Sondaje. Religiozitatea, in scadere. Romanii cu studii medii, de doua ori mai bisericosi decat cei cu studii superioare Doar 77% din romani se mai declarau religiosi anul trecut, fata de 85% in anul 2005, potrivit celui mai recent sondaj international despre gradul de religiozitate, realizat de Gallup. Mai mult, un alt sondaj, realizat in acest an de Avangarde, arata ca doar 54% din romani se considera "in mare masura" sau "in foarte mare masura" religiosi. In 2005, circa 85% din romani se declarau "religiosi, sub nivelul din Kenya (89%), dar peste cel din Pakistan (78%), potrivit Global Index of Religion and Atheism (GIRA), publicat de WIN-Gallup International. Sapte ani mai tarziu, acelasi sondaj arata ca Romania depasise Kenya, Irak-ul si Afganistanul, clasandu-se pe locul 6 in lume, cu 89% din populatie autoidentificandu-se "religioasa" (GIRA 2012), scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Harta influentei in Europa. Romania, periferia si urgenta nationala: "Avem nevoie de 5.000 de romani la Bruxelles si 25.000 de experti acasa" La opt ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si cu patru ani inainte de a prelua presedintia rotativa a Consiliului, scaunul Romaniei de la masa celor 28 este in continuare prea mare raportat la potentialul ei de influenta si interese. Desi e a saptea tara ca numar de locuitori din UE, Romania ramane codasa la numarul de functii de conducere in institutiile europene, arata o centralizare realizata de Bruegel, un think-tank economic din Belgia. Doar sase state membre au o performanta mai proasta la acest capitol, insa sunt de 3,7 pana la 15 ori (chiar 37 de ori, daca ne referim si la Luxemburg) mai mici decat tara noastra. Aceasta inseamna ca mergem dupa indicatiile altor tari, in special ale Germaniei si Marii Britanii, doua tari care, in ciuda contextului economic din Europa sau a valului de euroscepticism creat de criza economica, au stiut sa isi promoveze cat mai multi cetateni in functii importante in UE, scrie Gandul.

Campania "Medicul de garda". Scandalul care rupe Romania in doua . Vaccinul care a omorat doi bebelusi in Franta, il facem sau nu? Agentia Nationala a Medicamentului din Romania a emis, recent, o avertizare cu privire la administrarea vaccinului Rotarix, dupa ce institutia omonima din Franta a facut public un raport privind efectele adverse ale acestuia. Parerile expertilor despre acest vaccin produs de Glaxo Smith Kline, optional in Romania, sunt impartite. Scandalul legat de sanctionarea parintilor care refuza vaccinarea copiilor a impartit parintii in doua, asmutindu-i unul impotriva altuia. La randul lor, avocatii se cearta pe intaietatea dintre dreptul la integritate fizica si dreptul la sanatate, scrie EVZ.

Romania incepe procedura de achizitie pentru a doua escadrila de avioane de lupta Ministerul roman al Apararii va incepe procedura de achizitie pentru cea de-a doua escadrila de avioane de lupta, a anuntat astazi ministrul Mircea Dusa. "Vom incepe procedurile privind achizitia celei de-a doua escadrile de avioane multirol", a spus Dusa. Ministrul a facut aceasta precizare cu prilejul vizitei sale la Baza 71 Aeriana Campia Turzii, unde se desfasoara exercitiul militar romano - american "Dacian Thunder 2015". Romania a cumparat deja prima escadrila de avioane F-16, second-hand, din Portugalia, de fabricatie americana. "Avioanele F-16 vor veni incepand cu anul viitor, deja realizam o mare investitie la baza aeriana de la Fetesti, tot de modernizare si inzestrare si crearea infrastructurii necesare pentru avioanele F-16", a precizat astazi Mircea Dusa, scrie Romania Libera.

Moldova: Alegerile anticipate sunt foarte posibile Puterea a pierdut sprijinul popular si a subminat vectorul european. Partidele care detin puterea in Republica Moldova (Partidul Liberal-Democrat si Partidul Democrat) au pierdut cate jumatate din sustinatori in ultimele 4 luni, iar Partidul Liberal, trimis in opozitie de PLDM si PD, si-a dublat, practic, numarul de sustinatori. Asa arata datele sondajului Barometrul Opiniei Publice facut public joi la Chisinau. Dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Partidul Liberal-Democrat si Partidul Democrat au preferat o alianta minoritara sustinuta de comunisti decat o coalitie pro-europeana sigura cu Partidul Liberal, scrie Deutsche Welle.

Ce sanse au romanii astazi sa obtina viza pentru Statele Unite Statele Unite isi deschid portile pentru tot mai multi romani, dar nu vor inca sa elimine vizele. Daca o vacanta in SUA nu mai ridica probleme pentru romani, stabilirea definitiva in Statele Unite ramane inca un deziderat greu de atins. Pentru prima data in istoria recenta a Romaniei, rata de refuz pentru obtinerea vizei temporare pentru SUA a scazut sub 10%, potrivit statisticilor ambasadei americane. Chiar si asa, ca romanii sa poata circula liber in Statele Unite, aceasta rata ar trebui sa scada sub 3%, sustine consulul general in Romania, Henry Leighton, informeaza Adevarul.

Moldova vrea sa se inarmeze. Militarii de peste Prut au venit in Romania sa se antreneze Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a convocat marti pe ministrul Apararii, Viorel Cibotaru, si pe seful Marelui Stat Major, generalul Igor Gorgan, pentru a discuta despre consolidarea capacitatii de aparare a tarii. Moldova are in plan achizitia de armamente noi si moderne. Incepand de joi pana la sfarsitul lunii aprilie, un pluton de militari moldoveni se antreneaza in Romania, in cadrul exercitiului NATO "Wind Spring 15", alaturi de romani, americani si britanici. Presedintia Moldovei informeaza ca cei trei inalti oficiali s-au intalnit pentru a discuta despre capacitatea de aparare a tarii. Generalul Igor Gorgan, seful Marelui Stat Major, i-a raportat sefului statului despre pregatirea exercitiului tactic "Scutul nordic 2015", programat pentru luna aprilie, in cadrul caruia "ar urma sa fie efectuate trageri demonstrative de lupta pentru a fi testata pregatirea, organizarea si relationarea interna a efectivului militar", scrie Gandul.