Alesii arestati inca primesc bani de la Parlament. Deputatii si senatorii aflati in arest preventiv incaseaza cate 10.000 de lei pe luna. Sunt banii destinati cabinetelor parlamentare din teritoriu. In acest moment, aceasta este situatia in care se afla Elena Udrea, Darius Valcov si Theodor Nicolescu. Si mai controversat este cazul deputatului UDMR Marko Attila, plecat din tara de cel putin trei luni si care incaseaza atat banii pentru biroul parlamentar, cat si indemnizatia lunara. In ianuarie si februarie, Camera Deputatilor a virat in contul deputatului UDMR Mako Attila indemnizatii de aproape 8.000 de lei. Alti 20.000 de lei au fost destinati biroului din teritoriu al deputatului urmarit penal in doua dosare de coruptie si plecat in Ungaria inca de la sfarsitul anului trecut. Potrivit unor surse, Marko Attila ar fi primit si bani pentru transport, desi este in Budapesta, informeaza digi24.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Mica evaziune cat Casa Poporului. Cine a pus un gard inalt intre Casa Poporului si poporul ei nu trebuie judecat prea aspru. Daca n-ar fi turnat niste insi beton armat, probabil ca gardul s-ar fi ridicat de unul singur din valuri de aroganta revarsate de sub costume scrobite, din gheme de dispret desirate in urma lor. Sau, in locul gardului langa care Valeriu Zgonea si-a dat masura adecvarii pozandu-se, cu ciocan si lavaliera, langa Roger Waters, s-ar fi cascat natural un hau. Am facut daunazi un experiment. Povestea incepe la o coada. Sirul de oameni fel de fel, parlamentari, functionari ori ziaristi, serpuieste in spatele bufetului de la Camera Deputatilor. Dupa tejghea, o doamna si un domn cu uniforme terne impart cafele cu lapte de 2 lei, prajituri de 3,5, felii de chec copt in cofetaria Casei si cefe de porc taxate dupa greutate si sub pretul pietei de peste gard. Din portofele Furla sau direct din buzunarul jeansilor, banii nu au culoare politica si nici miros. Se invart la repezeala fara sa ceara nimeni bon fiscal. Integral in Adevarul.ro.

Colectia "Biblioteca pentru hoti". Gigi Becali, ultimul mare clasic al puscariilor, s-a apucat sa scrie dupa ce a ajuns la "facultate". Literatura din inchisoare a devenit deja o moda printre detinutii cu notorietate, multe nume celebre apeland la acest subterfugiu pentru a-si scurta perioada petrecuta in spatele gratiilor. Numele celebre din sport sau politica s-au transformat dupa condamnari si in autori ai mai multor carti, singurul scop fiind acela de a beneficia de o scadere a pedepsei. Daca unii autori, gen Adrian Nastase, Nicolae Mischie sau George Mencinicopschi, au scris carti si inainte de a suferi privatiuni de libertate, altii, gen Gigi Becali, Meme Stoica, Gica Popescu, Sorin Ovidiu Vantu sau Sorin Apostu, si-au descoperit talentul dupa ce judecatorii au pronuntat sentintele in cazul lor. Din penitenciar, o intreaga pleiada de autori celebri, nu prin scriitura, ci prin rezonanta numelor, incearca sa convinga judecatorii ca merita sa plece acasa mai devreme, scrie gandul.info.

Dupa opt ani de la operatiunea Otopeni, statul va plati despagubiri de peste 900.000 de euro. "Mai pot fi si erori judiciare", sustine unul din vamesii acuzati de DNA si achitati de instanta. Dupa achitarile in masa pentru lotul de vamesi, cel putin de la Otopeni, statul trebuie sa le plateasca acestora salariile pe opt ani, timp in care au fost judecati. Motivarea judecatorilor de la Curtea de Apel Ploiesti nu este inca gata. EVZ a aflat povestea unuia dintre vamesii care au fost retinuti si judecati timp de opt ani in dosarul mitei de la vama Otopeni. Descinderi cu mascati, sur volari cu elicopterul, luni intregi de filaje, ofiteri sub acoperire, dosare stufoase si, nu in ultimul rand, interceptari spumoase in ceea ce s-a vrut a fi cel mai rasunator dosar de coruptie din vami si frontiere. Imaginile in care procurorii si politistii mascati au descins dimineti intregi in vamile de la Otopeni, Moravita, Albita, Siret si Naidas, ridicand in catuse zeci de lucratori vamali, sunt de neuitat.

