Cea mai controversata crima a anilor '90 - ucigasul lui Ioan Luchian Mihalea iese din puscaria VIP-urilor, dupa ce a fost condamnat la inchisoare pe viata Judecatoria din Gaesti a admis propunerea de eliberare conditionata pentru Nelu Florian Gavrila (40 de ani), condamnat pentru uciderea lui Ioan Luchian Mihalea. Decizia va fi pusa in aplicare, astazi, potrivit unor surse judiciare. Muzicianul Ioan Luchian Mihalea - compozitor, interpret si fondator al grupurilor Song si Minisong - a fost ucis la varsta de 42 de ani, pe 29 noiembrie 1993. Artistul a fost atacat in holul locuintei sale din Bucuresti, de doi tineri pe care ii cunostea, cu un obiect contondent, apoi strangulat cu doua cabluri gasite in apartament. Cei doi criminali, Nelu Lucian Gavrila si Ionel Paun, care incercau sa-l jefuiasca, au fost condamnati la inchisoare pe viata, scrie Adevarul.

Subiectele Zilei - Colaj FotoFoto: Colaj foto

Softuri de spionaj cibernetic fabricate de SUA, depistate in calculatoare din 30 de tari Unele dintre softurile de monitorizare au fost descoperite in hard-drive-uri fabricate de companii precum Toshiba, Western Digital, Seagate si IBM, precizeaza expertii. Daca va fi confirmat rolul Statelor Unite in dezvoltarea softurilor de spionaj online, va fi afectata si mai mult reputatia companiilor americane, puse oricum intr-o lumina negativa din cauza dezvaluirilor despre activitatile Agentiei pentru Securitatea Nationala (NSA). Publicand detaliile tehnice ale softurilor de spionaj, Kaspersky a precizat ca acestea au fost introduse de un grup care "depaseste orice imaginatie in privinta complexitatii si sofisticarii". Evitand orice referire directa la NSA, Kaspersky a explicat ca instrumentele de spionaj au fost dezvoltate de o entitate numita Equation Group, care ar fi activa de peste 20 de ani. Equation Group are "legaturi solide" cu creatorii Stuxnet, virusul informatic care a atacat o centrala nucleara iraniana si care fusese fabricat de Statele Unite si Israel, scrie Gandul.

Drumurile proaste, finantate ilegal cu 24 de milioane de euro Romania a pierdut zeci de milioane de euro, dati de Uniunea Europeana pentru infrastructura de transport, din cauza gestionarii proaste a investitiilor. Unul dintre sefii care au decis modalitatea proasta de cheltuire a banilor este functionar public la Guvern si consilier pe probleme de transport. Ultimele trei contracte derulate de Romania prin programul ex- ISPA arata cum si-au batut joc sefii de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), dar si cei de la Ministerul Transporturilor de fondurile europene: au organizat licitatii de mantuiala si au platit lucrari care nu erau prevazute in proiect, potrivit ultimului raport public al Curtii de Conturi. Cert este ca Romania suporta acum corectii financiare de aproape 24 de milioane de euro in programul ex-ISPA, scrie EVZ.

Ce facea Victor Ponta in timp ce cumnatul sau era la DNA In ziua in care DNA a ajuns la familia lui Victor Ponta, cumnatul sau fiind audiat la DNA intr-un dosar de deturnare de fonduri europene, premierul avea o alta activitate. In calitate de sef al Guvernului, prim-ministrul participa la o reuniune a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei. Premierul Victor Ponta a participat, marti, la o reuniune a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), alaturi de consilierii sai si o parte dintre ministri. Discutiile cu cei mai importanti actori din economie si mediul de afaceri au vizat, printre altele, si viitoarele modificari ale Codului Fiscal si al Codului de Procedura Fiscala, se spune intr-un comunicat al Guvernului, potrivit Gandul.

Ora de Religie devine facultativa dupa ce BOR pierde prima runda de la Camera Deputatilor Liana Stanciu, avocatul-surpriza al Patriarhiei la Parlament Presati de societatea civila si de decizia CCR, mai-marii de la Educatie s-au razgandit si au hotarat ca formularele prin care se realizeaza inscrierea la ora de Religie a copiilor sa fie depuse pana pe 6 martie pentru acest semestru si nu din septembrie, cum se anuntase initial. Ministerul Educatiei si-a schimbat strategia privind ora de Religie. Daca in urma cu trei saptamani ministrul Sorin Cimpeanu anunta ca cererile de participare la ora de Religie se vor depune abia din anul scolar urmator, marti, subsecretarul de stat Liliana Preoteasa a declarat ca ministerul a trimis deja adrese catre inspectoratele din teritoriu pentru ca acestea sa anunte scolile ca, pana pe 6 martie, parintii trebuie sa depuna cerere de participare la ora de Religie pentru anul scolar in curs, scrie Adevarul.

Realitatea trista a romancelor transformate in sclave sexuale de patronii sicilieni: "Faci avort cu 50 de euro" Campania Sclavi pe pamantul Mafiei ajunge in spitalele si maternitatile siciliene, acolo unde se vorbeste limba romana, iar romancele se programeaza, in valuri, pentru intreruperi de sarcina. Cele mai multe sunt aduse de patronii lor care le forteaza sa renunte la copii pentru a ascunde astfel abuzurile din ferme. Unele romance care lucreaza in Sicilia si au fost violate de patroni, isi ascund burta, cu haine largi, in speranta ca acestia nu vor vedea ca au ramas gravide si nu le vor concedia. Prin spitale, circula multe povesti, despre femei din Romania, care au devenit sclave pe pamantul mafiei. Cele mai multe sarcini sunt urmarea abuzurilor care au loc pe insula de ani de zile, conform Stirilor ProTv.ro.

Ultimul temei al civilizatiei In ciuda a ceea ce se spune despre suprematia legii, in practica, este nevoie mereu de discernamantul judecatorului, care nu ar trebui sa se transforme intr-un executant mecanic. Judecatorul Cristi Danilet reaminteste intr-un comentariu privind constrangerile obiective ale justitiei un eveniment juridic insemnat care s-a produs acum 14 ani. ("Demitizarea justitiei", Hotnews). Este vorba de Decizia Curtii Constitutionale nr. 171 din 23 mai 2001, pe care am putea-o numi, intr-un limbaj nejuridic, "decizia impotriva discernamantului". Curtea Constitutionala a admis atunci o exceptie privind art. 63 alin. 2 din Codul de procedura penala in care se spunea ca procurorii si judecatorii decid valoarea unei probe potrivit "convingerii lor" si "conducandu-se dupa constiinta lor". De atunci nu se mai face nicio referire la libera apreciere a unui magistrat, considerandu-se ca o proba judiciara are o valoare obiectiva, care se poate impune oricui cu egala evidenta, scrie Deutsche Welle.