Familia vicepresedintelui Bancii Europene de Investitii, Mihai Tanasescu, s-a ales cu apartamente si dolari de pe urma unei firme egiptene implicate in recuperarea datoriilor istorice pe care tara faraonilor le avea fata de Romania. Mihai Tanasescu a fost ministru al Finantelor, reprezentant al Romaniei la FMI, director la Banca Mondiala, parlamentar, iar acum este vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii (BEI), banca Uniunii Europene. In timp ce demnitarul si-a croit cariera la nivel international, sotia sa a demarat afaceri in mall-urile din Romania, scrie Rise Project.

  • Banii Romaniei

Astfel, firma fanion a familiei Tanasescu, Omnimoda, vinde ciorapi de dama si cravate in marile centre comerciale din tara prin magazinele GoldenPoint sau Andrew's Ties. Sediul central al Omnimoda se afla in Bucuresti, in piata Unirii, intr-un apartament cu trei camere care apare, de altfel, si in declaratie de avere din 2014 a vicepresedintelui BEI. Aceeasi declaratie aflata pe site-ul BEI mai consemneaza un apartament situat in acelasi bloc de pe bulevardul Unirii.

Povestea celor doua apartamente si mai ales modul in care au intrat in proprietatea familiei Tanasescu sunt legate de istoria relatiilor dintre Romania lui Ceausescu si Egiptul celuilalt dictator, Hosni Mubarak.

Inainte de caderea regimului comunist, inginerii romani au construit pe malul Nilului combinate chimice, fabrici de ciment precum si infrastructura pentru transportul energiei electrice sau al apei. Costurile pentru aceasta munca se ridicau la aproape jumatate de miliard de dolari, bani care trebuiau recuperati, dupa epoca Ceausescu, de guvernele nou instalate la Bucuresti.

Datoriile au fost insa recuperate doar partial. Procesul de rambursare s-a desfasurat in mai multe etape si a inclus emiterea mai multor hotarari de guvern sau acorduri in anii '90.

Intre acestea se numara doua acorduri semnate in 1994 si 1996 intre statul roman si firma Kato Aromatic, companie egipteana care face comert cu mirodenii. Acese intelegeri au fost incheiate pentru recupera sumele scadente intre 1991 si 1996.

Conform Ministerului de Finante, recuperarea datoriilor intermediate de Kato Aromatic s-a facut partial, in proportie de 63, respectiv 64 la suta, insa nu cunoastem suma exacta recuperata prin intermediul firmei. Cert este ca, pana in 1994, a fost recuperat peste un sfert de miliard de dolari si ca, pentru datoriile scadente in 1989 si in 1990, coeficientii de recuperare au fost mai mari, situandu-se intre 80 si 85 la suta.

Citeste continuarea pe RiseProject.ro.