"Spagarii de la Rutiera", prinsi de o politista sub acoperire. Agenti beti si mita de la vitezomanii care goneau cu 200 km/ora. Un caz de coruptie fara precedent in Romania: 18 agenti de politie, din cei 21 angajati la Biroul Rutier Braila, sunt cercetati de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General. Practic, aproape toti angajatii Biroului Rutier au fost pusi sub acuzare, iar din cei patru necercetati, doi sunt ofiteri de politie, iar doi agenti de politie au fost in concediu de odihna in perioada in care au fost monitorizati. Totul incepe in octombrie 2014, atunci cand procurorii se autosesizeaza pentru fapte de coruptie la Braila, iar dosarul ajunge la procuroarea Denisa Cristodor, cea care coordoneaza ancheta, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Seful de la Drumuri si Autostrazi a fost sofer pentru o zi: "Mi-a fost rusine ca sunt directorul acestei companii, in aceasta tara". Din scaunul de sofer, directorul general CNADNR, Narcis Neaga, a recunoscut ca i-a fost rusine ca este seful companiei de Drumuri si Autostrazi atunci cand a mers cu masina pe un DN intrat in reabilitare anul trecut. Este vorba de drumul national 76, declarat anul trecut "drum decedat" de mai bine de 100 de oameni care au participat la un miting de protest fata de starea deplorabila a soselei care le strabate satul. Gropile si faptul ca doar 0,7% din lucrare a fost realizata l-au facut pe seful CNADNR sa ia decizia de a rezilia contractul. "Este de neimaginat ca in 2015 un drum national sa arate cum arata acest DN76 pe aceasta portiune, ca nu peste tot arata asa. Ca ceilalti constructori chiar lucreaza. Mai greu, mai putin greu, unii mai repede, unii mai incet, dar lucreaza, se vede ceva. Aici este... cand am fost pe el... va spun sincer mi-a fost rusine ca sunt directorul acestei companii, in aceasta tara, avand in vedere cum arata starea drumului... de ce zic acestei companii pentru ca aceasta companie se ocupa de drumurile nationale. Nimeni nu pomeneste numele vostru, pomeneste numele nostru si in sensul acesta am zis imi este rusine pentru ca noi practic incercam sa va sustinem pe voi si voi nu faceti nimic. Absolut nimic", a declarat Narcis Neaga, director CNADNR, anuntaGandul.

Primarie cu sufragerie, aberatie unica in Romania produsa de baronul PSD Iasi. Cum a ajuns sa fie condus din arestul la vila un oras cu 320.000 de locuitori. Muncipiul Iasi traverseaza o situatie administrativa aberanta si fara precedent in Romania, dupa ce primarul Gheorghe Nichita a fost arestat la domiciliu la cererea procurorilor DNA. Edilul PSD refuza sa renunte la atributiile corespondente functiei de sef al municipalitatii, motiv pentru care capitala Moldovei, urbe cu o populatie de 320.000 de persoane, a ajuns sa fie condusa dintr-o vila de lux evaluata la 300.000 de euro si situata in cel mai exclusivist cartier rezidential al orasului, Copou. Procurorii DNA i-au interzis baronului PSD sa iasa din locuinta incepand cu data de 8 mai si pana pe 6 iunie. Ulterior, magistratii anticoruptie pot cere prelungirea mandatului. De luni, secretara primarului face naveta de mai multe ori pe zi intre Palatul Roznovanu, sediul primariei, si vila din Copou, situata pe strada Petre Andrei, la numarul 16, intre cele doua puncte existand o distanta de 4,5 kilometri, informeazaAdevarul.

Parcul de 1 milion de euro, cu 200 de pubele, in care nu calca insa niciun copil. Explicatia unei aberatii din bani publici. Primarul unei comune din Braila a dispus ca in doua parcuri din localitatea Stancuta sa fie instalate 200 de cosuri de gunoi. Practic, o padure de pubele aflate degeaba acolo, deoarece spatiul de joaca, are lacatul pe usa. N-a calcat picior de copil in zona, iar balariile sunt pretutindeni. Moftul a costat insa peste un milion de euro. In acest parc pierdut in Lunca Dunarii, pubelele par mai multe decat crucile din cimitir si firele de iarba. Lipite de banci sau de garduri, stau aliniate ca un pluton de executie a...banilor publici, scrieStirileProtv.ro.

DW: Nimeni nu raspunde integral de politica statului. Conflictul dintre premier si presedinte si de ce manifestatiile de protest organizate recent sunt "apolitice". Va izbucni din nou conflictul dintre primul ministru si presedinte? Cu siguranta presedintele Klaus Iohannis a facut tot ce a putut pentru a evita sursele de conflict, dar a fost pus in fata unei situatii imposibile. Daca ar fi tacut dupa vizita premierului in Arabia Saudita, despre care nu fusese informat, ar fi dat de inteles ca tolereaza acest tip de conduita. Presedintele nu este seful primului-ministru si nu poate pretinde rapoarte de pe pozitii ierarhic superioare, dar este nelalocul sau ca seful guvernului sa aiba o agenda de politica externa autonoma. Constitutia enunta cu claritate faptul ca titularul politicii externe este presedintele. Prin urmare spiritul Constitutiei pretinde ca toti ceilalti actori cu atributii in materie de politica externa sa activeze sub autoritatea presedintelui, chiar daca nu se spune in ce fel. Autoritatea presedintelui este ceva vag, dar totusi de neocolit, caci politica externa nu poate fi decat unitara, anuntaStirileProtv.ro.

Nicusor Constantinescu, aproape liber. Cu interdictia de a conduce CJ Constanta. Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a obtinut, astazi, inlocuirea arestului la domiciliu cu masura controlului judiciar si in dosarul in care este cercetat pentru finantarea nelegala a cluburilor si asociatiilor culturale si sportive. Decizia Tribunalului poate fi atacata la Curtea de Apel Constanta. La fel ca si in dosarul subfinantarii Centrului Militar Zonal, magistratii Tribunalului Constanta au aprobat inlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar, pe o durata de 60 de zile de la data ramanerii definitive a deciziei. Nicusor Constantinescu are insa interdictia de a-si exercita functia de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si nu are voie sa comunice, direct sau indirect si prin orice mijloace de comunicare cu martori si expertii din dosar. Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata la jumatatea lunii aprilie, in arest la domiciliu, in dosarul in care este cercetat alaturi de producatorul, autosuspendat, al TVR, Cristian Zgabercea, acuzat de abuz in serviciu, constituire de grup infractional organizat si conflict de interese. Cristian Zgaberce, fost consilier al lui Nicusor Constantinescu si sef al institutiilor de cultura din subordinea CJ Constanta, la data faptei, este cercetat pentru compliciatate la abuz in serviciu, constituire de grup infractional organizat si de evaziune fiscala, informeazaEVZ.

Cat castiga seful Fiscului. Care sunt cele mai mari salarii de la ANAF. Angajatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au castigat, in 2014, un salariu mediu brut de 4.954 de lei, de doua ori mai mare decat media inregistrata la nivel national in acea perioada, potrivit realitatea.net. Cele mai mari salarii se castiga la Directia Generala de Investitii, Achizitii publice si Servicii interne. Un refent superioar cIII obtine lunar 19.384 de lei, in timp ce un expert principal primeste la sfarsitul lunii 13.574 de lei. Presedintele ANAF, Gelu Diaconu a castigat, potrivit celei mai recente declaratii de avere, un salariu de 38.216 lei pe an pentru functia sa in fruntea Fiscului si 18.772 de lei pentru functia secretar de stat in cadul Ministerului Economiei, scrieGandul.