Presa despre masurile Guvernului anuntate intr-un Nou Cod Fiscal:O intrebare de 16 MILIARDE DE LEI pentru Victor Ponta. Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, este de parere ca prima intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul Ponta este cum va face rost de bani pentru a compensa impactul de 16 miliarde de lei pe care reducerile de taxe si impozite il va genera in bugetul de anul viitor. In opinia sa, masurile de reducere a fiscalitatii, cum ar fi scaderea TVA la 20%, sunt mai numeroase si mai "costisitoare" decat masurile care vor genera venituri suplimentare la buget, cum ar fi largirea bazei de impozitare, scrie Gandul. Economistii atrag atentia asupra punctelor tari si slabe din noul Cod Fiscal. Planurile Guvernului implica reducerea substantiala a principalelor taxe care ii nemultumesc in prezent pe romani: contributiile sociale, taxa pe valoarea adaugata, accizele si chiar o reducere a cotei unice. Relaxarea fiscala ar fi singura sansa a Romaniei de a se relansa economic in principal prin cresterea consumului, spun reprezentantii mediului de afaceri consultati de Evz. Pe de alta parte, si impactul bugetar pe care il presupun aceste masuri este consistent, asa incat trebuie bine fundamentate, atrag atentia economistii. Codul Ponta: populism si cresteri de taxe. "Prima data, cand citesti ce masuri fiscale au decis sa ia, iti spui ca totul este extraordinar. Apoi, cand incepi sa faci calcule, iti dai seama ca este o cacealma. Nu se sustine. Sunt toate puse la un nivel atat de jos incat nu sunt sustenabile. De ce? Fiindca orizontul de timp este unul indelungat, iar actualul Guvern stie ca nu se va mai afla pana atunci la Palatul Victoria", afirma consultantul fiscal Gabriel Biris pentru Romania libera. Ce ne lasa si ce ne ia din portofel noul Cod Fiscal. Specialistii: "Prea bun, prea ca la tara". Masurile propuse de Guvern in noul Cod Fiscal ar urma sa produca numai in 2016 o gaura bugetara de 16,26 miliarde de lei. Totusi, Ministerul Finantelor estimeaza ca 9,45 miliarde de lei vor fi recuperate din TVA, contributii sociale si impozite in urma adoptarii acestor masuri. In acest caz, impactul bugetar net ar fi de 6,81 miliarde de lei. Luand in calcul cifrele de mai sus, deducem ca efortul bugetar este unul consistent in conditiile in care Romania trebuie sa se incadreze intr-un deficit bugetar structural cat mai aproape de 1% din PIB, scrie Adevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

DNA: Cum a intervenit Sebastian Ghita pentru atribuirea unui contract firmei cumnatului premierului Victor Ponta. Sebastian Ghita, alaturi de seful CJ Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, ar fi intervenit, ar fi facut presiuni si l-ar fi amenintat pe directorul Hidro Prahova, societate de stat controlata de CJ Prahova, pentru atribuirea contractului de extindere a canalizarii la Comarnic firmei cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Hertanu. In referatul cu propunerea de arestare preventiva a celor trei oameni de afaceri retinuti in acest dosar, intre care Iulian Hertanu, procurorii DNA spun ca acestia au actionat "concertat" pentru fraudarea fondurilor europene si ca exista "riscul major" ca nefinalizarea investitiilor sa duca la pierderea finantarii europene si la restituirea de catre firma Consiliului Judetean Prahova, SC Hidro Prahova SA, a banilor incasati pana acum, scrie Gandul. Famiglia Ponta se clatina. Prietenul Ghita a dat o mana de ajutor. Probe in acest dosar cu reverberatii la varful politicii si al afaceristilor bransati la banul public au fost ridicate si ieri, in timpul celor 14 perchezitii desfasurate de procurorii anticoruptie. Una dintre societatile perchezitionate a fost SC Exfin 2000 SRL, o firma de contabilitate infiintata de mama lui Ponta, Cornelia Naum. Exfin a fost cedata apoi surorii premierului, dar ar fi avut loc si perchezitii si acasa la Alexandra Hertanu Ponta. O alta firma la care s-au facut perchezitii ieri a fost Grossman Engineering, firma cumnatului premierului, scrie Romania libera.

