Ca in bancurile cu militieni. Politistii fac cheta ca sa isi cumpere girofaruri din Obor. Noile autoturisme Dacia Logan achizitionate de Ministerul de Interne nu au fost prevazute cu rampe luminoase. Din aceasta cauza, agentii de la Ordine Publica si de la Rutiera nu pot urmari infractorii. Mult laudatele masini cu care au fost dotate structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au o problema: nu au fost prevazute cu girofaruri. Le putem vedea atat prin Bucuresti, cat si prin judete. O buna parte sunt destinate serviciilor operative, gen Serviciul Omoruri sau Economic, care nu ar necesita sistemul de lumini. Insa, multe autospeciale primite de la MAI au fost repartizate de catre sefii inspectoratelor judetene de politie sau din Politia Capitalei la Rutiera si la Ordine Publica, servicii la care masinile trebuie sa fie echipate cu rampe de lumini si sirene pentru a putea sa se deplaseze la o sesizare 112, in misiune. "Contractul de achizitie a fost incheiat la sfarsitul anului 2014 si a fost semnat de responsabili MAI de la directiile Logistic, Finandciar si Juridic care au omis sa precizeze ca pe autospeciale se poate amplasa girofarul si sistemul acustic", sustine Cosmin Andreica, de la Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP), scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Reactii dure dupa ce concubinajul intre homosexuali a fost avizat de deputati: Nu vrem o tara in care barbatii si femeile vor fi inlocuiti de un "Om Nou". Parlamentul Romaniei este aproape de adoptarea parteneriatului civil intre doua persoane, indiferent de sex, dupa ce marti, 21 aprilie, Comisia deputatilor pentru munca si protectie sociala a avizat favorabil acest proiect de lege. La ultimele recensaminte, aproape 1 milion de romani au declarat ca traiesc in concubinaj. Decizia Comisiei parlamentare a scandalizat, insa, deja o parte a societatii civile, dar si reprezentanti ai Bisericii. Ideea a fost lansata in aprilie 2013 la Constanta, starnind controverse aprige. Parteneriatul civil este un contract incheiat in fata unui notar public intre doua persoane adulte de sex diferit ori de acelasi sex, care consimt sa convietuiasca "in baza afectiunii, respectului si sprijinului reciproc si a egalitatii in drepturi". Practic, el ar legaliza "uniunea consensuala", popularul concubinaj in care traiesc aproape 1 milion de romani. Aici ar interveni marea schimbare: de acelasi drept ar beneficia si cuplurile de acelasi sex, anuntaAdevarul.

Ponta reinventeaza super-pensionarii. Guvernul a aprobat, ieri, un proiect de lege prin care se revine la pensiile speciale ale militarilor si ale celor din sistemul de ordine publica si siguranta nationala. Consultantii fiscali spun ca este o decizie electorala, fara "acoperire financiara, urmatoarele guverne urmand sa acopere gaura de la buget. Desi premierul Victor Ponta neaga ca ar fi vorba despre pensii speciale, practic se renunta la principiul contributivitatii, prin care cuantumul pensiei este stabilit in functie de contributie si stagiu. "Nu sunt pensii speciale, sunt pensii... doar indreptam greselile din trecut si era necesar acest lucru. Am mai indreptat o parte din pensiile militarilor. De-acum va fi un sistem foarte clar, aplicat in orice tara NATO si UE, care stabileste o stabilitate si predictibilitate pentru cei care fac serviciul militar", a declarat Ponta, informeazaRomania Libera.

"Ziua cartitei". Expertul adus in Romania sa ajute DNA si DIICOT sa elimine blaturile din fotbal. Cat costa un meci aranjat. Aflata la limita dintre imaginatie bogata, putina paranoia si o realitate mult prea ascunsa ca sa fie explicata cu dovezi concrete, lumea meciurilor aranjate si a pariurilor ilegale din fotbal este mai vie ca niciodata. E genul de subiect despre care daca citesti prea multi incepi sa vezi blaturi peste tot. In acelasi timp, e un fenomen in care zeci sau chiar sute de miliarde de euro se invart anual. Iar unde sumele sunt atat de mari pare greu de crezut ca totul este curat ca lacrima. Motiv pentru care nici nu se pune problema de asa ceva. "Majoritatea celor aflati in spatele meciurilor trucate sunt implicati si in alte activitati ilegale, iar trucarea jocurilor reprezinta si o metoda de spalare a banilor", explica Karl Dhont, membru in Comisia de Etica si Disciplina a UEFA si expert in problematica meciurilor trucate pentru obtinerea de profituri ilicite din pariuri. Karl vorbeste despre adevarata mafie din fotbal, unde regasim personaje implicate in traficul de carne vie, spalarea de bani si traficul de droguri, scrieStirileProtv.ro.

