Boris Nemtov si Rusia imparatului cel gol si slab. Cine l-a ucis si de ce? A fost un asasinat politic? Ce anume tradeaza crima despre starea actuala a Rusiei lui Putin? Circa 70.000 de oameni ar fi participat la Moscova la un mars de doliu in memoria lui Boris Nemtov. Stia multe. Era nu doar un om politic competent, ci si un om al stiintelor exacte. Incotro s-ar indrepta oare azi degetul acuzator al fizicianului-politician, daca i-ar putea indica pe cei vinovati de asasinarea sa? Spre CIA? Sa fim seriosi. In timp ce la Moscova peste 70.000 de mii de oameni s-au adunat duminica sa-si manifeste doliul, iar oficialii varsa lacrimi de crocodil, motoarele lansatoarelor de ceata ale propagandei duduie. Dar, la o zi si jumatate dupa uciderea lui Boris Nemtov, responsabilitatile nu-s, logic, excesiv de greu de impartit. Un comentiu Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Miliardarul Tender l-a turnat pe SOV la un deceniu dupa ce i-a cerut o spaga de 4 milioane euro. Disperat de o condamnare, afaceristul si-a denuntat inclusiv procurorul care l-a anchetat. Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, afaceristul Ovidiu Tender ar fi depus la DNA un denunt impotriva Alinei Bica, fosta sefa a DIICOT. Conform declaratiei, in urma cu 10 ani, Sorin Ovidiu Vintu i-ar fi cerut lui Tender 4 milioane de euro pentru a-l scapa de acuzatiile din dosarul RAFO - Carom. Tender a aratat ca, dupa ce a fost cautat de aparatura de inregistrare, i s-a dat termen doua luni pentru a face rost de bani. El a mai sustinut ca suma urma sa se imparta la opt persoane. Dupa expirarea termenului, Tender a mai aratat ca in timpul unei alte intalniri de acasa de la Vintu, mogulul media i-a transmis ca decizia de a nu plati este alegerea sa si ca de acum incolo o sa suporte consecintele. Tender mai sustine in denunt ca, dupa cateva zile, Alina Bica i-a pus interdictia de a parasi tara. Integral in EVZ.

Finantarea politicii: comparatii cu alte tari europene si problema variantei romanesti. Modul de finantare a partidelor politice in Romania, prevazut de Legea nr. 334 din 17 iulie 2006, indica faptul ca, legislativ, diferentele fata de restul tarilor europene nu sunt mari. Problema e alta: modul in care se aplica legea finantarii politice. Anchetele si arestarile ultimului an arata, insa, ca modul in care se finanteaza politica romaneasca deformeaza mediul de afaceri aflat pe granita cu contractele de la stat si cu necesarul financiar al campaniilor electorale. A fost adusa in discutie posibilitatea schimbarii legilor de finantare a politicii, iar una dintre propuneri este ca partidele si campaniile electorale sa fie finantate exclusiv cu bani publici. Inainte de-a vedea cat de fezabila si, mai ales, de eficienta ar fi o atare modalitate, Cursdeguvernare.ro face o trecere in revista a catorva sisteme de finantare a politicii.

"Parinte, vrem sa ne casatorim. Cat ne costa?". Un reportaj Gandul cu camera ascunsa dezvaluie cum negociaza "oamenii Domnului". Cu vistieria umpluta de Guvern, bisericile fac, probabil, si provizii pentru perioade mai grele. Altfel nu se explica de ce unii preoti cer sume foarte mari pentru oficializarea cununiilor religioase. In Bucuresti, nasii si mirii trebuie sa scoata din buzunar chiar si 1.500 de lei. Exista, insa, si exceptii, pentru ca sunt biserici unde cununia religioasa chiar e gratuita. Pentru a intelege aceste taxe si cum unele biserici isi permit sa nu le impuna, in vreme ce altele cer sume uriase pentru oficierea cununiilor, Gandul a facut un experiment si a mers, cu camera ascunsa, prin mai multe lacasuri de cult ortodoxe din Capitala, pentru a vedea cum se face "negocierea" pentru viitoarea nunta.

Patru noi partide isi cauta un loc in arena politica. Cu ce sanse? Actele de infiintare a Partidului National Democrat sunt depuse astazi la Tribunalul Bucuresti. Alte trei noi formatiuni sunt in linia dreapta a constituirii. Dincolo de planuri, sansele lor reale de reusita par redus din mai multe motive. Unul ar fi revenirea la votul pe lista, care avantajeaza partidele cu structuri puternice. In principiu, un sistem de vot proportional (asa-numitul vot pe lista) permite si partidelor mici sa fie reprezentate in Parlament, stimuland, astfel, aparitia unor noi formatiuni. In practica, insa, conteaza foarte mult structurile din teritoriu, cat de multe si de puternice sunt acestea. Or, in cazul formatiunilor nou-infiintate este greu sa ne imaginam ca pana la alegerile parlamentare din 2016 vor reusi sa depaseasca numeroasele obstacole organizatorice si vor atrage suficienti simpatizanti si, implicit, votanti, astfel incat sa depaseasca pragul electoral si sa aiba reprezentanti in Parlament. Integral in Romania Libera.

Sefii BOR si Sfantul Facebook. Biserica a cooptat vedete intr-o campanie - viral, prin care sa-i convinga pe parinti sa-si inscrie copiii la orele de religie. Biserica ortodoxa face un pas mare catre online si apeleaza la vedete de toate varstele pentru a-i convinge pe parinti sa semneze cererea pentru ora de religie. Mesajele sunt prezentate fie de Asociatii aparute peste noapte, fie de artisti sau oameni de media. Lupta se duce pe toate fronturile pentru ca mai sunt doar cinci zile pana cand parintii trebuie sa-si dea acordul. Clipurile video nu au mai mult de doua minute si sunt filmate profesional. Toate clipurile se termina cu un sunet de ceas care numara secundele si mesajul "Inscrie-ti acum copilul la ora de religie!", scris cu majuscule, in litere rosii. Fiecare video este facut de Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Romane, scrie Adevarul.

O pestera din Romania este considerata singurul loc care ar continua sa existe in cazul unui atac nuclear. NASA a studiat-o. Pamantul are putine locuri ferite de un eventual atac nuclear, iar unul dintre ele se afla in Romania. Vorbim despre pestera Movile din Dobrogea, complet izolata de exterior. Descoperita de un geolog roman, ea a ajuns sa fie studiata si de cercetatorii NASA. Ei sunt cei care au stabilit ca pestera ar fi un loc de pe glob care ar scapa neatins in cazul in care viata de pe Pamant ar inceta sa existe. Are insa un defect major: mediul este toxic pentru oameni. Integral pe StirileProTv.ro.

Noua limba a romanilor. Cum am ajuns sa vorbim si sa injuram "Romglish". Lingvista Rodica Zafiu explica, la Interviurile Gandul, cum am ajuns sa vorbim si sa injuram "Romglish". Cum vorbesc romanii? Sunt englezismele noile frantuzisme din ziua de astazi? Intr-un interviu pentru Gandul, lingvista Rodica Zafiu arata cum a schimbat internetul modul de vorbire. Succesul in viata depinde de modul in care vorbim limba romana, considera ea. "Noi judecam in continuare oamenii dupa felul cum vorbesc si cum scriu, si nu se poate vorbi sau scrie oricand, oricum. Trebuie ca tinerii sa stapaneasca tocmai acea arta a scrierii corecte, a exprimarii nuantate, intelectuale, care le aduce pana la urma succes in viata", spune Rodica Zafiu, citata de Gandul.