Comentariu DW: Orban joaca alba-neagra cu Europa. Vizita la Budapesta de acum doua saptamani a Angelei Merkel nu a schimbat prea multe. Premierul Ungariei Viktor Orban nu pune pret pe valorile liberale ale democratiilor europene si ramane fidel liniei proprii. In actualul context geo-politic, primirea presedintelui rus este mai mult decat problematica. Sa ii mai oferi insa si o platforma lui Vladimir Putin, prin care acesta sa ceara armatei ucrainene sa capituleze in estul Ucrainei, este deja cinic. Apelul a fost lansat in timp ce separatistii pro-rusi castigau teren in Debalteve. Orban joaca tare, pe termen lung insa ar putea pierde. El se joaca precum un acrobat pe sarma, dar la final ar putea dezechilibra balanta Bruxellesului, scrie Robert Schwartz in comentariul sau din Deutsche Welle.

Situatie disperata la Institutul Parhon! Pacientii asteapta cu anii operatia salvatoare. Doar doi medici chirurgi deservesc bolnavii cu afectiuni la nivelul tiroidei, care vin din toata tara. Suferinzii asteapta si un an pentru simpla biopsie, apoi inca un an pana cand pot fi operati. In doi ani, situatia lor poate ajunge mai mult decat critica. Singurul unitate din Romania specializata in endocrinologie, Institutul Parhon, are aparatura de ultima generatie, dar prea putin personal medical. Doctorii lucreaza si cate 15 ore pe zi! Chirurgia endocrinologica ar trebui introdusa ca specializare la rezidentiat, scrie EVZ.ro.

No, de ce vorbesc ardelenii molcom? De unde vin celebrele expresii "ioi", "tulai, Doamne!" sau "musai", de ce in Ardeal se bea "cafia" si intalnirile sunt la "ora doi". Mitul vestitului grai ardelenesc, spun specialistii, nu este confirmat si de cercetarile stiintifice. Mai exact, varianta folosita aici nu constituie un grup lingvistic de sine statator, ci a imprumutat, in timp, diversi termeni de la diferite comunitati. "Strict stiintific, cu metoda, nu exista un grai ardelenesc, deci specific zonei noastre. Exista o serie de interferente, si astea se explica fiindca aparitia scrisului in limba romana are legatura cu zona asta. Primele texte in limba romana sunt niste traduceri religioase. Ele au fost redactate, se presupune, al Manastirea Peri din Maramures si se cheama texte rotacizante pentru ca in text apare aceasta particularitate fonetica, si anume "n" intervocalic devine "r", "irima", "gerunche", caracteristice maramuresenilor. Asta ar fi in jurul anilor 1450 -1480, scrie Adevarul.

Noua lege de arborare a tricolorului da nastere la tensiuni etnice. Din decembrie 2014, niciun alt drapel al unui alt stat recunoscut de Romania nu mai poate fi arborat, daca aduce atingere demnitatii nationale. Despre arborarea steagului secuiesc nici nu mai poate fi vorba deoarece Tinutul Secuiesc nu este recunoscut de statul roman. Si niciun steag al unui stat nerecunoscut de Romania nu poate fi arborat oficial pe teritoriul romanesc. Asa ca initiativa legislativa privind arborarea tricolorului este o dedicatie pentru secuime si pentru a se inceta disputele cu arborarea drapelului secuiesc. Initiatorii propunerii legislative aprobata tacit de Senat sunt senatorii PNL Dorin Dobra si Marius Obreja. De ce a fost nevoie de aceasta initiativa legislativa care modifica Legea privind arborarea drapelului Romaniei, ar trebui sa o stie cei doi initiatori, scrie revista Vice.