Bagi 1 leu şi scoţi 500. Cât au câştigat sponsorii oficiali ai partidelor din contracte cu statul, în 2014. De la o campanie electorală la alta, partidele ajung să expună public tot mai puţine companii care le susţin financiar şi tot mai puţini bani. Pe scările DNA sau în sălile de judecată a unor mari dosare de corupţie se vede însă dimensiunea finanţării „la negru” a drumului către Palatul Cotroceni. Doi ani cu mize politice la fel de mari, 2009 şi 2014, lasă în urmă imagini complet diferite ale banilor pe care partidele i-au învârtit pentru a-şi face drum către funcţia de preşedinte, scrie Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Interviu cu președintele Consiliului Concurenței: "Cazul fraților Micula, un experiment făcut pe pielea noastră". România este prinsă la mijloc între decizia Curții de Arbitraj de la Washington și aceasta a Comisiei Europene, cea din urmă solicitând recuperarea ajutorului de stat acordat celor doi oameni de afaceri "suedezi": Ioan şi Viorel Micula(n.red. - frații Micula au beneficiat de o serie de facilități fiscale, în baza unui tratat bilateral româno-suedez, încheiat cu mulți ani înainte ca România să devină stat membru al UE, aceștia venind în țara noastră ca investitori străini, din Suedia). Integral in Romania Libera.

Dosarul "George Scutaru". Efectul șpăgii de 170.000 de euro: PNL Buzău a obținut cel mai bun rezultat din istorie. Cu publicitate cumpărată din mită, organizația liberală din Buzău a ajuns în 2008 pe podimul partidului, ea a fost întrecută doar de colegii din Giurgiu, Călărași și Botoșani. Mita de 170.000 de euro, investită de baronul de Buzău, Cristinel Bîgiu și de fostul consilier prezidențial, George Scutaru, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2008, a fost cu folos, sustine EVZ.

"Frank Timiş a invadat Coasta de Fildeş şi Burkina Faso". Substraturile răpirii unui român care lucra pentru Timiş în Africa şi legătura cu Legiunea Străină. Iulian Gherguţ, un român care lucra în Burkina Faso ca ofiţer de securitate la o societate minieră a controversatului miliardar Frank Timiş, a fost răpit sâmbătă de tuaregi şi dus în Mali, unde zone vaste sunt controlate de grupări teroriste. Capturarea unui străin pentru a cere recompensă n-a fost însă singurul motiv al atacatorilor: aceştia s-au asigurat totodată că distrug mina, în contextul în care localnicii sunt furioşi pe Timiş, dezvaluie Adevarul.

Votul nu este o lozincă: O instanţă din România obligă guvernul Ponta să aplice o lege pe care o încalcă. Gândul l-a întrebat în urmă cu patru luni pe premierul Victor Ponta de ce nu organizează alegeri parţiale pentru mai multe consilii judeţene rămase fără preşedinte, în primăriile vacante, dar şi în anumite colegii parlamentare, deoarece legea este clară în acest sens. Replica premierului a fost: „Este opinia dumneavoastră”. Primul-ministru a adăugat că aşteaptă decizia unei instanţe de judecată în acest caz pentru a organiza alegeri. O asemenea decizie a venit, vineri, din partea unei instanţe din Cluj, care a decis că Guvernul este obligat să organizeze alegeri pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, post rămas vacant din 6 octombrie 2014, aflam din Gandul.

Sondaj. PSD: în picaj, dar la putere. PNL - pe val, dar tot în opoziție. La patru luni de la prezidențiale, PSD a ajuns la zece procente în spatele PNL. Partide precum UNPR, PC, PLR și PMP nu trec pragul electoral, iar mai recent anunțatele M10, PND sau PPR nici măcar nu sunt pomenite. Totuși, realitatea contrazice dur cifrele sondajelor: Victor Ponta continuă să fie premier, iar social-democrații dețin încă majoritatea în Parlament tocmai cu ajutorul formațiunilor de 1-3%, anunta Romania Libera.

Va reuşi Grecia să divizeze UE prin apropierea de Rusia? Grecia negociază de mai multe săptămâni cu creditorii săi în vederea primirii de noi ajutoare financiare. Până acum, cu oarecare succes. În acest context tensionat, premierul Tsipras va merge în Rusia, spre nemulţumirea multor politicieni europeni. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, nu apreciază deloc apropiata vizită a premierului grec, Alexis Tsipras, la Moscova. Schulz a avertizat despre riscul unei divizări a Uniunii Europene din cauza crizei elene, noteaza Deutsche Welle.

Zeama lunga cu o urma de carne - meniul de 5 lei/ zi al bolnavilor internati. Pe ce mizeaza statul pentru cheltuieli mai mici. O zeama lunga, paine, paste si o urma de carne. Ce poate sa primeasca la trei mese si doua gustari un pacient internat, cand statul roman da pentru el o suma ridicola - 5, 6 sau 8 lei pe zi? Mai nimic, recunosc reprezentatii Ministerului Sanatatii, care au cerut majorarea acestor alocatii de hrana, neschimbate din 2008. In timp ce finantistii mizeaza ca faptul ca toti bolnavii ar primi mancare de acasa, doctorii spun ca tratamentul poate esua daca hrana nu e adecvata, potrivit Stirile Pro Tv.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu despre evenimentele din 1989: Generalul Milea a fost omul lui Ceaușescu de la început până la sfârșit! Istoricul Alex Mihai Stoenescu a vorbit, în emisiunea "Lumini și umbre" de la B1 TV, despre "Institutul Revoluției lui Iliescu" și a dezvăluit că, în tinerețe, Nicolae Ceaușescu participa la ședințele Mișcării Legionare, alături de fratele său. Integral in EVZ.

Cum vrea Tăriceanu să-i lase în ofsaid pe liberali. După ce PNL a contestat la CCR un articol din Statutul deputaţilor şi senatorilor, referitor la imunitatea parlamentară, Călin Popescu Tăriceanu şi-a chemat colegii din vacanţă pentru a îndrepta rapid lucrurile, tocmai pentru a lăsa Curtea fără obiect. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a chemat pe parlamentari din vacanţa de Paşte pentru a modifica Statutul deputaţilor şi senatorilor. De unde această grabă? Raspunsul in Adevarul.