Julian Assange, despre inchisoarea CIA din Romania: "SUA corup Romania in modul cel mai grav". Ce spune despre relatia cu Rusia. Fondatorul Wikileaks Julian Assange considera ca Romania si-a lasat incalcat statutul de stat atunci cand a permis o inchisoare secreta a CIA pe teritoriul ei si ca, prin acest lucru, "SUA corup Romania in modul cel mai grav". In interviul acordat jurnalistilor Gandul Claudiu Pandaru si Andrei Luca Popescu, Assange a declarat ca Romania ar trebui sa deschida o ancheta in acest caz. Assange recunoaste nevoia Romaniei de a se apara de Rusia, insa crede ca astfel de "concesii" facute SUA, precum inchisoarea CIA, sunt "o porcarie absoluta". "SUA anexeaza cu usurinta in Romania si in alte teritorii sistemele informatice ale acestor teritorii", mai spune Assange, adaugand ca "Romania primeste ceea ce vrea in relatia cu Rusia, fara sa aiba nevoie de "black sites", scrieGandul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Litoralul disparut - de ce au devenit statiunile romanesti de la Marea Neagra o destinatie a extremelor. Vara lui 2015 va fi primul sezon in care turismul romanesc va beneficia de reducerea de TVA de la 24% la 9% - o masura prin care autoritatile si-au propus sa loveasca in evaziunea fiscala din turism, dar si o decizie care ar putea sa inverseze si efectul de polarizare a litoralului romanesc. De ani buni, cele mai populare statiuni de la Marea Negra - Mamaia si Vama Veche -, au ajuns sa fie nu doar destinatii de weekend, dar destinatii pentru care vizeaza si atrag cu precadere doua paturi sociale - bogatii, care platesc cateva mii de euro pentru un sejur, si saracii, care platesc cateva sute de lei pentru o saptamane de cazare. Ofertele de mijloc par sa fi disparut, in vreme ce clasa medie a luat drumul vecinilor bulgari sau s-a reorientat catre Grecia si Turcia. Polarizarea litoralului romanesc are cauze multiple. Poate fi vorba in egala masura despre polarizarea in sine a societatii romanesti, despre privatizarea defectuasa din anul 2000 sau chiar despre concurenta litoralului bulgaresc. Cert este ca in momentul de fata turismul de la malul marii este concentrat in principal in trei-patru puncte de atractie, intre care se remarca zonele Mamaia-Navodari, Costinesti sau 2 Mai-Vama Veche, anuntaAdevarul.

Stenogramele minciunilor din cazul Mircea Basescu- Bercea Mondial. Tribunalul Constanta i-a audiat, ieri, pe membrii familiei lui Mircea Basescu in dosarul de santaj al clanului Bercea Mondial la fratele fostului presedinte. Doinita Basescu a declarat in fata magistratilor ca a avut o relatie civilizata cu familia lui Florin Anghel, dupa ce au botezat-o pe fetita Izaurei. "Nu am avut niciun interes material cand am acceptat botezul. Relatia fin-nas a decurs normal in acel an. Lucrurile s-au schimbat cand Anghel Sandu a fost arestat. Nu mai sunau cum le era obiceiul, ne trezeam cu ei. Relevanta a fost o vizita din 2013. La ora 8.00 au venit Fanica si Florin. Erau ingrijorati si mi s-au parut agresivi. Mi-au spus ca au un stick cu o inregistrare pe care o vor da la Antena 3. Ca Mircea are sa le dea bani. Cand sotul a venit de la serviciu, l-am intrebat si el mi-a spus ca nu este adevarat si ca nu a primit bani de la familia Anghel. Dupa o saptamana, sotul m-a anuntat ca vor veni doi procurori sa vada casa, pentru pregatirea unui flagrant, ca era supus unor presiuni din partea familiei Anghel si ca pretindeau niste bani. Eu am dedus ca este santajat". Cei doi copii ai lui Mircea Basescu, Raluca si Dragos, au declarat in fata magistratilor ca nu au vorbit despre bani cu Izaura. Dragos a mai spus ca a aflat de la televizor despre acest scandal, informeazaEVZ.

