​Trecem la euro in 2019. Romania a transmis Comisiei Europene Programul de Convergenta. Guvernul Romaniei a transmis pe 30 aprilie 2015 Comisiei Europene Programul de Convergenta 2015-2018, din care reiese ca Guvernul isi pastreaza angajamentul din programul anterior de adoptare a monedei euro incepand cu data de 1 ianuarie 2019. Transmiterea de catre statele membre si evaluarea de catre Comisia Europeana a Programului de Convergenta reprezinta o componenta a "Semestrului European" care priveste intarirea coordonarii politicilor economice, structurale si bugetare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. Romania a realizat in anul 2014 un deficit structural al Bugetului General Consolidat de 1% din PIB, ceea ce corespunde prevederilor Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea si Guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare de incadrare in obiectivul bugetar pe termen mediu, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

1 Mai, in comunism si in democratie. Defilarile erau obligatie de serviciu. Pe vremea regimului comunist, data de 1 Mai era un prilej de manifestari megalomanice si pretext pentru propaganda. Muncitorii din fabrici si uzine imbracati cu cele mai frumoase haine, pionierii si soimii patriei erau obligati sa participe la parade cu pancarte uriase sau fotografii cu Nicolae si Elena Ceausescu si sa scandeze lozinci de preamarire. In timpul manifestatiei, erau prezentate realizarile PCR si era exclusa o posibila abatere de la regula sau absenta cuiva, pentru ca sanctiunile erau pe masura. Cetatenii erau incolonati in functie de intreprinderea la care lucrau si stateau ore in sir la coada, pentru a ajunge, timp de cateva secunde, in fata tribunei oficiale, si a fi salutati cu o miscare de mana de reprezentantii partidului- stat. "Traiasca Partidul Comunist Roman in frunte cu secretarul sau general, tovarasul Nicolae Ceausescu", "Traiasca comunismul, viitorul luminos al intregii omeniri!", "Traiasca Nicolae Ceausescu, cel mai iubit fiu al poporului, ctitorul epocii de aur!". "Ceausescu - Muncitorii", "Ceausescu P.C.R.", erau lozinci folosite in acea vreme, anuntaEVZ.

Ziua Muncii, ziua salariului: cu cat ti-a crescut leafa in ultimii trei ani. Majorarea salariului minim, burse pentru medici rezidenti si venituri mai mari pentru profesorii debutanti si pentru o parte din personalul din sanatate sunt realizarile Guvernului Victor Ponta in trei ani. In continuare, ramane, insa, o discrepanta mare intre salariile angajatilor din administratia publica si ale celor din sanatate sau invatamant. In urma cu aproape cinci ani, bugetarii primeau cea mai mare lovitura: reducerea salariilor cu 25%. Acestea au fost reintregite doi ani mai tarziu, in timpul guvernarii Ponta, insa in baza unei decizii pregatite de Guvernul PDL. Totodata, Guvernul a platit, din 2012 si pana in 2014, aproximativ 900 de milioane de lei drept restante salariale bugetarilor carora le-au fost reduse salariile in 2010 si care apoi si-au castigat drepturile in instanta. Majorarile de pensii si salarii in timpul Guvernarii Ponta, majoritatea in anul electoral 2014, au fost de "dreptate sociala", a afirmat la inceputul acestui an premierul. De altfel, "dreptate sociala" a fost sintagma foarte des folosita de Victor Ponta in discursurile electorale din ultimii ani, informeazaGandul.

"Nici 10 la suta din unitatile de pe litoral nu sunt pregatite pentru 1 mai". Hotelierii sunt nemultumiti de faptul ca legea voucherelor de vacanta nu se aplica si se tem de controalele ANAF. Astazi se deschide oficial sezonul estival. In locul unei zile festive, hotelierii si proprietarii de afaceri de pe litoral sunt ingrijorati. Principalul lucru de care se tem sunt controalele Directiei Antifrauda. Ieri dupa-amiaza, o fotografie postata pe retelele de socializare de o bucuresteanca arata o coloana de masini ale ANAF care se indreptau spre Constanta. "Am auzit si noi ca vor veni circa 70 de inspectori", ne-a spus unul dintre oamenii de turism de pe litoral. Oficial, nu se stie nimic. Purtatorul de cuvant al Directiei Generale Antifrauda Fiscala, Alexandru Cristea, nu a dorit sa ofere detalii. "Obiectul nostru de activitate este controlul. Facem controale tot timpul, dar nu le anuntam", a declarat acesta pentruRomania libera.

Cum arata viata unui functionar public, platit cu 1500 RON/luna. "Intre revolta si umilire". A fost o zi moarta in administratia publica. 30 de mii de functionari, din intreaga tara, au intrat in greva generala. Oamenii se plang ca au salarii de mizerie care abia le ajung ca sa-si cumpere de mancare. Unii recunosc ca si-au luat un al doilea loc de munca, pentru ca altfel nu si-ar putea intretine familia. Cum arata viata unui functionar public atunci cand nu-l vedeti in general nervos in spatele ghiseului aflati din reportajul urmator. Adrian Comanita are 58 de ani si este functionar public in primaria Capitalei. Cu 7 ani inainte de pensie si cu o pregatire de inginer, are un salariu de 1500 de lei. Sotia sa castiga si mai putin. Joi, Adrian Comanita ne-a aratat cum reuseste sa se descurce, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Unionismul in versiunea Stratfor. Un colocviu organizat de Fundatia Universitara a Marii Negre a lansat o noua dezbatere despre unificarea Romaniei cu Basarabia. Incorporarea fostei provincii Basarabia in cadrele statului roman nu este asumata oficial de fortele importante. Dar ideea a dobandit un avans remarcabil in ultimii ani, fiind incurajata de prezenta mai activa in zona a diplomatiei americane. In esenta, planul consta in a stimula dezbaterile unioniste la nivelul "societatii civile" si de a crea o presiune asupra mediului politic. Un exemplu este activitatea Fundatiei Universitare a Marii Negre, care reuneste specialisti din mediul academic, ziaristi si fosti diplomati si care se dedica de la o vreme proiectului unionist, informeazaDeutsche Welle.

Marea Neagra, in hartile navigatorilor lumii. Insula Serpilor - stanca stearpa despre care legenda spune ca pastreaza mormantul lui Achile, in hartile rusesti. Pasionatii de istorie, geografie si stiinte ale marii pot vedea piese extrem de rare in arhiva Muzeului Hartilor si Cartii Vechi. Acestea sunt harti ale Marii Negre, intocmite de cartografii vremii, incepand cu anul 1590. Hartile fac parte din colectia personala a fostului premier Adrian Nastase si a sotiei sale Daniela Nastase, care le-au donat muzeului. Intreaga colectie a hartilor ce insumeaza pana in prezent peste 800 de piese, harti, gravuri, desene, litografii precum si obiecte specifice muzeului sporeste mereu si prin generoase donatii cum a fost cea primita recent de la Banca Comerciala Romana. Exponatele din cele 16 sali ale cladirii sunt dispuse tematic intr-o suita ce respecta latura stiintifica imbinata cu cea artistica, fapt care incanta vizitatorul care poate urmari astfel evolutia realizarilor cartografice pe intregul mapamond si mai ales cele ce reflecta teritoriul tarii noastre de-a lungul vremurilor", este prezentarea Muzeului Hartilor si Cartii Vechi, scrieAdevarul.