O comunitate de români din Danemarca s-a organizat într-o rețea de hoți, spărgători de case și traficanți de identități pentru fraude financiare de zeci de milioane de euro. Reporterii RISE Project s-au infiltrat în lumea lor timp de trei săptămâni și au aflat cum operează. Rezultatul: un documentar realizat împreună cu ziarul danez Ekstra Bladet, care a fost difuzat la televiziunea daneză TV3.

Sosirea. După un drum de 38 de ore cu autocarul până în Copenhaga reporterii RISE Project s-au cazat la Hotel Continent, un hotel ieftin în care stau imigranți din toată lumea veniți pentru un salariu mai bun decât în Sri Lanka, Armenia sau România. Locația a devenit celebră în Danemarca după ce aici s-au comis crime și după ce poliția daneză a făcut razii și a găsit în hotel est-europeni căutați pentru spargeri sau pentru infracțiuni pe site-uri de e-commerce.

Când unul dintre reporteri a sunat să facă rezervarea la hotel, recepționera, o poloneză care vorbea engleză cu un pronunțat accent rusesc, i-a transmis degajată: „E ok că sunteți români, avem foarte mulți români aici. Vă așteptăm!”.

Hotel Continent este într-o zonă rău famată a capitalei daneze, Nørrebro, pe bulevardul Nørrebrogade. Cartierul este dominat de comunitatea musulmană din Danemarca, acolo au locuit cei mai mulți dintre extremiștii jihadiști care au la activ atentate armate asupra unor caricaturiști sau jurnaliști danezi. În același timp, Nørrebro este și o piață neagră pentru lucruri furate, prostituate din toată lumea, trafic de bijuterii, arme și droguri de mare risc.

În prima seară la hotel, reporterii au fost întâmpinați de Caterina, poloneza la care au făcut rezervarea și au aflat că ea știa deja câteva cuvinte în limba română. Le-a învățat de la sutele de români care s-au tot cazat la ea de-a lungul anilor.

De „bun-venit”, a făcut un gest care simbolizează furtul și a adăugat:„Mulți români au venit la țapțarap aici”. Au râs cu toții și, după ce Caterina a devenit mai încrezătoare, le-a mărturisit că acesta este motivul pentru care și pe motanul ei îl cheamă „Bandit”.

Hotelul de cinci etaje are câte o singură baie pe fiecare palier și, în momentul când au ajuns jurnaliștii acolo, în el erau cazate peste o sută de persoane. Fiecare cameră era pentru mai multe persoane, unele aveau și opt paturi, iar mizeria era la ea acasă. În demersul lui jurnalistic, unul dintre reporteri a luat purici la un moment dat.

Roberto din Titan. A doua zi reporterii s-au îmbrăcat cu cele mai proaste haine, au luat la ei mai multe camere ascunse și au plecat la plimbare prin oraș să caute hoți.

În toate marile orașe ale lumii, gările sunt locuri în care rata criminalității este peste media orașului. Din acest motiv, prima „plimbare” a fost spre gară. În zonă, a și apărut prima figură care aducea a român, singurul cap brunet de pe întreg bulevardul de nordici blonzi. Era Roberto din Titan după cum avea să se prezinte.

  • Citeste articolul integral si vezi documentarul pe RISE Project