"Când oficialii statului sfârşesc prin a deturna şi fura din banii publici, e clar că rămân resurse mai puţine pentru a putea finanţa spitale, educaţia sau infrastructura şi cred că e critic pentru viitorul oricărei ţări, desigur şi pentru România. Şi mai cred că atunci când fură bunuri publice, ei fură din visul şi aspiraţiile românilor pentru o viaţă mai bună", a declarat David Luna, expert american anticorupţie si crima organizata, intr-un interviu acordat TVR.

David Luna este expert anticorupţie şi anti-crimă organizată al SUA şi a venit în România la o conferinţă internaţională privind economia subterană şi impozitarea.

David Luna a vorbit şi despre importanţa recuperării prejudiciilor de la cei condamnaţi pentru corupţie: "Sunt bunuri furate şi cred că românii trebuie să înţeleagă că e vorba de oamenii şi de banii lor. Aceşti bani recuperaţi pot să le susţină viitorul, un viitor mai bun prin finanţarea educaţiei, a sistemului de sănătate şi a infrastructurii în stare proastă".

David Luna despre confiscarea fara condamnare penala, vazuta ca o solutie atunci un acuzat are imunitate: "Confiscarea poate fi o armă foarte puternică împotriva corupţiei dacă există voinţă pentru a implementa mai multe instrumente, pentru a aplica legea şi a fi într-adevăr în stare să gestionezi problema impunităţii. Dacă există avere ilicită sau putere abuzivă, instrumentele anticorupţie sunt foarte importante pentru a proteja încrederea românilor în aleşii lor şi în stat. Confiscarea fară condamnare penală reprezintă un trend la nivel internaţional şi multe tări încearcă să folosească diferite mecanisme de a sechestra veniturile din criminalitate şi corupţie într-un fel cum nu a fost înainte. Aşa că este o armă foarte puternică prin care multe ţări încearcă să ia mai agresiv urma hoţilor."

Expertul american a vorbit si despre faptul ca autorităţile recuperează doar un mic procent din câştigurile provenite din ilegalităţi, mai puţin de 10%, de la persoane condamnate pentru corupţie: "10 procente este o cifră mică. Aşa cum în alte părţi, agenţiile de aplicare a legii pot folosi aceste bunuri pentru a-şi întări capacităţile şi a descoperi şi alte bunuri furate, investind în tehnologie, în criminalistică, se pot întări şi capacităţile agenţiilor de aplicare a legii din România pentru a se putea finanţa mai bine viitorul românilor. Aşa că sper că, având angajamentul şi voinţa de a îmbunătaţi legi, de a îmbunătaţi sisteme, pot ajunge să găsească celelalte 90 de procente de negăsit."

Despre cazurile de parlamentari pentru care colegii lor nu au permis reţinerea sau arestarea preventivă, expertul anticorupţie crede că "Unul dintre principiile de bază ale democraţiei e că fiecare este egal în faţa legii şi nimeni nu poate fi mai presus de lege. Pentru că oameni să aiba încredere în stat, pentru a statornici încrederea publică, e important ca nimeni să nu fie imun. Imunitatea este ceva grav, pentru că atacă chiar inima unei democraţii puternice şi integritatea instituţiilor publice".