Ioana Basescu, fiica fostului presedinte Traian Basescu, a le-a spus judecatorilor ca sechestrul pus pe terenurile de la Nana o impiedica sa le lucreze si implicit sa castige bani din agricultura, adaugand ca aproape toti banii pe care ii castiga din munca de notar se duc pe rata la banca, se arata in documentul prin care intanta motiveaza decizia de a mentine sechestrul asigurator impus pe cele 271 de hectare de teren din judetul Calarasi, informeaza Romania TV.

Ioana Basescu (foto arhiva)Foto: Rompres

"In prezent, petenta are de rambursat institutiei bancare 4.487.589,7 RON, adica aproximativ 1.000.000 EUR. Rata medie lunara este de 22.077,78 RON, epuizandu-si aproape integral veniturile", se arata in motivarea deciziei instantei privind contestatia depusa la sechestru.

Fiica fostului presedinte a sustinut in fata instantei ca banca ar putea sa o lase fara terenuri. CEC ar putea cere supragarantii pentru ca terenurile de la Nana cu care Ioana Basescu a girat sunt acum sechestrate, iar banca nu mai are o garantie pentru creditul de peste 1 milion euro.

"In masura in care, in urma instituirii abuzive si nelegale a acestui sechestru, banca va considera ca garantia ii devine ineficace, va solicita alte supragarantii, pe care nu i le va putea furniza, moment in care va putea denunta contractul de credit, cu consecintele si sanctiunile aferente. Situatia ii va genera pierderi financiare considerabile si irecuperabile, situatie cel putin injusta, daca nu bizara, dat fiind faptul ca niciunuia dintre suspecti procurorul nu i-a instituit nicio masura, iar petentei, persoana fara o calitate incriminanta, i-a indisponibilizat 271,54 ha", a argumentat fiica presedintelui in fata instantei.

Tribunalul Calarasi a respinsin data de 5 martie contestatia depusa de Ioana Basescu impotriva masurii asiguratorii dispuse de procurori asupra terenului din comuna Nana. Procurorii au dispus sechestru pe 147 de titluri de proprietate, printre care si terenul fiicei fostului presedinte Traian Basescu, anunta TVR 2. Procurorii sustin ca s-au comis ilegalitati in momentul comasarii a peste 200 de ha de teren.

"Respinge contestatia formulata de petenta Basescu Ioana impotriva Ordonantei nr.236/P/2014 emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la data de 16.02.2015 in dosarul nr.236/P/2014- Obliga contestatoarea la 300 lei cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva. Data in camera de consiliu si pronuntata in sedinta publica", se arata in solutia pe scurt publicata de Tribunalul Calarasi.

Ce presupune sechestrul asigurator:

  • Ioana Basescu nu are drept de dispozitie asupra terenurilor si nu le poate vinde
  • Proprietarul are insa posibilitate sa-l cultive si sa obtina in continuare beneficii de pe urma terenului (uzufructul)

In cazul in care Instanta va constata ca acea comasare s-a facut in mod ilegal, terenurile vor reveni la situatia juridica din acel moment, familia Basescu va pierde proprietatea, dar se va putea intoarce cu pretentii in Instanta impotriva vanzatorilor pentru a-si recupera suma platita.