Cum dadea AVAS contracte pe banda rulanta firmei Gorghiu, Pop si Asociatii. Alina Gorghiu a negat cu vehementa faptul ca ar fi avut vreo legatura cu firma de avocatura "Gorghiu& Pop si asociatii" in perioada in care era consilier AVAS, asa cum a fost acuzata de catre Dan Sova, insa numele sau apare in erferatul mprocurorilor DNA. Conform stirispesurse.ro, presedintele PNL, Alina Gorghiu, ar fi dat contracte pe banda rulanta fimei de avocatura "Gorghiu&Pop si asociatii" in perioada in care activa ca si consilier la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutie condusa la acea vreme de catre actualul senator si coleg de din PNL, Teodor Atanasiu. Dan Sova se numara printre persoanele care au acuzat-o de acest lucru pe sefa PNL, insa aceasta a negat vreo implicare in acest sens. Potrivit sursei mentionate, numele sau apare in referatul procurorilor DNA, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

20 de ani de la tragedia aviatica de la Balotesti. Ultimele cuvintele ale copilotului, inainte cu sase secunde de prabusire: "Ba, s-a stricat ala!" In urma cu fix 20 de ani, la ora 9.11, avionul TAROM 371 Bucuresti-Bruxelles s-a prabusit langa o cale ferata din apropierea comunei Balotesti. Accidentul a intrat in istorie ca fiind cea mai mare tragedie aviatica din istoria tarii noastre. Aeronava s-a prabusit dupa doar doua minute de zbor, iar in urma accidentului au pierit 59 de persoane, printre care trei americani, un francez, doi spanioli, un thailandez, zece romani si 32 de belgieni. Atunci, reprezentantii Ministerului Transporturilor spuneau ca accidentul aviatic de la Balotesti a fost provocat de "indisponibilitatea fizica a comandantului, suprapusa pe un defect nesemnalizat al sistemului automat de tractiune (ATS - care stabileste tractiunea necesara pentru fazele de zbor prin deplasarea mecanica a manetelor de comanda a motoarelor pe o pozitie corespunzatoare), intr-o faza a zborului in care timpul ramas copilotului pentru rezolvarea celor doua evenimente nu a fost fizic sufficient", scrie Mediafax, conformAdevarul.

Gigi Becali va afla in 3 aprilie daca va fi eliberat conditionat. Tribunalul Constanta a judecat, marti, contestatia inaintata de catre procurorii anticoruptie impotriva deciziei Judecatoriei Medgidia care a admis, in 6 martie, solicitarea lui Gigi Becali de eliberare conditionata din Penitenciarul Poarta Alba. Instanta a amanat pronuntarea in acest caz pentru 3 aprilie. Gigi Becali a fost prezent, marti, la Tribunalul Constanta, unde a declarat ca multumeste magistratilor ca l-au condamnat pentru ca perioada de detentie a fost cea mai folositoare din viata sa, informeazaGandul.

Guvernul a oferit un milion de euro pentru "Cumintenia Pamantului". Mostenitorii sunt revoltati si spun ca au fost santajati. Guvernul Romaniei a oferit un milion de euro mostenitorilor "Cuminteniei Pamantului", cea mai valoroasa opera de arta de pe teritoriul tarii, evaluata in instanta la 20 de milioane de euro. Oferta i-a revoltat pe proprietarii sculpturii lui Constantin Brancusi, care sustin ca au fost santajati de membrii comisiei de negociere. Specialistii considera "Cumintenia" una dintre operele de capatai ale marelui sculptor, cel mai bine vandut artist roman din istorie. Conform mostenitorilor, oferta facuta de membrii comisiei este jignitoare. Dupa aproape 7 luni de discutii, acestia au inaintat suma de 1 milion de euro pentru sculptura lui Brancusi. Dinu Viloiu, unul dintre mostenitori: "Tara este saraca, poate sa va dea un milion. Gata, lucrarea ramane in tara. Asta a fost discutia. Au spus ca mama mea are 98 de ani, ca eu am 79 de ani. E posibil sa murim amandoi, dar avem mostenitori care n-au 30 de ani", scrieStirileProtv.ro.