DW: Adoptarea monedei comune se amana. Ezitarea romaneasca pe tema adoptarii monedei euro a fost transata recent de Comisia Europeana, care a sugerat autoritatilor de la Bucuresti sa-si pregateasca aderarea pe indelete. Partea cea mai proasta a politicii romanesti este incapacitatea de a lua decizii. Aderarea la moneda euro, de exemplu, este subiectul unor permanente si spectaculoase razgandiri. La un moment dat, partidele parusera sa adopte pozitii mai ferme. PNL, in campania pentru alegerile europene, a afisat reticenta fata de euro si intentia de a amana momentul aderarii cat mai mult cu putinta. Romania - sustineau pe atunci liberalii - are nevoie de o lunga perioada de dezvoltare economica, pe care conditiile constrangatoare ale pactului de stabilitate nu le ingaduie. Dupa fuziunea PNL-PD, viziunea aceasta a fost abandonata brusc si l-am auzit pe presedintele Klaus Iohannis vorbind despre aderarea cat mai rapida la moneda euro. Intrarea PNL in PPE schimbase datele problemei, dar nimeni nu s-a mai straduit sa explice de ce viziunea anterioara ar fi fost gresita. PNL era dintr-o data partizan al euro si repeta zelos frazele pe care anterior le repudiase, privind disciplina financiara stricta si avantajele monedei comune. PDL a continuat, in schimb, sa spuna acelasi lucru, adica ceea ce concorda cu mesajele primite de la PPE, anuntaDeutsche Welle.

Adrian Sarbu a mai fost scos fara catuse din arest si de ziua de nastere. Adrian Sarbu (60 de ani) a fost filmat in cartierul bucurestean Cotroceni, fara catuse la maini, ca orice om liber. Ar fi iesit pe 14 aprilie si pe 18 aprilie. Pe 18 aprilie a fost ziua de nastere a omului de afaceri. Politistii l-au dus pe Sarbu la un cabinet stomatologic privat unde isi incepuse o lucrare inainte de a fi arestat. Ghinionul a facut ca o persoana sa il fotografieze. S-a iscat astfel un scandal pe motiv ca arestatul nu avea catuse. S-a declansat apoi o ancheta in urma careia agentii care l-au insotit au fost mutati la o alta unitate. Adjunctul Politiei Capitalei, comisarul Nelu Lupu, a fost "sanctionat" de seful Politiei Romane, Petre Toba, care i-a respins raportul prin care cerea mentinerea in activitate dupa pensionare. Persoanele arestate sau retinute sunt scoase din arest in baza Legii 254/2013. Catusele nu sunt obligatorii si nu exista reglementari prin ordin de ministru, doar dispozitiile interne ale sefilor de unitati, informeazaEVZ.

Romanii cu viza de Canada in ultimii 10 ani nu mai au nevoie de viza canadiana din 2016. Romanii care au detinut in ultimii ani o viza pentru Canada sau care detin o viza pentru Statele Unite vor putea calatori in Canada fara viza, cu ajutorul unei autorizatii electronice de calatorie, care se obtine online in cateva minute. Noul sistem se numeste Electronic Travel Authorization (eTA) si va fi accesibil pentru romani din 2016, a anuntat premierul Canadei, Stephen Harper. In acest moment, Romania si Bulgaria sunt singurele tari din Uniunea Europeana ai caror cetateni trebuie sa obtina viza pentru a calatori in Canada. Dar din 2016 romanii care vor dori sa calatoreasca in Canada si care au mai fost acolo sau in SUA in ultimii ani vor putea obtine viza in urma completarii unui formular online, pe site-ul ambasadei. Permisul se obtine in cateva minute, fiind respinse doar persoanele care au interdictie de calatorie in Canada sau care detin un istoric infractional. Autorizatia nu ofera insa dreptul de imigrare, ci doar de calatorie, pe baza unui bilet de avion dus-intors, scrie Adevarul.