O familie din Buzau traieste un veritabil cosmar financiar din cauza faptului ca a primit suma de 1 (un) leu drept dividende pentru niste actiuni provenite de la privatizarea in masa din timpul Guvernului Vacaroiu, relateaza Adevarul.

Buzoianca Maria Davidica, de "profesie" casnica, a primit in anul 2012 suma de 1 leu drept dividende pentru niste actiuni pe care le primise la inceputul anilor '90, in cadrul Programului de Privatizare in Masa.

Nici nu stia ca a primit dividende, intrucat nu s-a interesat niciodata de actiunile primite de la stat acum mai bine de 20 de ani.

Acum doua saptamani, fiind bolnava, a vrut sa se interneze. Cum nu are venituri, sotul sau, pensionar, a vrut sa o preia pe asigurarea sa de sanatate, astfel incat sa beneficieze gratuit de internare.

Casa de Sanatate i-a cerut adeverinta de la Fisc ca nu are venituri, insa Fiscul a instiintat-o ca nu poate fi preluata pe asigurarea sotului, intrucat are venituri: acel 1 leu primit drept dividende.

Dar asta nu e tot. Dividendele, fiind considerate venituri din investitii, atrag obligatoriu plata unei cote de 5,5% drept contributie de asigurare de sanatate.

Numai ca, potrivit legislatiei fiscale, pentru sume derizorii procentul nu se aplica la valoarea acestora, ci la valoarea salariului minim pe economie.

Asa se face ca in trei ani, leul primit in 2012 i-a adus Mariei Davidica si o datorie de aproape o mie de lei catre Fisc.

Practic, din cauza inregistrarii unui venit de 1 (un) leu, despre care nu stia nimic, Maria Davidica din satul buzoian Dealul Viei si-a pierdut dreptul de a se interna in spital pe baza contributiilor sotului si, in plus, are de platit contributii sociale de aproape 1.000 (o mie) de lei aferente acestui venit, noteaza Adevarul.