Fostul presedinte Traian Basescu a declarat duminica seara, la B1 Tv, intrebat daca se teme ca va fi condamnat sau arestat, ca "Nu si nici macar nu imi este frica de evolutia dosarelor, fie ca e vorba de dosarul Mihaileanu, fie ca e vorba de dosarul cu pamanturile. Intotdeauna am respectat legea". Basescu l-a acuzat pe procurorul general Tiberiu Nitu ca "incearca un fel de vanatoare" si "nu e omul care sa nu ii fie recunoscator celui care l-a propus" si a amintit ca Victor Ponta "a spus ca asteapta breaking news ca Basescu sa fie in puscarie alaturi de Udrea. Ponta s-a intors la Ana Pauker: adversarii ii distrugem cu institutiile statului." Fostul sef al statului a adaugat ca "Mi se pare o exagerare, dupa ce aceste dosare au fost inchise, nu pe motiv de imunitate, ci pe motiv ca nu exista fapta, au fost cercetate si inchise."

Traian Basescu la B1 TVFoto: Captura B1TV

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

Nitu e vanator de fost presedinte. Mi se pare o exagerare, dupa ce aceste dosare au fost inchise, nu pe motiv de imunitate, ci pe motiv ca nu exista fapta, au fost cercetate si inchise.

Nitu nu e omul care sa nu ii fie recunoscator celui care l-a propus. Ponta a spus ca asteapta breaking news ca Basescu sa fie in puscarie alaturi de Udrea.

Ponta s-a intors la Ana Pauker: adversarii ii distrugem cu institutiile statului.

Cu initiativa domnului Nitu s-a pus sechestru si pe terenul cumparat de fiica mea in mod corect, ea nu este inculpata in dosar.

Nu m-am mai considerat o tinta politica, dupa alegeri am tacut doua luni. Dar daca veti urmari jurnalele de stiri, de cate ori se pomeneste numele Iohannis si de cate ori se pomeneste numele Basescu, e un raport de 1 la 100.

Personajul central al justitiei nu este procurorul sau politistul, este judecatorul.

Povestea cu flota s-a inchis, dar se poate redeschide.

Despre cartea lansata duminica de Adriana Saftoiu: Probabil e o perioada in care nu are alte surse de venit. Sa iti incalci onestitatea fata de un om care a avut incredere in tine... Slava Domnului, m-am oprit cu increderea in 2007. De toti consilierii m-am despartit in relatii amiabile, cu Adriana Saftoiu a fost mai complicat, dar nu as intra in detalii.

Intrebat cine a ramas alaturi de el dupa 10 ani de mandat: Familia si, din punctul de vedere al loialitatii, Elena Udrea. Nu am fost prieten cu nici un politician. Trei degete de la o mana imi ajung ca sa ii enumar pe cei in casa carora am intrat sau au intrat in casa mea. Nu am avut prieteni, am avut doar parteneri. Un om politic cu functie de presedinte, de ministru, e foarte greu sa aiba prieteni. Nimeni nu se imprieteneste cu tine de dragul prieteniei. Am un singur prieten, colegul meu din liceu, Ion Martinas, care acum locuieste la Cluj. El si sotia lui, Elena.

Daca au ajuns fostii mei consilieri sa traiasca din amintirile ca au fost consilierii mei... Sa stiti ca orice consilier, in momentul in care se angajeaza la Cotroceni, semneaza un angajament de loialitate care nu are termen de prescriptie.

Stuctrile de securitate sunt extrem de puternice in raport cu celelalte institutii ale statului. Comisiile de specialitate din Parlament nu pot, nici prin regulamentul, nici prin structura lor, sa controleze activitatea serviciilor. Am initiat legi privind functionarea lor care nu au trecut niciodata.

A pornit un festival al catuselor care nu are nimic in comun cu democratia si cu justitia cu atat mai putin. Nu pot sa nu remarc ca de 2-3 saptamani s-a mai diminuat. Cand tu mergi pe ideea arestarii si apoi cateva luni il tii la beci, cum sa se apere omul asta?

O justitie puternica e o justitie capabila sa probeze vina, dar si sa respecte drepturile omului.

Trebuie modificat Codul Penal. Au fost condamnati spagarii, cei care au primit banii. Dar cei care au manipulat spaga si la care au ramas banii, pentru ca au denuntat, sunt liberi si au ramas si cu banii. Trebuie modificat Codul Penal, cum putem tolera o asemenea prevedere? Prin denunt iti castigi libertatea, dar nu si banii.

Despre dosarul Microsoft: Am primit informatii despre cumpararea de licente inca din 2012. E o minciuna ca Pescariu si Florica s-au dus de bunavoie la DNA. Ceva e putred, parerea mea. Despre Andronescu (Ecaterina Andronescu - n.red.) si altii pentru care s-a dat aviz de urmarire penala ce ati mai auzit?

Intrebat daca este dezamagit de Florian Coldea: Nu. Nici de Kovesi, pe oricare dintre ei i-as mai numi o data. Pe Nitu sigur nu, pentru ca se deda la jocuri mici.

Condamnarea lui Liviu Dragnea nu este o dovada ca referendumul a fost fraudat. Dovada ca referendumul a fost faudat a fost in sectiile de votare, s-a fraudat masiv. Vinovat e acel slugoi din sectia de votare care a falsificat semnaturile unor oameni care nu au fost niciodata la vot, in mii de sectii de votare.

Nimeni nu va recunoaste, dar in termeni reali, politicienii romani au abandonat sustinerea fortelor democratice din Republica Moldova. Solutia pentry Republica Moldova e unirea cu Romania.

Pe termen mediu, parteneriatul Rusia -Uniunea Europeana - Statele Unite impotriva Statului Islamic este inevitabil, in interesul tuturor.

Avem un conflict exploziv in Macedonia, care poate ajunge la granita de sud a Romaniei. Balcanii se aprind ca pulberea. Aici as vrea sa vad politica externa.

De multe ori, interesele noastre de securitate nu sunt convergente cu ale Germaniei, ci cu ale Statelor Unite. Relatia cu Germania nu trebuie sa puna sub semnul intrebarii parteneriatul strategic cu Statele Unite.

Despre sinuciderea femeii care s-a aruncat de pe un bloc din Bucuresti: Dumnezeu sa o ierte. Povestea cu salteaua... cred ca nu au avut cu ce sa o umfle. Puteau sa o aduca noaptea, sa o umfle, sa o miste usor, ca femeia sa nu observe. Domnul Arafat e foarte bun pe PR. Daca avem acum un accident pe DN 1, o sa vedem multe ambulante, albe, rosii, elicopete. Prioritatea a fost sa cumparam ambulante albe si rosii. Dar pierdem oameni la 50 de metri de mal la Siutghiol. Eu am platit scump faptul ca am vorbit despre problemele sistemului. Daca maine vine un cutremur in Bucuresti o sa vina domnul Arafat sa ne explice ca are o saltea numai la Pitesti?

Intrebat daca ii pare rau pentru ce i se intampla lui Vasile Blaga: Imi pare foarte rau. Stiu prin ce trece pentru ca am trecut si eu cu fratele meu.