Ce este de facut pentru o Romanie prospera. 12 pasi in viziunea Societatii Academice Romane Reducerea taxelor pentru cei cu venituri mici, implicarea bancilor in lupta impotriva evaziunii fiscale, eficientizarea achizitiilor publice sau impunerea de termene clare pentru realizarea autostrazilor sunt principalele masuri recomandate intr-un raport al Societatii Academice Romane (SAR) pentru dezvoltarea Romaniei. Romania are nevoie de reducerea taxarii pentru salariile mici, trecerea la o politica de colectare a taxelor axata pe stimulare, dar si de eficientizarea sistemului de achizitii publice si dezvoltarea infrastructurii, potrivit unui raport lansat de Societatea Academica din Romania (SAR). Raportul, numit "Upgrade Romania: cum ne valorificam potentialul european?", propune 12 solutii pentru Romania, printre care si subventionarea producatorilor mici de energie, in special cei pe biomasa, dar si un sistem flexibil de redevente, care sa impace si nevoile bugetului, dar si necesarul de investitii in domeniu, scrie Adevarul.

Subiectele Zilei - Colaj FotoFoto: Colaj foto

Harta hingherilor de masini. Punctele de unde se ridica cele mai multe masini in Bucuresti In sectoarele 1 si 6 ale Capitalei, singurele in care mai actioneaza inca firmele care se ocupa cu ridicarea masinilor parcate neregulamentar, au fost ridicate anul trecut peste 13.500 de masini. In sectorul 6, un sofer a carui masina ajunge sa fie ridicata scoate din buzunar minimum 850 de lei, in timp ce in sectorul 1 costul ajunge la cel putin 434 de lei. Astfel, din aceasta activitate, cele doua firme poreclite "hingheri de masini" au incasat in 2014 cel putin 8,5 milioane lei (peste 1,9 milioane euro), bani din care la primariile care organizeaza aceasta activitate ajunge doar o mica parte. Gandul va prezinta harta punctelor din Capitala unde "hingherii de masini" au facut cele mai multe victime in 2014, scrie Gandul.

Rasturnare de situatie pentru Gheorghe Stefan! Ce s-a aflat despre avocatul sau, Pavel Abraham Gheorghe Stefan si-a schimbat strategia in puscarie si a inceput sa toarne tot! Dupa 4 luni de arest preventiv, cel supranumit Pinalti spera sa iasa cu ajutorul denunturilor, asa ca s-a pus pe scris. Totul la sfatul lui Pavel Abrahm, pe care si-l luase avocat. Numai ca, in cazul lui, a avut loc o rasturnare spectaculoasa de situatie. Pavel Abraham sustine insa ca un avocat nu se poate afla in situatie de incompatibilitate, aceasta fiind rezervata functionarilor publici. El afirma ca nu exista nicio problema in a-l reprezenta pe Gheorghe Stefan si ca nu este intr-o situatie in care sa reprezinte doua persoane nu interese divergente. Procurorii DNA l-au declarat incompatibil pe avocatul Pavel Abraham, care il apara pe Gheorghe Stefan in dosarul Microsoft, scrie Stiri pe Surse.ro.

Paraciosul Sorin Ovidiu Vintu. Fostul mogul dadea in arest note informative despre colegii din detentie In anii '80, cand a stat inchis, pentru delapidare, la Penitenciarul Bacau, Sorin Ovidiu Vintu a dat mai multe note informative despre colegii de detentie. Dupa eliberare, el a fost urmarit de Securitate deoarece organiza in casa un soi de club stiintifico - fantastic. Fostul mogul Sorin Ovidiu Vintu (60 de ani) a fost recrutat de Securitate in inchisoare, pe 26 mai 1983, si a semnat un angajament cu numele de cod "Nus". El ar fi dat 13 note informative, din care numai trei au fost descoperite. Potrivit dosarului de la Curtea de Apel Bucuresti prin care Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) cere constatarea calitatii de colaborator al Securitatii pentru fostul mogul media, Vintu a declarat despre detinutul Dumitru Tarata, de la camera 8, ca "este in varsta, fara posibilitati intelectuale deosebite, dar poseda o viclenie nativa, dublata de o mare experienta de viata, prin care a avut nesansa sa treaca (fost detinut politic, fost detinut de drept comun)". Asa se arata in nota transmisa ofiterului de Securitate pe 19 mai 1984 si semnata cu pseudonimul "Nus", scire EVZ.

