Un magistrat francez ne invata cum se confisca averea marilor corupti. "Mai bine pui sechestru pe banii lichizi, decat pe bunuri". Directorul general al Agentiei pentru Gestiunea si Recuperarea Bunurilor Sechestrate si Confiscate din Franta, magistratul Charles Duchaine, a dat mai multe sfaturi colegilor din Romania. Asta, in conditiile in care Guvernul va infiinta o agentie speciala in acest domeniu, in subordinea Ministerului Justitiei, care se va numi "Oficiul National de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate" (ONMBSC). Proiectul urmeaza sa primeasca avizul Executivului pana la sfarsitul lunii martie. Duchaine a explicat ca viitorii agenti romani care se vor ocupa de sechestre si confiscari trebuie sa aiba putin simt mercantil, si nu trebuie sa sechestreze bunuri care vor aduce noi cheltuieli. "Mai bine pui sechestru pe bani lichizi, decat pe bunuri", a aratat acesta, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Secretele unui urias buncar civil din Romania, locul in care suntem dositi in caz de razboi. Ce se ascunde in labirintul de beton din maruntaiele pamantului. In subteranele Botosaniului se afla cel mai mare buncar civil din Moldova. Se intinde pe o suprafata de peste 250 de metri patrati si reprezinta un veritabil centru de comanda, pregatit in orice clipa pentru razboi,calamitati sau epidemii. Reporterii "Adevarul" au facut o incursiune in locul cel mai ascuns al orasului. Undeva intr-un cartier aproape de centrul Botosaniului, sub asfaltul strazilor, sub reteaua de instalatii sanitare si canalizare se afla un loc despre care foarte putini botosaneni stiu. De fapt este unul dintre locurile secrete ale orasului, dar vitale in acelasi timp. In acest loc, mult sub pamant se intra doar insotit de oamenii in uniforma si discret, ferit de privirea curiosilor. Propriu-zis marele secret din maruntaiele orasului este un buncar anti-aerian, dar care a fost construit pentru a face fata tuturor tipurilor de calamitati. Si intr-adevar in labirintul de beton armat, inexpugnabil se intra cu foarte mare discretie. Explicatia este data de cel care il are in grija, un angajat la Protectia Civila, anuntaAdevarul.

Cum a reusit Clujul sa "pacaleasca" nationalismul. Vreme de 12 ani, Clujul a fost privit ca o ciudatenie, un soi de autarhie, ocolit de investitori, care se putea lauda doar cu pasiunea primarului de atunci, Gheorghe Funar, pentru culorile nationale si statui. Insa lucrurile s-au schimbat dramatic in ultimul deceniu, fapt remarcat si de presa americana. Bancile din parcuri, pavajul si chiar si cosurile de gunoi erau vopsite in culorile drapelului Romaniei. Relatiile dintre majoritatea romaneasca si minoritatea maghiara erau tensionate periodic, iar politicienii din PUNR, apoi din PRM, precum si cei din UDMR dominau scena publica locala fara efort. Cateva replici mai acide intre politicienii "patrioti" de pe o parte sau alta a baricadei erau suficiente pentru a inflama spiritele si pentru a asigura mobilizarea electoratului sub flamurile celor care se duelau "pentru valorile nationale", informeazaRomania Libera.

Povestea lui Izidor, tanarul salvat din Iad acum 20 de ani. Cosmarul trait in caminul pentru minori din Sighetul Marmatiei. Izidor, un tanar care are acum 35 de ani si o viata frumoasa in Statele Unite, s-a intors in Romania ca sa-si reintalneasca familia biologica. Desi mama si tatal sau l-au abandonat la nastere, tanarul a gasit puterea sa-si accepte destinul. Alaturi de Izidor, se afla acum in Romania mama lui adoptiva, care are 3 copii ai ei si inca 7 infiati. Daca Iadul ar fi fost aici, pe pamant, cu siguranta ca o parte din el a fost in caminul pentru minori cu dizabilitati din Sighetu Marmatiei. Acolo a fost abandonat si Izidor, la scurt timp dupa nastere. Ramas cu un defect la picior din cauza unui vaccin antipoliomielitic, Izidor a crescut alaturi de alte sute de copii cu handicap, in conditii infioratoare, tinuti in camasi de forta sau legati cu sfoara de calorifere, spalati cu apa rece, scrieStirileProtv.ro.

