Gheorghe Stefan la un pas de eliberarea din temnita dupa ce a inceput sa colaboreze cu procurorii. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ieri ca Gheorghe Stefan, aflat in arest preventiv de cinci luni, sa fie trimis in arest la domiciliu. Cu toate acestea, fostul lider PDL Neamt nu va fi eliberat, procurorii avand 48 de ore pentru a cere anularea deciziei. De-abia dupa verdictul de la contestatie, in situatia in care instanta isi mentin decizia, Stefan va fi trimis acasa. Primarul suspendat din Piatra Neamt este implicat in celebru dosar Microsoft, fiind cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru dare de mita si trafic de influenta. Magistratii au admis cererea sa dupa ce acesta a inceput sa colaboreze cu procurorii. Insa, Stefan nu va fi pus in libertate, pentru ca procurorii pot face contestatie. Termenul de contestare de catre DNA este de 48 de ore. Conform unor surse judiciare, Gheorghe Stefan a recunoscut, in fata instantei, acuzatia de trafic de influenta din Dosarul Microsoft, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Spital din Romania, obligat sa acorde peste 88.000 de tichete de masa. Spitalul de Urgenta din Barlad este obligat de Curtea de Apel Iasi, printr-o sentinta definitiva si executorie, sa acorde retroactiv peste 88.000 de tichete de masa unui numar de 630 de salariati, membri de sindicat, care au dat in judecata unitatea medicala dupa taierea acestui drept. Cei 630 de salariati ai Spitalului de Urgenta din Barlad, membri ai Sindicatului "Sanitas" Vaslui, au castigat in instanta, printr-o sentinta definitiva, procesul intentat conducerii unitatii medicale dupa ce aceasta a decis, in martie anul trecut, sistarea acordarii tichetelor de masa, transmite corespondentul Mediafax. Astfel, Curtea de Apel Iasi a obligat Spitalul de Urgenta din Barlad sa acorde retroactiv tichetele de masa din perioada martie-octombrie 2014, ceea ce inseamna ca fiecare salariat are de primit, in medie, 140 de tichete de masa, anuntaGandul.

Falimentul Caritas. Schema care a aratat gradul de prostie si de hotie al romanilor. In 1994, visul frumos al imbogatirii fara munca s-a spulberat pentru milioane de romani. Caritas a insemnat primul mare sistem de escrocare a populatiei. A fost, insa, numai inceputul. In prima jumatate a anului 1993, Caritas devenise atat de popular incat ziarele publicau stiri despre gasti de copii care se jucau de-a Caritasul prin scarile de bloc, investind banii de buzunar si restul de la paine. La televiziunea publica, Mihai Tatulici populariza Caritasul la "Veniti cu noi pe programul 2", iar ziarele scriau si de bine, si de rau, dar scriau zilnic despre "Minunea de la Cluj". Discotecile de pe litoral erau pline de imbogatiti peste noapte la Caritas. Se aduceau masini din Germania, pretul apartamentelor din Cluj-Napoca sarea in aer, iar despre "creierul Caritasului", Ioan Stoica, se vorbea ca despre un mare filantrop, comparabil cu George Soros, informeazaAdevarul.

Campanie electorala pe datorie. Datoriile acumulate de partide scot la iveala sistemul legislativ precar in materia finantarii partidelor politice. Acesta permite cheltuieli in campaniile electorale cu mult mai mari decat veniturile realizate, fara un control riguros din partea autoritatilor. Dovada: cele mai dure sanctiuni au vizat-o pe Monica Macovei, care a apelat la micii donatori. Astfel, la alegerile prezidentiale din 2014 candidatii au cheltuit 32.230.685 de lei, conform raportului Autoritatii Electorale Permanente (AEP) pe 2016. Pentru finantarea campaniei au fost obtinute venituri de 15.222.566 de lei, cu 17.008.119 de lei mai putin comparativ cu cheltuielile. La euroalegeri cheltuielile au devansat veniturile cu aproape noua milioane lei, scrieRomania Libera.