Cum se poate intretine viata intelectuala? Uniunea Scriitorilor a pledat pentru cresterea valorii timbrului literar, iar editurile au protestat. Pe margine, minoritatea tot mai restransa a celor care cumpara carti a dezaprobat tot ce se intampla si a dezavuat ambele tabere, caci preturile cartii au ajuns prohibitive. Cei care mai cumpara carti sunt, intr-o prea mare masura, aceia care o fac pentru prestigiu. O dovada clara e noua librarie Carturesti, un mall lipsit de haz, care ofera si cateva carti printre multe alte obiecte, intr-un spatiu istoric din Centrul Vechi al Capitalei. S-a scris mult in ultimele saptamani pe tema noii galerii comerciale si este semnificativ ca s-a scris preponderent in tonuri critice. Dar aparitia acestei pravalii intinse pe mai multe etaje exprima, cu siguranta, un adevar al pietei: si anume, publicul dispus sa scoata bani din buzunar nu citeste prea mult, ci doar se afiseaza in preajma cartilor, bovaric si oportunist. Prin urmare, noul mall le vine in intimpinare si simplifica lucrurile, adica reduce numarul cartilor si amplifica in schimb numarul accesoriilor, scrie Deutsche Welle.

Vom gasi sau nu medicamente mai ieftine in farmacii din 10 martie? Cum raspund reprezentantii companiilor farmaceutice Peste doua saptamani, romanii ar trebui sa gaseasca medicamente mai ieftine in farmacii. Anuntul a fost facut la inceputul saptamanii de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, dar reprezentantii companiilor farmaceutice au contrazis autoritatile, spunand ca termenul este unul scurt si nerealist. Dan Zaharescu, director executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a vorbit, joi, la Gandul Live, despre revizuirea preturilor la medicamente. "Trebuie precizat faptul ca in Romania medicamentele sunt mult mai ieftine decat in restul tarilor din Uniunea Europeana. Sunt unele mituri pe care as vrea sa le demontez. Avem doua categorii de medicamente: cele care se elibereaza la liber si cele in baza unei retete. In Romania, medicamentele eliberate in baza unei retete au cel mai mic pret din cele 12 tari de referinta", a spus Zaharescu, scrie Gandul.

Exodul crestinilor din Orient Raiduri aeriene nocturne ale coalitiei internationale contra teroristilor Statului Islamic efectuate in Irak au ucis cel putin 17 jihadisti si noua civili. "Surse anonime" citate de canalul arab al-Arabya al-Hadath, neconfirmate de SI, sustin ca seful Statului Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi s-ar afla ranit intr-un spital. Observatorul sirian pentru drepturile omului a declarat joi ca militantii SI au rapit cel putin 220 de persoane din localitati cu populatie crestin-asiriana in nordul Siriei, in cursul unei ofensive de trei zile si ar putea fi folositi drept scuturi umane. Rapirile crestinilor din nordul Siriei, in randul carora se afla femei, copii si persoane in varsta, demonstreaza ca in pofida operatiunilor coalitiei internationale, crestinii sunt in continuare si prioritar sub focul islamistilor extremisti, scrie Romania Libera.

Razboiul hibrid al lui Putin ameninta Moldova, avertizeaza Pentagonul si NATO Planurile lui Vladimir Putin pentru Europa de Est nu sunt limitate la Ucraina, iar Rusia are deja privirea indreptata spre Republica Moldova, crede Phillip Breedlove, generalul fortelor armate NATO din Europa. Vestul nu are niciun motiv pentru a considera ca Vladimir Putin isi limiteaza planurile pentru Europa de Est la Ucraina, iar Republica Moldova este urmatorul punct pe lista Moscovei, au avertizat joi mai multi oficiali din cadrul Pentagonului si NATO. "Trebuie supravegheate locurile unde o campanie mediatica puternica sustinuta de Rusia urmeaza sa fie pusa in aplicare. Este ceea ce se intampla in Republica Moldova", a subliniat generalul Breedlove, de asemenea sef al Comandamentului european al armatei SUA, in fata Congresului American, scrie Adevarul.