DW: Cel mai dur Raport de progres al UE pentru Moldova. Seful Delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola, a prezentat luni Raportul de progres al Republicii Moldova in cadrul Politicii Europene de Vecinatate - un raport extrem de dur in care a criticat autoritatile pentru toleranta fata de coruptie si taraganarea reformelor. Potrivit raportului, Moldova se confrunta in continuare cu fenomenul coruptiei, are probleme serioase in sectorul financiar "ceea ce prezinta un risc major pentru dezvoltarea economica stabila, iar reformele stagneaza". (...) "Nu sunt progrese nici in domeniul finantarii mass media si transparentei proprietatii media. Multe entitati sunt concentrate si supuse interferentelor politice", a mentionat Pirkka Tapiola, anuntaDeutsche Welle.

Regulamentul olimpiadelor scolare: poti sa iesi primul pe judet si sa nu te califici la faza nationala. In Romania anului 2015 exista doi adolescenti carora li se ia dreptul de a participa la Olimpiada Nationala de Informatica din pricina unor regulamente tampite. Este vorba despre doi elevi din clasa a X-a de la Colegiul Tudor Vianu din Bucuresti, care, desi au luat punctajul maxim la faza pe municipiu, nu pot participa la faza urmatoare a concursului, cea nationala. Participarea lor sta in varful pixului unor angajati ai Ministerului Educatiei, care ar putea suplimenta doua locuri, dar ii opreste regulamentul si miserupismul. Tara noastra este in fruntea clasamentului in ceea ce priveste performantele obtinute la olimpiadele internationale de informatica, ocupand locul patru, dupa Rusia. Si la fel de bine stam si la medaliile obtinute anual de elevii care participa la astfel de concursuri. De exemplu, anul trecut romanii au obtinut o medalie de aur, doua de argint si una de bronz. Doar ca aceste clasamente sunt aduse in discutie doar atunci cand oficialii vor sa se umfle in pene. Altminteri, vine regulamentul care bate orice clasament, informeazaVice.com.

Ioana Marina Popovici, condamnata in dosarul "Trofeul calitatii", va fi eliberata conditionat. Ioana Marina Popovici, una dintre persoanele condamnate in dosarul "Trofeul calitatii" alaturi de fostul premier Adrian Nastase, va fi eliberata conditionat, in urma unei decizii definitive data de Tribunalul Prahova. Potrivit portalului instantelor de judecata, magistratii de la Tribunalul Prahova au respins, marti, ca nefondata contestatia formulata de procurorii DNA impotriva sentintei din 19 februarie a Judecatoriei Ploiesti, care a constatat ca sunt indeplinite conditiile pentru liberarea conditionata a Ioanei Marina Popovici, incarcerata la Penitenciarul Targsor, si a admis cererea condamnatei, dispunand punerea ei in libertate, scrieEVZ.

Controverse: dacii, un popor evoluat sau un trib barbar? Stramosii nostri detineau unelte sofisticate si aveau constructii impunatoare, iesite din comun. Considerati de catre unii istorici occidentali drept un popor barbar, dacii aveau un nivel de dezvoltare avansat: unelte din fier, unele realizate de mesteri cunoscuti ai timpului, constructii fortificate realizate cu sprijinul unor mester greci sau romani. De asemenea, sistemul de aparare era bine pus la punct, iar dacii aveau un calendar propriu. Reputatul istoric Hadrian Daicoviciu aduce argumente solide, in lucrarea "Dacii si civilizatia lor", in sprijinul ideii ca nivelul de dezvoltare al poporului dac era unul ridicat. Acesta a facut o serie de cercetari cu privire la perioada de 200 de ani de dinaintea cuceririi teritorilor dacice de catre Imperiul Roman, anuntaAdevarul.