DW: Rusia incearca sa provoace "divortul" Autonomiei Gagauze de puterea centrala. Alegerile pentru guvernatorul Autonomiei Gagauze din sudul Republicii Moldova se desfasoara in conditii de amestec deschis al Rusiei in procesul electoral. Datorita acestei imixtiuni, care avantajeaza vadit candidatul sustinut deschis de Rusia, Gagauzia risca sa devina o platforma de consolidare a pozitiilor anti-europene in Republica Moldova. Seful statului, Nicolae Timofti, s-a vazut nevoit sa solicite institutiilor guvernamentale "sa intreprinda masurile de rigoare" si sa le interzica unor deputati rusi, care s-au implicat in campania electorala din Autonomia Gagauza, accesul in Republica Moldova. Saptamana trecuta, Ministerul moldovean de Externe l-a atentionat oficial pe ambasadorul rus, Farit Muhametsin, asupra sustinerii deschise de catre Moscova a unor candidati la functia de bascan al regiunii autonome gagauze, scrie Deutsche Welle.

ActualitateFoto: Colaj foto

Jardiniere de 3800 de euro bucata si chioscuri de 40.000 de euro. Cum "a ajutat" Sova Primaria Capitalei pentru 100 de euro pe ora. Dan Sova a consiliat juridic primaria lui Sorin Oprescu sa cumpere jardiniere si banci pentru parcurile din Bucuresti la preturi de cateva ori mai mari. Mai exact, in ianuarie 2009, Sorin Oprescu a semnat un contract de consiliere juridica cu firma de avocatura Sova si Asociatii pentru ca ALPAB-ul, societate a Primariei Bucurestiului, sa fie consiliata juridic contra unei sume de o suta de euro pe ora. Radu Popa, cel care a fost numit director de Oprescu la ALPAB i-a achitat casei de avocatura mai sus mentionate, pe parcursul anului 2009, nu mai putin de sase miliarde de lei vechi, aproape doua sute de mii de euro. Avocatii lui Sova au consiliat pe cei de la Parcurile Bucurestene mai bine de zece ore pe zi pentru ca ALPAB-ul sa faca cele mai ciudate achizitii, scrie Romania libera.

Cazul Mazare: Un judecator nebun sau un procuror uluitor de incompetent cu un sef siderant de prost? Procurorul care a decis sa-l duca pe Radu Mazare in fata instantei pentru arestarea preventiva si superiorul lui ierarhic, care a fost de acord cu aceasta initiativa, sunt incredibil de incompetenti sau uluitor de prosti. Daca cei de la DNA nu sunt asa, inseamna ca judecatorul care le-a respins cererea are o problema foarte grava.Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a respinge cererea DNA pentru un mandat de arestare pe numele primarului Radu Mazare, un politician cu istoricul acestui individ, este un esec urias care trebuie analizat foarte atent. Orice cerere de acest fel respinsa unui procuror tradeaza, dincolo de orice alte aspecte, o doza de incompetenta si o lipsa crasa de inteligenta, scrie EVZ.ro.

Romania face pasi timizi dar inainte in politica externa. Partea interesanta e ca in ciuda declaratiilor lui Klaus Iohannis care, la Berlin, ar fi sustinut pozitia Germaniei de a nu dota Armata Ucrainei cu arme, Romania merge inainte, dupa cum crede ea ca ii va fi mai sigur. La Kiev, l-am intrebat pe Petro Poroshenko daca Romania se afla printre cele 11 tari care livreaza deja echipamente militare Ucrainei. Nu a raspuns nici da, nici nu, doar ca ,"nu voi mentiona aceste tari,". Apoi, inainte de aceasta vizita, la Interviurile Europa FM, ambasadorul Ucrainei a explicat ca specialistii SRI (institutie desemnata de NATO sa conduca pregatirea specialistilor si securizarea cibernetica a institutiilor din Ucraina) vor merge ei in tara vecina sa-si duca misiunea la capat si nu ucrainienii vor veni aici. Numai daca ne gandim la asta dar si la faptul ca Romania e lider in acest proiect pe care l-a si finantat cu 500 de mii de euro, trag concluzia ca ne infigem bine in Ucraina. Numai informational daca avem de castigat si tot e bine, scrie Blog de reporter.ro

Procurorul general al Romaniei despre participarea la Revolutie: "Am tras, dar n-am omorat pe nimeni". In anul 2010, in cadrul unei ample campanii despre traseul urmat de Dosarul Revolutiei si Dosarul Mineriadei, ziarul "Adevarul" realiza un interviu pe aceasta tema cu Tiberiu Nitu, care in urma cu cinci ani ocupa functia de prim-adjunct al procurorului general. La vremea respectiva am discutat si despre activitatea lui Tiberiu Nitu in timpul Revolutiei din 1989, insa aceasta parte a interviului a ramas nepublicata. Acum, ea a devenit cat se poate de actuala dupa ce, la inceputul acestei saptamani, fostul presedinte Traian Basescu l-a atacat pe procurorul general. "Revolutia din decembrie 1989 m-a prins laa Televiziunea Romana. Eram militar in termen si, intrucat am facut armata la trupele de Securitate, eram repartizat, impreuna cu alti soldati de la unitatea din care faceam parte, sa asigur paza Televiziunii", a declarat Nitu pentru Adevarul.

Comentariu DW: Protestele privind BCE au gresit tinta. Multi din demonstrantii de la Frankfurt protesteaza pentru cauze nobile. Dar cine acuza Banca Centrala Europeana pentru criza si saracia din Europa nu a inteles nimic, crede Christoph Hasselbach. Oare sa-si fi planificat cu atentie dinainte protestatarii violenti de la Frankfurt manifestatiile impotriva BCE? E clar ca pentru cineva care doar la auzul cuvantului "banca" sufera de reactii anticapitaliste ocazia de marti de a protesta la inaugurarea noului sediu al BCE nu putea fi ratata. In plus, in cercurile autonome de stanga a crescut frustrarea privind pierderea masiva de importanta a miscarii Occupy/Blockupy. Astfel de evenimente pot trezi in randul militantilor speranta ca momentul Frankfurt ar putea revitaliza miscarea, scrie Deutsche Welle.

Eclipsa de soare de vineri pedepseste pacatele si ne afecteaza psihic. "Eclipsele de Soare, paradoxal, desi se vad foarte rar din acelasi loc de pe suprafata Pamantului, sunt mai dese decat eclipsele de Luna, doar ca eclipsele de Luna se vad in orice parte a globului care are Luna deasupra orizontului. Eclipsele totale de Soare, cum a fost cea de la 11 august 1999 (vizibila din Romania, n.r.), sunt destul de dese, una este si cea din data de 20 martie. Doar ca din Romania ea se vede ca eclipsa partiala de Soare. Este adevarat ca este foarte importanta, pentru ca acoperirea discului solar este de peste 50%. Dar acum trebuie sa tinem seama ca nu se va face intuneric ca la o eclipsa totala de Soare, temperatura nu va scadea foarte mult, dar totusi se va comporta Soarele ca si cum ar trece un nor compact in dreptul lui. O eclipsa de Soare are intotdeauna loc cand Luna este la faza de Luna noua. Spre deosebire de eclipsele totale de Luna, care au loc cand Luna este la faza de Luna plina. Dupa eclipsa din 20 martie urmeaza si o eclipsa totala de Luna, pe 4 aprilie. Deci ele sunt in general in echipe, in grupuri, Soare cu Luna", a explicat Magda Stavinschi pentru stirileprotv.ro.