cernea (Pintea) si Elena Valentina Musuroiu in cazul deciziei din 5 februarie a Tribunalului Bucuresti, prin care s-a constatat legalitatea arestului preventiv, dupa trimiterea lor in judecata, in dosarul in care sunt judecate pentru ca au stabilit impreuna cum vor aborda expertiza in dosarul lui Marian Oprisan, astfel incat sa ii favorizeze pe inculpati. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, Cernea si Musuroiu fiind deja eliberate din arest, scrie EVZ.