Povestile persoanelor care au primit o noua sansa la viata datorita organelor primite de la Dora. "Ii multumim din suflet". In saptamana patimilor, Dora, fata de 16 ani, din Timis lovita cu masina de un tanar si lasata sa agonizeze pe sosea, a plecat la ingeri. Luni seara, ea a intrat in moarte cerebrala, iar parintii ei au luat decizia nobila ca organele ei sa fie prelevate si sa poata salva alti oameni suferinzi. Ficatul si rinichii au ajuns deja la centrele de transplant din Bucuresti si Cluj. Pacientii nu stiu cum sa le multumeasca parintilor indurerati, care-si plang fata, dar sunt convinsi ca o parte din ea va trai prin oamenii salvati. Dora, ajunsa in coma la spital dupa ce a fost lovita de o masina pe marginea drumului, nu a mai avut putere sa lupte pentru viata. Luni seara, medicii le-au dat parintilor vestea dureroasa ca fata lor a intrat in moarte cerebrala. Indurerati pana la cer, oamenii au gasit totusi puterea sa faca un gest minunat: si-au dat acordul sa ii fie prelevate organele, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Justitia, legata la un singur ochi. Inca nu avem o justitie independenta, scuturata de samarul politic, asa cum declama cam toata lumea romaneasca si cum, in buna masura, consemneaza rapoartele ultimilor ani ale Comisiei Europene. "Aceasta faza intensa de lupta anticoruptie e urita, foarte urita, iese la suprafata tot ce a fost si este mai rau si mai urit in politica romaneasca, insa va asigur ca fara aceasta faza nu putem sa ne facem bine", a spus presedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, la sorocul perioadei de gratie de o suta de zile. La acelasi bilant presedintele s-a aratat dezamagit ca "partidele si Parlamentul nu au realizat ce au promis", anume simplificarea procedurilor parlamentare in situatiile in care Procuratura Generala solicita aviz pentru inceperea urmaririi penale sau arestarea preventiva a parlamentarilor sau ministrilor cercetati penal. La finalul lunii ianuarie, in urma unor intilniri cu liderii partidelor parlamentare, presedintele anunta ca "s-a ajuns la un consens" privind simplificarea acestor proceduri, informeazaDeutsche Welle.

DNA il cerceteaza pe directorul Radioului dupa ce si-a acordat un salariu de 12.000 de lei pe luna din fonduri europene. Directia de Lupta Antifrauda - DLAF a transmis Sindicatului Unit al Salariatilor Radio Romania o adresa prin care arata ca "in urma verificarilor efectuate a fost sesizata Directia Nationala Anticoruptie - Sectia combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie pentru derularea cercetarilor sub aspectul savarsirii unor fapte de natura penala". Pe 18 noiembrie 2013, Sindicatul din Radio Romania a depus o plangere la DNA prin care solicita cercetarea presedintelui - director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, deoarece acesta s-a angajat pe sine insusi in functia de coordonator institutional, pentru un salariu lunar de 12 000 lei, primind, in acelasi timp, si salariul de presedinte-director general al institutiei, scrieEVZ.

Drumul Luminii Sfinte de la Ierusalim pana in ultimul catun din Romania. Sambata seara, pe 11 aprilie 2015, o delegatie a Patriarhiei Romane condusa de Preasfintitul Parinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, va aduce Lumina Sfanta de la biserica Sfantului Mormant din Ierusalim cu un avion special, informeaza un comunicat al Patriarhiei. Acesta este cel de-al saptele an consecutiv cand delegatii Patriarhiei Romane calatoresc 3.224 kilometri cu avionul pentru a aduce Lumina Sfanta de la Ierusalim la Bucuresti, cu un avion special. Lumina de la Ierusalim trebuie apoi sa ajunga in ultimul sat din tara in cateva ore. Protoieriile din Arhiepiscopia Bucurestilor si alte eparhii ale Patriarhiei Romane din tara trimit delegati la Salonul Oficial al Aeroportului International Henri Coanda sambata seara, in jurul orei 19.00, pentru a primi Lumina Sfanta de la Ierusalim, care va fi oferita apoi preotilor si credinciosilor. De la Aeroportul International Henri Coanda, Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi dusa cu avioane de mici dimensiuni la Bacau, Iasi, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu-Mare si Timisoara pentru comunitatile de credinciosi ortodocsi din aceste regiuni ale tarii, informeaza Patriarhia Romana intr-un comunicat, anuntaGandul.