Paradoxul saracei comune bogate Licurici, aflata pe cel mai mare zacamant de gaze din Romania. "O sa avem gaze daca ne da primarul multa fasole". Localnicii din comuna Licurici traiesc pe cel mai mare zacamant de gaze din Romania, insa nivelul de civilizatie este ca in urma cu o suta de ani. In Licurici nu exista nici retea de alimentare cu gaze si nici macar o conducta de apa. In schimb, unii dintre localnici incaseaza chirii de pe urma terenurile ocupate de sondele de gaze, care furnizeaza o mare parte din combustibilul necesara Romaniei. Localnicii nu se pot bucura de bogatiile din subsolul comunei in care traiesc. Nu au gaze, desi stau pe cel mai mare zacamant din tara, si nici apa, desi panza freatica nu este la mare adancime, relateaza Adevarul.ro.

Povestea unei generatii compromise: In patru ani, peste 13.000 de copii din Romania au fost infectati cu HIV. Era numita de regimul comunist "boala Occidentului decadent", iar existenta ei pe teritoriul Romaniei era de neconceput. Cu toate acestea, acum 30 de ani, o echipa de medici punea primul diagnostic de SIDA din Romania. Doar patru ani mai tarziu, cea mai mare epidemie de HIV din Europa avea sa imbolnaveasca peste 13.000 de copii in spitalele romanesti. Sistemul medical aflat la pamant si lipsa cunostintelor despre acest virus au facut ca peste jumatate dintre cei infectati sa moara in conditii mizere. Cei care au supravietuit inca lupta, nu doar cu boala, ci si cu fricile si prejudecatile celor din jur. Un documentar care prezinta povestea ultimei mosteniri lasate de Ceausescu: generatia HIV. Un reportaj digi24.ro.

INTERVIU. Mihai Florea, fotograful anului in Australia "In loc sa-mi cumpar un Harley Davidson sau o masina sport rosie, mi-am cumparat un aparat foto". Juriul a ales castigatorii dupa ce a vazut nu mai putin de 7500 de fotografii artistice, realizate de fotografi semiprofesionisti si amatori din toata Australia. Pe langa adjudecarea celui mai ravnit premiu, Mihai Florea a fost desemnat castigator si la categoria pentru fotografii alb-negru. N-am facut deplasarea pana la Melbourne, dar am ajuns la el gratie celor de la Australian Photography Magazine. In interviul acordat Romaniei libere, Mihai Florea vorbeste despre drumul sau in fotografie, minimalism, arhitectura, modele, peisaj, Bucuresti si despre ce a convins juriul sa ii acorde marele premiu.

DW: O reforma la nimereala. Promovand o reforma electorala fara niciun studiu prealabil, partidele actuale nu fac decat sa pregateasca calea unor evolutii incontrolabile. Cel putin teoretic, extremele vor primi un ajutor neasteptat. Proiectul noii legi electorale da impresia ca doreste sa intinda covorul rosu noilor veniti, partide mici, tinere, care ar contine in miezul lor adevarul lumii viitoare. Sloganul "PSD=PNL=PDL=aceeasi mizerie" pare a fi avut castig de cauza, chiar in sanul vechilor grupari dezavuate. In sens tehnic, partidele ar putea fi infiintate cu numai 3 membri, iar pragul electoral a fost coborat la 3%. De asemenea noile grupari nu ar mai trebui sa-si bata capul cu strangerea de fonduri, caci ele vor veni, confortabil, din impozitele contribuabililor, scrie Deutsche Welle.