O drama dintr-un milion. "Femeia trebuie sa tina casa, chiar daca iti da o palma". In ultimele luni Mariana a locuit in adapostul pentru victimele violentei domestice al Asociatiei Diaconia, un centru pitit intre blocurile dintr-un micut cartier bucurestean care ar fi aratat destul de trist daca nu ar fi avut strazile strajuite de arbori vigurosi. Am intalnit-o intr-o zi de la sfarsitul lunii august a anului trecut. Stateam fata in fata in sala de mese luminoasa de la parterul adapostului, iar unul dintre primele lucruri pe care mi le-a spus a fost ca abia asteapta sa divorteze, sa renunte la numele sotului si sa isi recapete numele de fata: "Mie toata viata mi-a spus ca sunt datoare fata de el ca mi-a dat un nume... ca mie numai Moise mi se potriveste. Imi vreau numele inapoi ca mi-a scos ochii... custodia la fete, pensie alimentara". Integral peGreatnews.ro.

DW: Ministrul german de Externe, cetatean de onoare al Sibiului. Seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, efectueaza o vizita oficiala in Romania. Dupa intalniri la Bucuresti cu presedintele Klaus Iohannis si cu omologul roman, Bogdan Aurescu, oaspetele s-a deplasat la Sibiu, pentru a participa la ceremonia prilejuita de implinirea a 25 de ani de la infiintarea Forumului Democrat al Germanilor din Romania. Ajuns la Sibiu, seful diplomatiei germane a deschis impreuna cu presedintele Klaus Iohannis expozitia "Istorie si prezent - minoritatea germana in Romania". Responsabilul a subliniat in discursul consacrat implinirii unui sfert de veac de la fondarea formatiunii germanilor din Romania, ca "fotografiile si exponatele scot la iveala istoria schimbatoare a minoritatii germane din aceasta tara". Minoritatile imbogatesc majoritatea. "Prin cultura si traditiile lor imbogatesc societatea romaneasca", a evidentiat el, informeazaDeutsche Welle.

Motivarea instantei. De ce a primit judecatorul Moldovan 22 de ani de inchisoare. Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Mircea Moldovan , magistratul de la Tribunalul Bucuresti, cel care cerea spaga chiar si pe cardul de salariu, la o pedeapsa record de 22 de ani de inchisoare pentru ca si-a tranzactionat sentintele pe bani, fapt grav pentru o societate. "Faptul ca un judecator isi incalca atributiile de serviciu, pretinzand si primind bani sau alte foloase care nu i se cuvin, constituie, in mod cert, o imprejurare care determina reactii justificate de neincredere a populatiei in sistemul judiciar si in corectitudinea actului de justitie", se precizeaza in motivare Curtea de Apel Bucuresti arata ca faptele fostului judecator Mircea Moldovan "arunca o umbra greu de inlaturat asupra intregului sistem judiciar care se afla in situatia de a reactiona cu fermitate impotriva unor asemenea infractiuni", scrieEVZ.

Ion Iliescu despre Mineriada din iunie '90: "Minerii meritau multumiri. Au fost solidari cu populatia Capitalei". Intr-unul dintre putinele interviuri in care a vorbit pe larg despre fenomenul Piata Universitatii si despre Mineriada din 13-15 iunie 1990, Ion Iliescu aproape ca le-a mai multumit o data minerilor pentru ca au batut oameni in centrul Bucurestiului. Astazi, cand Curtea Suprema a redeschis "Dosarul Mineriadei" si a dat unda verde reinceperii cercetarii penale fata de fostul presedinte Ion Iliescu, acesta s-a rezumat sa spuna: "Nu comentez". Reproducem mai jos cateva fragmente importante din interviul acordat de fostul presedinte reporterilor "Adevarul" in mai 2010. In cadrul discutiei, Iliescu a declarat in premiera un lucru care-l incrimineaza grav: deplasarea minerilor in Capitala s-a facut cu sprijinul organizatiilor FSN din tara. Cat despre miile de romani care au plecat din Romania dupa acea sangeroasa Mineriada, multi dintre ei intelecuali de calibru, Iliescu spune ca "au plecat cei care s-au simtit cu musca pe caciula", anuntaAdevarul.