Patru pasi gresiti la numirea noului sef al DIICOT. Presedintele a semnat, ieri, decretul de numire a lui Daniel Horodniceanu in functia procuror-sef al DIICOT, pentru un mandat de trei ani. Numirea unui procuror apropiat de cercurile PSD nu este insa singura situatie care indica functionarea "coabitarii" presedinte-premier, in ciuda atacurilor reciproce lansate in public. In urma decretului prezidential, Horodniceanu va prelua sefia Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), cu toate ca in jurul nominalizarii sale au aparut o serie de controverse, atat de natura procedurala, cat si in ceea ce priveste fondul activitatii acestuia. Decizia a venit la o saptamana dupa ce seful statului a cerut CSM, spre consultare, stenograma sedintei in care a fost intervievat Daniel Horodniceanu, precum si documentele avute in vedere in adoptarea hotararii prin care s-a dat aviz favorabil. Presedintele Klaus Iohannis a avut si o intalnire cu Daniel Horodniceanu, la Palatul Cotroceni, scrieRomania Libera.

Romania devine putere energetica cu un pic de ajutor american. De anul viitor, ucrainenii vin "sa se inchine" la Bucuresti. De la anul, gazele noastre ar putea ajuta Ucraina sa devina independenta de Rusia. O veste buna, pentru ca ar insemna ca nici romanii nu ar mai fi dependenti de Gazprom. Potrivit agentiei de stiri ruse Sputnik, Ucraina va importa anul viitor 1-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Romania. Declaratia a fost facuta marti de seful Ukrtransgaz (sistemul de tranzit al gazelor naturale din Ucraina), Ikor Prokopiv, in contextul in care conlictul dintre Kiev si Moscova a afectat livrarile Gazprom catre tara vecina. "Romania se asteapta sa aiba un surplus intre 1 si 2 miliarde de metri cubi de gaze din propria extractie", le-a declarat Prokopiv jurnalistilor. "Au nevoie de o piata si noi am fi interesati in diversificarea surselor de gaze. Suntem in discutii cu ei si in 2016 am fi gata sa cumparam acel un miliard sau doua de la romani", anuntaStirileProtv.ro.

DW: 30% incredere e un prag de alarma. De ani buni, sondajele ne arata ca abia o treime dintre romani are incredere in judecata Curtii Constitutionale. Sondajele de opinie transmit multe informatii pretioase, numai sa le luam in serios. Sa citim, de pilda, ultimul sondaj INSCOP. Tabloul general confirma situatia cunoscuta, adica o incredere larga in Armata si Biserica si una minima in Parlament si partide. Dar iata un fapt, de obicei, neobservat: Curtea Constitutionala se bucura de increderea a 33,8% din totalul populatiei. Or, daca punem pret pe regimul constitutional, situatia este cu totul neconvenabila. E ca si cum am spune ca majoritatea larga a cetatenilor pune la indoiala temeiurile insele ale statului. Organismul de jurisdictie constitutionala este ultimul recurs pentru conflictele aparute in stat, dar si pentru cetateanul urmarit in justitie. Asa cum se stie, ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate in cursul unui proces este o cale de revizuire a legii. Teoretic, un cetatean care se considera nedreptatit are mai multe motive sa-si puna nadejedea in Curtea Constitutionala decat in Avocatul Poporului, informeazaDeutsche Welle.

Cum vad femeile musulmane lumea de sub valul islamic. Imaginile lui Hassan Ammar, fotograf la "Associated Press" (AP), arata o perspectiva fascinanta a Orientului Mijlociu, dezvaluind cum este vazuta lumea de femeile care poarta valul islamic (niqab) pe fata. Un fotograf de la "Associated Press", Hassan Ammar, a decis sa arate cum priveste lumea o femeie musulmana care poarta niqab, dupa ce a vazut cum femeile Statului Islamic sunt obligate sa poarte acest obiect vestimentar, considerat o alegere personala in multe tari musulmane, noteaza "Daily Mail". Monumente ca piramidele din Egipt, sau promenada Beirut Corniche, dar si momente din viata de zi cu zi, sunt prezentate de fotograf dintr-o noua perspectiva: vazute prin valul islamic. "Calatoresc in Orientul Mijlociu si vad deseori femei care poarta niqab. Acasa, in Liban, modul in care se imbraca o femeie este la latitudinea ei, unele poarta bikini pe plaja, altele esarfe care le acopera parul sau niqab. Insa, sub controlul organizatiei teroriste Statul Islamic, in Siria si Irak, femeile sunt fortate sa poarte niqab. Pedeapsa pentru neascultare poate fi foarte dura, chiar moartea. Asta inseamna ca acele femei vad acum lumea diferit", explica fotograful Hassan Ammar, scrieAdevarul.